FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Psychology Theories and Experiments
Quiz about Psychology Theories and Experiments

Psychology Theories and Experiments Quiz


Here are some theories, theorists and experiments that may be of interest to you.

A multiple-choice quiz by robert362. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Psychology
  8. »
  9. General Psychology

Author
robert362
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
16,411
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
3743
Last 3 plays: BxLzWkrtmYRyTF (1/10), heZYifBMT (2/10), Guest 175 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. David Wechsler and Alfred Binet are known for their work in testing Hint


Question 2 of 10
2. Jean Piaget is the dominant name in the field of Hint


Question 3 of 10
3. The best-known projective test for assessing personality is the Rorschach inkblot test. Another projective test is the Hint


Question 4 of 10
4. Primitive man used to drill holes in the heads of 'crazy' people in order to let the evil spirits escape. This was known as what? Hint


Question 5 of 10
5. The man whose experience in a WW II concentration camp was reflected in his book 'Man's Search for Meaning' Hint


Question 6 of 10
6. Which of these is NOT a form of schizophrenia? Hint


Question 7 of 10
7. In a famous experiment, this naturalist 'imprinted' young geese so that they reacted to him as if he were their mother Hint


Question 8 of 10
8. In a famous experiment, two monkeys were given levers to control. One found that he could prevent the administration of shocks to his body by using the lever; the other found that he had no control over when shocks were administered to him. Which monkey developed ulcers? Hint


Question 9 of 10
9. Which condition is indicative of psychosis? Hint


Question 10 of 10
10. Which is NOT a Freudian concept? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 03 2024 : BxLzWkrtmYRyTF: 1/10
Jun 03 2024 : heZYifBMT: 2/10
Apr 21 2024 : Guest 175: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. David Wechsler and Alfred Binet are known for their work in testing

Answer: Intelligence

Binet is the key figure in the Stanford-Binet test, a popular test for measurement of intelligence. Wechsler developed intelligence tets for adults (WAIS) and for children (WISC). The tests usually involve many diverse areas such as vocabulary, spatial relationships, etc. Tests of this sort must be 'valid' - do they really test intelligence'? - and 'reliable' - will the scores be consistent - so that a re-test of a person will not elicit a widely different score.
2. Jean Piaget is the dominant name in the field of

Answer: Child Development

Piaget's prominence derives from his work in the development of children's intelligence. One interesting question in this area: are changes in intelligence as a child grows 'quantitative' - a change in the 'amount' of intelligence - or 'qualitative' -a change in the 'nature' of intelligence?
3. The best-known projective test for assessing personality is the Rorschach inkblot test. Another projective test is the

Answer: TAT

The Thematic Apperception Test is an effective and commonly used projective test. The MMPI also deals with assessing personality, but it is an objective test (rather than a projective one). The other two tests measure intelligence.
4. Primitive man used to drill holes in the heads of 'crazy' people in order to let the evil spirits escape. This was known as what?

Answer: Trephination

There are no statistics available concerning the success rate.
5. The man whose experience in a WW II concentration camp was reflected in his book 'Man's Search for Meaning'

Answer: Viktor Frankl

Frankl is considered to be a 'humanistic' psychologist. How were some people able to physically and emotionally survive the hideousness of Nazi imprisonment?
6. Which of these is NOT a form of schizophrenia?

Answer: Dissociative

In addition to Simple schizophrenia, there is paranoid (which includes paranoia-like symptoms), catatonic (which includes 'waxy flexibility' of the bodies of those afflicted), and hebephrenic (which may include giggling and 'silly ' behavior). Dissociative disorders are not considered to be psychoses.
7. In a famous experiment, this naturalist 'imprinted' young geese so that they reacted to him as if he were their mother

Answer: Konrad Lorenz

Wherever Lorenz went, the geese followed. Interesting pictures of him walking around his yard - followed by a bunch of goslings.
8. In a famous experiment, two monkeys were given levers to control. One found that he could prevent the administration of shocks to his body by using the {lever;} the other found that he had no control over when shocks were administered to him. Which monkey developed ulcers?

Answer: The monkey who could control the shocks

If you can't control things, there is a certain degree of resignation and acceptance. It's the monkey who has the ability to control the shocks that suffered from the stress of always having to be alert and vigilant, etc. Hence, modern day executives ...
9. Which condition is indicative of psychosis?

Answer: Delusions and Hallucinations

Hallucinations and delusions indicate psychosis. Amnesia does not, nor does multiple personality. A sociopath also is not classified as psychotic.
10. Which is NOT a Freudian concept?

Answer: Archetypes and Collective Unconscious

Archetypes and Collective Unconscious are Jungian concepts. The others are essential Freud.
Source: Author robert362

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us