Quiz about All About Behaviorism
Quiz about All About Behaviorism

All About Behaviorism Trivia Quiz


What do you know about behaviorism? Let's find out, shall we?

A multiple-choice quiz by London Watcher. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Psychology
  8. »
  9. General Psychology

Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
201,488
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
2102
Last 3 plays: Guest 108 (4/10), Guest 50 (6/10), Guest 173 (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Behaviorism focuses on internal changes which we cannot observe.

True
False

2. Who is commonly known as the founder of Behaviorism? Hint

John B. Watson
Sigmund Freud
Ivan Pavlov
Edwin Guthrie

3. What did B.F. Skinner use to condition his subjects to behave in a certain way? Hint

Classical Conditioning Apparatus
Operant Conditioning Apparatus
Behaviorist Conditioner
Behaviorisism Conditioning Device

4. Spontaneous recovery is when, for some time after extinction, a response can reappear at the sudden presentation of the conditioned stimulus.

True
False

5. Which of the following methods was not proposed by Edwin Guthrie to break a habitual behavior? Hint

Implosive method
Threshold method
Fatigue method
Method of Incompatible Stimuli

6. The Law of Reversibility states that behaviors followed by satisfying or pleasant consequences are likely to be repeated, and those followed by unpleasant consequences are less likely to be repeated.

True
False

7. When a neutral stimulus acquires the ability to elicit a response through repeated pairings with an unconditioned stimulus, it is called "acquisition".

True
False

8. According to B.F. Skinner, the use of negative reinforcement will increase and encourage the targeted behavior.

True
False

9. Diagnosing someone as an alcoholic in order to explain their compulsive behavior does not really explain why he or she is an alcoholic. This is an example of what? Hint

Explanatory fiction
Trial-and-error learning
Consequences
Contiguity

10. Which of these is not a basic assumption of behaviorism? Hint

Internal cognitive processes are largely included in scientific study
Organisms are born as "blank slates", shaped and influenced by the environment
Principles of learning apply equally to different species
Learning can be studied objectively by focusing on stimuli and responses


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Behaviorism focuses on internal changes which we cannot observe.

Answer: False

False. Cognitivism, a second major viewpoint of learning, focuses on internal changes and higher mental processes. Behaviorism focuses on external changes which can be observed.
2. Who is commonly known as the founder of Behaviorism?

Answer: John B. Watson

Though Ivan Pavlov and Edwin Guthrie worked with behaviorism in their own ways, neither are considered the founder. Sigmund Freud is best known for his work in psychoanalysis.
3. What did B.F. Skinner use to condition his subjects to behave in a certain way?

Answer: Operant Conditioning Apparatus

Though Burrhus Frederick Skinner never called his Operant Conditioning Apparatus a "Skinner Box," the name became widely popular once its use came into public eyes.
4. Spontaneous recovery is when, for some time after extinction, a response can reappear at the sudden presentation of the conditioned stimulus.

Answer: True

Think of when your heart last skipped a beat the last time you saw an ex-boyfriend/girlfriend. You thought those feelings were gone, and in reality they were, but seeing him/her again brought back those old feelings. You experienced spontaneous recovery.
5. Which of the following methods was not proposed by Edwin Guthrie to break a habitual behavior?

Answer: Implosive method

The fatigue method suggests weakening the bond through fatigue. Threshold method suggests weakening the bond gradually. The method of incompatible stimuli suggests presenting the stimulus when the response cannot occur. There is no such thing as an implosive method.
6. The Law of Reversibility states that behaviors followed by satisfying or pleasant consequences are likely to be repeated, and those followed by unpleasant consequences are less likely to be repeated.

Answer: False

Actually, the Law of Reversibility says that anything which can be learned can be unlearned, which is a fundamental principle of classical conditioning. It's E.L. Thorndike's Law of Effect that you see above.
7. When a neutral stimulus acquires the ability to elicit a response through repeated pairings with an unconditioned stimulus, it is called "acquisition".

Answer: True

This concept was of particular interest to Ivan Pavlov while conditioning his dogs to salivate to the sound of a bell.
8. According to B.F. Skinner, the use of negative reinforcement will increase and encourage the targeted behavior.

Answer: True

Though the words "negative reinforcement" have a negative connotation, they actually denote the taking away of something unpleasant to promote behavior.
9. Diagnosing someone as an alcoholic in order to explain their compulsive behavior does not really explain why he or she is an alcoholic. This is an example of what?

Answer: Explanatory fiction

Explanatory fictions were completely discounted by B.F. Skinner, as the diagnoses do not really solve the root of the problem.
10. Which of these is not a basic assumption of behaviorism?

Answer: Internal cognitive processes are largely included in scientific study

In behaviorism, internal cognitive processes are largely excluded from scientific study. Look to cognitivism for what goes on inside.
Source: Author London Watcher

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Mar 21 2023 : Guest 108: 4/10
Mar 21 2023 : Guest 50: 6/10
Mar 21 2023 : Guest 173: 6/10
Mar 21 2023 : Guest 47: 6/10
Mar 21 2023 : Guest 68: 4/10
Mar 21 2023 : Guest 130: 6/10
Mar 21 2023 : Guest 32: 6/10
Mar 21 2023 : Guest 73: 8/10
Mar 21 2023 : Guest 134: 5/10

Score Distribution

quiz
3/24/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us