FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about General Psych Grab Bag
Quiz about General Psych Grab Bag

General Psych Grab Bag Trivia Quiz


This consists of some of my favorite bits of information from my general psychology class.

A multiple-choice quiz by maryperth. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Psychology
  8. »
  9. General Psychology

Author
maryperth
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
244,256
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
3653
Awards
Top 20% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. Which term indicates a problem producing words (example: saying "non" instead of "nine") and speaking fluently? Hint


Question 2 of 10
2. Who is known for his research of observational learning using the Bobo doll? Hint


Question 3 of 10
3. Which of the following is not a method of brain-imaging? Hint


Question 4 of 10
4. What did Asch's research on conformity involve? Hint


Question 5 of 10
5. Whose experiment put volunteers in a prison environment in the basement of the Stanford psychology department? Hint


Question 6 of 10
6. A dog is classically conditioned to salivate at the ring of a bell. When the conditioned stimulus (sound of the bell) is presented without the unconditioned stimulus (food) for too long, the dog eventually stops salivating at the sound of the bell. What has happened? Hint


Question 7 of 10
7. What are the three stages of the general adaptation syndrome? Hint


Question 8 of 10
8. Who is associated with latent learning? Hint


Question 9 of 10
9. What part of the brain is directly altered in a split-brain operation? Hint


Question 10 of 10
10. What term indicates a loss of memory from the time of an injury backwards? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which term indicates a problem producing words (example: saying "non" instead of "nine") and speaking fluently?

Answer: Broca's aphasia

People with Broca's aphasia have difficulty with speech. Phrases are halting, not fluent, and often grammatically incorrect. Broca's area is found in the frontal lobe of the brain.
2. Who is known for his research of observational learning using the Bobo doll?

Answer: Bandura

Bandura used the Bobo doll to research aggression in children. When the children were first exposed to the Bobo doll, they showed no aggression toward it. Only after showing them an adult beating the Bobo doll did the kids show aggression.
3. Which of the following is not a method of brain-imaging?

Answer: PTSD

PTSD stands for post-traumatic stress disorder. PTSD is caused by a certain event in a person's life, such as child abuse, rape, warfare, a natural disaster - anything traumatic. Two symptoms of PTSD are anxiety and flashbacks.
4. What did Asch's research on conformity involve?

Answer: Matching lines of the same length

In this experiment, participants were shown a line, and then three other lines; they were asked to identify which of the 3 lines matched the first one. When other people in the room kept picking the wrong line, one-third of the subjects conformed and gave the incorrect answer even though the correct one was clear to anyone with normal vision.
5. Whose experiment put volunteers in a prison environment in the basement of the Stanford psychology department?

Answer: Zimbardo

This experiment broke a group of 24 undergraduate college students in half. 12 would be prisoners, and 12 would be guards. Although they were all judged to be "normal," stable individuals, those who were guards humiliated and tormented the prisoners, and the prisoners accepted this treatment. The experiment was supposed to go on for two weeks, but it was shut down after six days.
6. A dog is classically conditioned to salivate at the ring of a bell. When the conditioned stimulus (sound of the bell) is presented without the unconditioned stimulus (food) for too long, the dog eventually stops salivating at the sound of the bell. What has happened?

Answer: extinction

Classical conditioning was discovered accidentally by Pavlov during another experiment. Classical conditioning originally occurs when an unconditioned stimulus (UCS) is paired with a neutral stimulus (NS) so that the response to the UCS becomes the response to the NS. The NS becomes a conditioned stimulus at that point, as the unconditioned response becomes a conditioned response.
7. What are the three stages of the general adaptation syndrome?

Answer: alarm, resistance, exhaustion

General adaptation syndrome describes how the body reacts to stress. The first stage the body enters is the alarm stage, which is the fight-or-flight response. The body gets ready to do what it needs to do to deal with a stressful situation by suppressing immune and digestive systems and calling on adrenaline.
8. Who is associated with latent learning?

Answer: Tolman

Tolman discovered latent learning during an experiment in which rats learned their way through a maze. Some rats were rewarded for finishing the maze, and some rats were not. When the rats who were not reinforced were eventually given incentive, they finished the maze quickly. They had learned the correct path but had had no reason to express it before given an incentive.
9. What part of the brain is directly altered in a split-brain operation?

Answer: corpus callosum

The corpus callosum - a structure which connects the two hemispheres of the brain - is severed in a split-brain operation. This operation is performed to reduce the effects of epilepsy.
10. What term indicates a loss of memory from the time of an injury backwards?

Answer: retrograde amnesia

Injury-causing trauma causes retrograde amnesia. The memory can be "jogged." Typically, more distant memories are remembered more easily than things that happened closer to the time of the trauma.
Source: Author maryperth

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us