FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Personality Theories and Psychology
Quiz about Personality Theories and Psychology

Personality Theories and Psychology Quiz


What do you know (or remember) about some of the key people and ideas in personality theory?

A multiple-choice quiz by robert362. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Psychology
  8. »
  9. General Psychology

Author
robert362
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
10,406
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
3621
Last 3 plays: DEbmkuvyNxGiq (5/10), Guest 175 (3/10), Guest 109 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. The person who is known as Freud's biographer: Hint


Question 2 of 10
2. The person who gained fame for his 'split brain' experiments is: Hint


Question 3 of 10
3. The man who is well-known for his application of principles of operant conditioning is: Hint


Question 4 of 10
4. An early pioneer in hypnosis was: Hint


Question 5 of 10
5. Which is NOT a work by Freud? Hint


Question 6 of 10
6. Which individual is NOT the pioneer of a particular form of therapy? Hint


Question 7 of 10
7. Freud co-authored a psychological look at which president? Hint


Question 8 of 10
8. The idea that people try to live up to an 'idealized image' of themselves belongs to? Hint


Question 9 of 10
9. The idea that dreams represent repressed material that comes out of the unconscious in disguised form belongs to Hint


Question 10 of 10
10. The idea of 'self-actualization' as a force in personality is associated with? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 03 2024 : DEbmkuvyNxGiq: 5/10
Apr 27 2024 : Guest 175: 3/10
Apr 20 2024 : Guest 109: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The person who is known as Freud's biographer:

Answer: Ernest Jones

Jones also applied Freud's Oedipus theory to Hamlet.
2. The person who gained fame for his 'split brain' experiments is:

Answer: Roger Sperry

3. The man who is well-known for his application of principles of operant conditioning is:

Answer: BF Skinner

4. An early pioneer in hypnosis was:

Answer: Franz Mesmer

It was Mesmer - from whom the term 'mesmerism' derives. He was a bit of a P T Barnum. He had something - but he didn't really know what he had tapped into.
5. Which is NOT a work by Freud?

Answer: On the Trobriand Islanders

It was Malinowski who wrote about the Trobriand Islanders.
6. Which individual is NOT the pioneer of a particular form of therapy?

Answer: Erich Fromm

Rogers pioneered client-centered {therapy;} Perls pioneered Gestalt therapy. Janov was the developer poof primal therapy. which had popularity in the 70's.
7. Freud co-authored a psychological look at which president?

Answer: Wilson

8. The idea that people try to live up to an 'idealized image' of themselves belongs to?

Answer: Karen Horney

9. The idea that dreams represent repressed material that comes out of the unconscious in disguised form belongs to

Answer: Sigmund Freud

This is vintage Freud.
10. The idea of 'self-actualization' as a force in personality is associated with?

Answer: Abraham Maslow

Source: Author robert362

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us