Quiz about Psychiatry 101
Quiz about Psychiatry 101

Psychiatry 101 Trivia Quiz


You are currently in college and have just become an intern at a psychiatric office called the Psychiatric Cat. Are you ready for the job?

A multiple-choice quiz by mishutka. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Psychology
  8. »
  9. General Psychology

Author
mishutka
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
383,459
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
431
Last 3 plays: Guest 73 (8/10), Guest 172 (8/10), Guest 93 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. You are asked to show a patient cards with inkblots on them. The patient will tell you what the inkblot looks like. What is this test called? Hint

Engel Test
Rorschach Test
Schuster Test
Kohler Test

2. The head psychiatrist now asks you to test your patient's ability to handle interpersonal relationships. You are testing which of these? Hint

Social Intelligence
Emotional Intelligence
Social Capability
Occupational Intelligence

3. Next, you are told to administer a Thematic Apperception Test (TAT). Which of these do you need? Hint

Geometric Shapes
Books
Pictures
Questions

4. Another patient comes in. You need to measure her IQ, which stands for which of these? Hint

Intelligence Quotient
Intelligence Questionnaire
Intelligence Quiz
Intelligence Quota

5. You have found out that your patient uses phonetic spelling. This means she is likely to spell the word "phone" which way? Hint

Phon
Phone
Fone
Fon

6. You need to test a patient for Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD), so you first ask them for symptoms, then, to rule out any other cause for the symptoms, you do which of these? Hint

Perform a Rorschach test
Take an x-ray
Take a blood sample
Perform a physical exam

7. The head psychiatrist decides on exposure therapy for a patient. This patient may need to do which of these? Hint

Have rehabilitation
Take medication
Face situations that made them uncomfortable before
Write in a journal

8. You are in college to become a psychiatrist while you are interning at the head psychiatrist's office. This means you are studying to become which of these? Hint

PMD
MD
PhD
DMD

9. Which type of professional might you, as a psychiatrist, want to have as your partner? Hint

Dentist
Physical Therapist
Psychologist
Occupational Therapist

10. As a psychiatrist, which of these will you attempt to treat? Hint

Sickle cell disease
Eating disorders
Albinism
Color blindness


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. You are asked to show a patient cards with inkblots on them. The patient will tell you what the inkblot looks like. What is this test called?

Answer: Rorschach Test

Based on the patterns in what the patient sees in the inkblots, a psychiatrist can get an idea of what is wrong with the patient. Also, it is important for the psychiatrist to stand behind the patient so that the latter does not see the former's reactions.

A Rorschach test can be a better way of approaching than asking questions because it is sometimes hard to get a patient to talk about their personal feelings to a psychiatrist they have never met before.
2. The head psychiatrist now asks you to test your patient's ability to handle interpersonal relationships. You are testing which of these?

Answer: Emotional Intelligence

Emotional intelligence accounts for the majority of your daily success. It lets you interact with and understand other humans properly. However, according to a study by Forbes, CEOs have the lowest emotional intelligence of any type of job.
3. Next, you are told to administer a Thematic Apperception Test (TAT). Which of these do you need?

Answer: Pictures

During a TAT, the psychiatrist shows the patient a picture and asks three questions. These questions are: 1. What is happening? 2. How is the person in the picture feeling? 3. What is going to happen next? Just like the Rorschach test, the psychiatrist can then look for patterns in what the patient is saying, and it is usually easier to get a patient talking this way than if you start asking them about their personal lives right away.
4. Another patient comes in. You need to measure her IQ, which stands for which of these?

Answer: Intelligence Quotient

The average IQ is 100, and the normal range is approximately 90 - 110. With an IQ of 140 or above, you are considered a genius!
5. You have found out that your patient uses phonetic spelling. This means she is likely to spell the word "phone" which way?

Answer: Fone

Phonetic spelling is a sign that a patient may have a lower than average IQ. English has many strange spellings of different words, such as "enough" or "mnemonic," and it is one of the least phonetic languages. Two of the most phonetic are Spanish and Swahili.
6. You need to test a patient for Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD), so you first ask them for symptoms, then, to rule out any other cause for the symptoms, you do which of these?

Answer: Perform a physical exam

ADHD and ADD (Attention Deficit Disorder) are different, although people often use them interchangeably. ADHD patients are characterized by hyperactive behaviors, while ADD patients find it difficult to focus on a task.
7. The head psychiatrist decides on exposure therapy for a patient. This patient may need to do which of these?

Answer: Face situations that made them uncomfortable before

This is one of the most common therapies. It is especially applied to patients after a traumatic event. It helps patients feel more comfortable with doing something that used to make them uncomfortable, through continuous exposure.
8. You are in college to become a psychiatrist while you are interning at the head psychiatrist's office. This means you are studying to become which of these?

Answer: MD

DMD stands for Dental Medical Doctor. PMD is not a real type of doctor. PhD is a doctorate in any other type of job than medicine.
9. Which type of professional might you, as a psychiatrist, want to have as your partner?

Answer: Psychologist

Psychiatrists and psychologists often work together as their jobs are quite similar. However, a psychiatrist is an MD; a psychologist does not necessarily need to be a qualified doctor.
10. As a psychiatrist, which of these will you attempt to treat?

Answer: Eating disorders

Psychiatrists treat any type of mental illness. The other options listed are genetic and will be treated by an appropriate specialist.
Source: Author mishutka

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 27 2023 : Guest 73: 8/10
Jan 06 2023 : Guest 172: 8/10
Dec 12 2022 : Guest 93: 8/10
Dec 09 2022 : CherylD2022: 6/10
Dec 03 2022 : Guest 98: 5/10

Score Distribution

quiz
1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us