FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Freudian Festival
Quiz about Freudian Festival

Freudian Festival Trivia Quiz


A short, relatively simple quiz on Freud's case studies and theories. Dig into your unconscious and tell us your innermost desires!

A multiple-choice quiz by jadenep. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Psychology
  8. »
  9. General Psychology

Author
jadenep
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
349,300
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
154
-
Question 1 of 10
1. Why is the Latency stage not considered a true "stage"? Hint


Question 2 of 10
2. What is the third stage of psychosexual development? Hint


Question 3 of 10
3. What was the pseudonym (false name) given to Freud's patient Ida Bauer? Hint


Question 4 of 10
4. Why did Freud treat only neuroses, and not psychoses? Hint


Question 5 of 10
5. What were the Three Parts of the mind? Hint


Question 6 of 10
6. What was one point in the Anna O case that led Freud to continue to develop his "talking cure"? Hint


Question 7 of 10
7. In the Ida Bauer case, what made her study unusual? Hint


Question 8 of 10
8. What did Freud's daughter, Anna, go on to do? Hint


Question 9 of 10
9. What were the majority of Freud's patients? Hint


Question 10 of 10
10. Which of these was a major criticism of Freud's psychodynamic approach? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Why is the Latency stage not considered a true "stage"?

Answer: There is no energy concentrated in any one place in the body

In the Latency period, there is no energy concentrated anywhere in the body. During this period, children make opposite-sex friends and develop more physically. Although Freud did classify this as a stage, since there is a lack of "focus", if you like, on any one stage, some of his followers tend to not think of Latency as a stage in itself.
2. What is the third stage of psychosexual development?

Answer: Phallic stage

A great way to remember the stages is "Old Age Pensioners Love Grapes"; if you know what OAPLG stands for in terms of stages, the acronym will be helpful. The stages refer to the energy concentrated on certain parts of the body as a child grows and develops.
3. What was the pseudonym (false name) given to Freud's patient Ida Bauer?

Answer: Dora

Little Hans was Herbert Graf, a small boy with a phobia of horses that prevented him going outside. Anna O was Bertha Pappenheim, a woman suffering from "hysteria", and Wolf refers to the Wolf Man, so named because he had a dream involving wolves sitting on a tree outside his window.
4. Why did Freud treat only neuroses, and not psychoses?

Answer: Because neurotic patients identify their problem and actively seek help

Neuroses is a mental illness that the sufferer can identify as being "wrong"; examples of this are phobias and depression. Because a sufferer of neuroses can identify these problems and actively work together with the therapist, they were treated. Psychoses is a mental illness the sufferer cannot identify, such as schizophrenia.

Their lack of insight and not knowing anything was wrong led Freud to avoid treating them as they did not have the insight to participate in the "talking cure", although his approach is used in the therapy of psychotic patients nowadays.
5. What were the Three Parts of the mind?

Answer: Id, Ego and Superego

The Id translates to It, Ego to I and Superego to Above I (They were Latin). "It, Them and Me" and "I, Egg and Slate" are made up.
6. What was one point in the Anna O case that led Freud to continue to develop his "talking cure"?

Answer: She was able to drink from a glass after recalling seeing a dog lick a glass

Before the therapy, Anna O (real name Bertha Pappenheim) was physically unable to drink from a glass, but did so without a problem after recalling a memory of seeing a dog lick a glass. She did suffer complex partial paralysis, but this was not cured in the therapy (and was not chronic, but sporadic).
7. In the Ida Bauer case, what made her study unusual?

Answer: She terminated her therapy

After Freud assumed Ida was having feelings for her father's mistress's husband, who repeatedly flirted with her from ages 14-18, she terminated the therapy. She did later return, thanking Freud for believing her, since her mother refused to believe her and her father would not listen.
8. What did Freud's daughter, Anna, go on to do?

Answer: Develop her theory on defense mechanisms and pioneer child therapy

Anna Freud wrote a book on defense mechanisms and pioneered child therapy, even having a center dedicated to her in London, the Anna Freud center. Although her father used cocaine as a medicine, it is not stated that she ever became an addict herself. She did marry, but not a female. She never went to law school or got a qualification in law.
9. What were the majority of Freud's patients?

Answer: White, female, upper-class Viennese

The majority of his patients were in this category, along with being about middle aged, the ages of 30 through to 45. Since he lived in Vienna, he worked with Viennese clients, rather than clients from other countries.
10. Which of these was a major criticism of Freud's psychodynamic approach?

Answer: It was unscientific and biased

Although the psychodynamic foundations are still used in therapies and counseling sessions today, the early Freudian model was strongly biased- the psychosexual development to boys, and the therapy to middle-class white women. On top of this, the unconscious etcetera cannot be measured, and so Freud's theory is unprovable and unscientific.

His drug use was actually not brought up as an argument against the approach.
Source: Author jadenep

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us