Quiz about Themes and Theories of Developmental Psychology
Quiz about Themes and Theories of Developmental Psychology

Themes and Theories of Developmental Psychology Quiz


This quiz will focus on the psychological themes and theories associated with child development. Enjoy!

A multiple-choice quiz by abbyolurin1. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Psychology
  8. »
  9. General Psychology

Author
abbyolurin1
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
304,601
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
1494
1. There are many branches of psychology. Which branch is the branch of psychology devoted to the study of changes in behavior and abilities over the course of development? Hint

Social Psychology
Abnormal Psychology
Developmental Psychology
Physiological Psychology

2. Child development is typically divided into three broad domains: Physical Development, Cognitive Development, and Emotional and Social Development.

True
False

3. Which period best describes "the prenatal period"? Hint

From birth to two years
From six to eleven years
From two to six years
Conception to birth

4. When a child adds more of the same types of skills that they initially have, is this considered continuous or discontinuous development?

Answer: (One Word- either continuous or discontinuous)
5. What does John Locke's view of "tabula rasa" refer to? Hint

knowing right or wrong when children are born
a blank state when children are born
genetically determined naturally unfolding course of growth
children have a built in moral sense and unique ways of thinking

6. Which approach is Hall and Gesell associated with? Hint

Mental Testing
Normative Approach
Early Development
Noble Savages

7. According to Berk (2009), children go through a series of stages where they confront conflicts between biological drives and social expectations. How the conflicts are resolved will determine the individual's ability to get along with others, learn, and to cope with anxiety. What perspective does this refer to? Hint

Behaviourism
Psychoanalytic Perspective
Social Learning Theory
Cognitive Developmental Theory

8. What is the outermost layer of Bronfenbrenner's model consisting of cultural values, laws, customs, and resources? Hint

The Macrosystem
The Chronosystem
The Microsystem
The Exosystem

9. In Erikson's psychosocial stages, the trust versus mistrust stage occurs at ages three to six years.

Yes
No

10. What is known as the ability to adapt effectively in the face of threats to development? Hint

Maturation
Resilience
Behaviourism
Evolution


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. There are many branches of psychology. Which branch is the branch of psychology devoted to the study of changes in behavior and abilities over the course of development?

Answer: Developmental Psychology

Child development is a field devoted to understanding human constancy and change from conception through adolescence. It is part of the larger interdisciplinary field Developmental Science, which includes changes throughout the lifespan.
2. Child development is typically divided into three broad domains: Physical Development, Cognitive Development, and Emotional and Social Development.

Answer: True

Although this is true, the domains are not distinct; they form an integrated whole. One domain can influence another. For instance cognitive can influence emotional.
3. Which period best describes "the prenatal period"?

Answer: Conception to birth

Periods are a way of dividing the flow of time into parts. Infancy and toddler hood ranges from birth to 2 years. Early childhood ranges from 2 to 6 years. Middle childhood ranges from 6 to 11 years. Lastly, adolescence ranges from 11 to 18 years.
4. When a child adds more of the same types of skills that they initially have, is this considered continuous or discontinuous development?

Answer: continuous

Discontinuous development involves a rapid change at each new stage in development and then they change only slightly for a short while. New methods of understanding and responding are shown at specific periods during the child's development.
5. What does John Locke's view of "tabula rasa" refer to?

Answer: a blank state when children are born

John Locke believed that children were born "blank". This is his vision of a passive child (Berk, 2009). Jean-Jacques Rousseau had an opposing view (Larsen, 2008). Other philosophers such as Charles Darwin believed in natural selection, a concept of survival of the fittest.
6. Which approach is Hall and Gesell associated with?

Answer: Normative Approach

The normative approach is defined as an approach in which "measures of behavior are taken on large numbers of individuals and age related averages are computed to represent typical development (Berk, 2009)." Hall used questionnaires for children to tell him about themselves. Gesell observed the children and conducted parental interviews.

Mental testing was done by Alfred Binet who was able to construct the first successful intelligence test with his colleague Theodore Simon.
7. According to Berk (2009), children go through a series of stages where they confront conflicts between biological drives and social expectations. How the conflicts are resolved will determine the individual's ability to get along with others, learn, and to cope with anxiety. What perspective does this refer to?

Answer: Psychoanalytic Perspective

This psychoanalytic perspective was once used to treat emotional and behavioral problems in children. This was chiefly in the 1930s and 1940s.
8. What is the outermost layer of Bronfenbrenner's model consisting of cultural values, laws, customs, and resources?

Answer: The Macrosystem

The model is based on Urie Bronfenbrenner's ecological systems theory. This views children as developing within a complex system of relationships affected by multiple levels of the surrounding environment.
9. In Erikson's psychosocial stages, the trust versus mistrust stage occurs at ages three to six years.

Answer: No

This stage, when the child is learning about the world, lasts from birth until around 18 months of age. The child needs consistency during this period.
10. What is known as the ability to adapt effectively in the face of threats to development?

Answer: Resilience

A child's positive relationship with their family members promotes resilience. When they provide social support this helps a child to cope with stress and solve problems constructively.
Source: Author abbyolurin1

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 24 2023 : RebeccaQ: 8/10
Dec 27 2022 : nmerr: 7/10

Score Distribution

quiz
1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us