Quiz about Psychology Trivia Why We Do What We Do
Quiz about Psychology Trivia Why We Do What We Do

Psychology Trivia: Why We Do What We Do Quiz


Psychologists develop theories and explanations to explain why people do the things that they do. Can you choose the correct explanation? This quiz is based on information presented in the textbook "Psychology: Themes and Variations, 9th edition".

A multiple-choice quiz by Computer100. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Psychology
  8. »
  9. General Psychology

Author
Computer100
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
382,045
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
540
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 107 (7/10), Guest 83 (5/10), Guest 199 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. John was excited when he won November's perfect attendance reward and attributed his success to how responsible he was. The next month Madison won the award, and John attributed her success to a rigged system. What psychological theory could explain John's behavior? Hint

Self-serving bias
Cognitive dissonance
Halo effect
Reciprocity

2. A woman was robbed on a busy street while people stood around and did not offer their help. Which phenomenon occurs when people are less likely to offer help when they are in a large group? Hint

Bystander effect
Group cohesiveness
Defense mechanism
Social loafing

3. The highly controversial Milgram experiment of 1963 tested which form of compliance? Hint

Obedience
Reinforcement
Comorbidity
Pressure

4. A baby cried when something was out of sight because he did not realize that it still existed somewhere else. What concept did this baby not understand? Hint

Conservation
Object permanence
Fast mapping
Irreversibility

5. Which of these occurs when you like those who show that they like you? Hint

Matching hypothesis
Reciprocity
Collectivism
Attribution

6. Jim observed his older brother cleaning his room and modeled this behavior by cleaning his own room. What type of learning does Jim display? Hint

Operant conditioning
Conclusive learning
Classical conditioning
Observational learning

7. Molly was misbehaving in school. Her father chose not to punish her, and instead he tried to change Molly's behavior by rewarding her with ice cream when she was good. What type of learning is this? Hint

Classical conditioning
Reaction formation
Evaluative conditioning
Operant conditioning

8. Randy knocked on your door and asked you if you could donate $1,000 to his charity. You could not afford this, but you agreed to pay Randy's second smaller request of $100. What marketing strategy did Randy use? Hint

Door-in-the-face technique
Logical appeal
Foot-in-the-door technique
Lowball technique

9. Jim went through a traumatic experience, and then he tried to bury memories of the event to try to forget them. Which defense mechanism was Jim using? Hint

Regression
Displacement
Identification
Repression

10. Someone had a car accident and lost memories from events that occurred before the accident. Which type of amnesia did this person experience? Hint

Retrospective
Prospective
Anterograde
Retrograde


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. John was excited when he won November's perfect attendance reward and attributed his success to how responsible he was. The next month Madison won the award, and John attributed her success to a rigged system. What psychological theory could explain John's behavior?

Answer: Self-serving bias

The self-serving bias could be used to explain John's behavior, because he attributed his own success to his strengths, and Madison's success to external factors, a rigged system. According to to the self-serving bias, John also would have most likely attributed his opponent's failure to win the award the month before to their own weaknesses.
2. A woman was robbed on a busy street while people stood around and did not offer their help. Which phenomenon occurs when people are less likely to offer help when they are in a large group?

Answer: Bystander effect

The bystander effect is often the reason that bullying goes unpunished, because no one wants to take responsibility. People are less likely to provide help when they are in groups than when they are alone. Diffusion of responsibility occurs when a bystander does not help because they believe that someone else will.
3. The highly controversial Milgram experiment of 1963 tested which form of compliance?

Answer: Obedience

The Milgram experiment tested how far a participant would go to obey the commands of the experimenter. The participant would ask questions to another participant, who was actually a confederate of the experimenter. The confederate could not be seen and was not harmed in any way, but the participant believed they were administering them a shock for each incorrect answer.

Many participants obeyed completely and delivered the highest shock setting, which would have killed the person.
4. A baby cried when something was out of sight because he did not realize that it still existed somewhere else. What concept did this baby not understand?

Answer: Object permanence

Children develop many skills as they grow older, including the ability to understand object permanence. Many infants do not realize that an object they can not see still exists, so when you take an object away they may cry and not look for it. Older children will realize that the object is still there but hidden.
5. Which of these occurs when you like those who show that they like you?

Answer: Reciprocity

Many people say that opposites attract, but in reality it is the opposite. Psychological studies have shown that we tend to want to be around those people that want to be around us.
6. Jim observed his older brother cleaning his room and modeled this behavior by cleaning his own room. What type of learning does Jim display?

Answer: Observational learning

Observational learning occurs when people's behaviors are influenced by the observation of others, who are called models. There are three stages to this type of learning. Firstly, someone must pay attention to the behavior. Next, they must retain the information on how to do the action. Finally, the action is reproduced by the observer. Observational learning occurs in both humans and animals of any age.
7. Molly was misbehaving in school. Her father chose not to punish her, and instead he tried to change Molly's behavior by rewarding her with ice cream when she was good. What type of learning is this?

Answer: Operant conditioning

There are many different types of learning. This is an example of operant conditioning because Molly was learning to behave in a certain way as a result of outside factors. Her father rewarded Molly when she was good at school, which would increase the chances that Molly behaved at school.
8. Randy knocked on your door and asked you if you could donate $1,000 to his charity. You could not afford this, but you agreed to pay Randy's second smaller request of $100. What marketing strategy did Randy use?

Answer: Door-in-the-face technique

Salesmen and marketers use many techniques to get people to buy their item or donate. This is an example of the door-in-the-face technique because Randy asked for a larger donation that you turned down. You were then more likely to agree to Randy's smaller request of $100.
9. Jim went through a traumatic experience, and then he tried to bury memories of the event to try to forget them. Which defense mechanism was Jim using?

Answer: Repression

Many people develop defense mechanisms to deal with their feelings or a traumatic event. Repression occurs when distressing thoughts and feelings are buried in the subconscious. Repression is often seen in soldiers who have experienced post-traumatic stress disorder from dealing with war situations.
10. Someone had a car accident and lost memories from events that occurred before the accident. Which type of amnesia did this person experience?

Answer: Retrograde

Retrograde amnesia occurs when memories for events that occurred prior to a head injury are lost. A loss of memories of events which occur after a head injury is called anterograde amnesia. In this case, long term memories are not affected. Anterograde amnesia is very much like short term memory loss, which was what Dory suffered from in "Finding Nemo".
Source: Author Computer100

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 27 2023 : Guest 107: 7/10
Jan 14 2023 : Guest 83: 5/10
Dec 14 2022 : Guest 199: 9/10
Dec 09 2022 : CherylD2022: 7/10

Score Distribution

quiz
1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us