Quiz about The Freudian Mechanisms of Defence
Quiz about The Freudian Mechanisms of Defence

The Freudian Mechanisms of Defence Quiz


Through Freud's analysis of the personality and the ego, he studied the defence mechanisms we use to protect ourselves from painful situations. Which method am I using in all the following circumstances?

A multiple-choice quiz by steph26291. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Psychology
  8. »
  9. General Psychology

Author
steph26291
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
293,043
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1721
Last 3 plays: Guest 54 (4/10), Guest 184 (8/10), Guest 188 (3/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. "Bad things happened to me in my past, but I've unconsciously buried them deep in my mind."
What defence mechanism am I demonstrating?
Hint

Projection
Repression
Identification
Denial

2. "I'm so angry! I missed my bus, forgot my homework, and then I was late for work again which got me a warning. When I got home I punched a wall, screamed at my mum for burning the beans, (how can you burn beans?!). Then I kicked the cat."
What defence mechanism am I displaying?
Hint

Repression
Reaction Formation
Rationalisation
Displacement

3. "Everyone around me thinks they're big, funny and clever. They're all telling me my goldfish Swimmy has died. They even thought I'd be fooled by flushing a pretend one down the toilet. She's only hiding because she's cold. But it's ok... I put boiling water in there so she could warm up."
What defence mechanism does this show?
Hint

Withdrawal
Denial
Rationalisation
Projection

4. "I failed my maths exam, but I'm not that bothered. It wasn't my fault; it was Mr Lobb who can't teach. If he can't be bothered then why should I revise? I won't need maths in the future anyway."
What defence mechanism does this display?
Hint

Reaction Formation
Regression
Denial
Rationalisation

5. "There is this girl at work who I hate so much. She's intimidating, disrespectful and offensive. Strangely, she's now one of my best friends and we get on really well. Now I can't remember what I thought of her in the first place."
What defence mechanism does this reveal?
Hint

Projection
Withdrawal
Reaction Formation
Sublimation

6. "Argh, my mother-in-law has come to stay for the weekend and she's driving me crazy. I'm just staying out of the way by doing the housework and washing up so that I'm not dragged into an argument about how much of a bad wife and mother I am."
What defence mechanism does this illustrate?
Hint

Rationalisation
Repression
Denial
Sublimation

7. "The way she spoke to me was completely unacceptable, but she's going through a tough time at the moment. I'd react the same way if my mother had just died."

What defence mechanism am I expressing?
Hint

Repression
Regression
Identification
Displacement

8. "I'm sure my boyfriend has been cheating on me. When I find out he'll be sorry. Oh yeah and I need to buy my husband a birthday present..."
What defence mechanism am I experiencing?
Hint

Projection
Denial
Withdrawal
Reaction Formation

9. "It's so unfair! My mum doesn't care how much I cry and scream, she won't get me a car. She doesn't even care about me! She hates me!"
What defence mechanism does this demonstrate?
Hint

Sublimation
Regression
Repression
Rationalisation

10. "I split up with my boyfriend and everything reminds me of him. So I quit my job, dropped out of college and I don't go out anymore. Drugs and drink are the only way I can escape these thoughts."
What defence mechanism am I experiencing?
Hint

Withdrawal
Projection
Identification
Rationalisation


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. "Bad things happened to me in my past, but I've unconsciously buried them deep in my mind." What defence mechanism am I demonstrating?

Answer: Repression

Repression is the act of hiding thoughts which cause psychological pain. This may lead to problems such as depression or outbursts of violence, particularly when memories of childhood abuse are repressed.
2. "I'm so angry! I missed my bus, forgot my homework, and then I was late for work again which got me a warning. When I got home I punched a wall, screamed at my mum for burning the beans, (how can you burn beans?!). Then I kicked the cat." What defence mechanism am I displaying?

Answer: Displacement

This is taking your negative feelings out of other people or objects, usually the people closest to you, because you do not want to take it out on what you're angry at. In this case, I couldn't kick and scream at the bus driver, my teacher or my boss for the fear of worse consequences.
3. "Everyone around me thinks they're big, funny and clever. They're all telling me my goldfish Swimmy has died. They even thought I'd be fooled by flushing a pretend one down the toilet. She's only hiding because she's cold. But it's ok... I put boiling water in there so she could warm up." What defence mechanism does this show?

Answer: Denial

Denial is basically refusing to accept was has or will happen, in order to prevent yourself from getting hurt. A lot of people go into denial when their partner has an affair.
4. "I failed my maths exam, but I'm not that bothered. It wasn't my fault; it was Mr Lobb who can't teach. If he can't be bothered then why should I revise? I won't need maths in the future anyway." What defence mechanism does this display?

Answer: Rationalisation

This is where we find acceptable reasons for unacceptable situations. It is sometimes called the 'Sour Grapes Defence'. It is a way of making up a logical argument to avoid guilt, such as, "This cake has 50% less fat so I can eat twice as much."
5. "There is this girl at work who I hate so much. She's intimidating, disrespectful and offensive. Strangely, she's now one of my best friends and we get on really well. Now I can't remember what I thought of her in the first place." What defence mechanism does this reveal?

Answer: Reaction Formation

This is where you consciously think the opposite of what you actually feel, so that you no longer have to feel that way. For example, by turning your intense hate for someone into intense like, you will no longer feel threatened by them.
6. "Argh, my mother-in-law has come to stay for the weekend and she's driving me crazy. I'm just staying out of the way by doing the housework and washing up so that I'm not dragged into an argument about how much of a bad wife and mother I am." What defence mechanism does this illustrate?

Answer: Sublimation

Sublimation is where you work your unacceptable feelings out in a substitute activity in order to avoid conflict. An example would be hitting a punch bag pretending it's your boss rather than actually punching your boss.
7. "The way she spoke to me was completely unacceptable, but she's going through a tough time at the moment. I'd react the same way if my mother had just died." What defence mechanism am I expressing?

Answer: Identification

This is a way of avoiding conflict by 'identifying' with the person, i.e. putting yourself in their shoes. This way of reasoning makes the situation easier to accept.
8. "I'm sure my boyfriend has been cheating on me. When I find out he'll be sorry. Oh yeah and I need to buy my husband a birthday present..." What defence mechanism am I experiencing?

Answer: Projection

This method of defence is achieved by ascribing unwanted impulses unto someone else, seeing your own faults in other people. This reassures yourself that what you are doing is acceptable, or even that you are not the only one with these faults, such as having greasy hair.
"The unfaithful husband who is extremely jealous of his wife, always suspecting she might be unfaithful"- George Pell
9. "It's so unfair! My mum doesn't care how much I cry and scream, she won't get me a car. She doesn't even care about me! She hates me!" What defence mechanism does this demonstrate?

Answer: Regression

Regression is a display of behaviour of an earlier time in your development. This could involve teenagers or adults throwing temper tantrums to gain sympathy, or it could even involve bed wetting for someone who is distraught.
10. "I split up with my boyfriend and everything reminds me of him. So I quit my job, dropped out of college and I don't go out anymore. Drugs and drink are the only way I can escape these thoughts." What defence mechanism am I experiencing?

Answer: Withdrawal

Withdrawal means you remove yourself from all situations where you could be reminded of painful thoughts. The idea is, by avoiding them, you won't feel pain, however the inevitable feelings of loneliness and isolation can only result in worse pain.
Source: Author steph26291

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 54: 4/10
Today : Guest 184: 8/10
Today : Guest 188: 3/10
Today : Guest 47: 5/10
Today : Guest 68: 10/10
Today : Guest 137: 8/10
Today : Guest 67: 8/10
Today : Guest 174: 9/10
Today : Guest 137: 9/10

Score Distribution

quiz
2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us