FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about So You Want to Be a Calibration Technician
Quiz about So You Want to Be a Calibration Technician

So You Want to Be a Calibration Technician? Quiz


Calibration is necessary for accurate measurement, and measurement is involved in everything people do. So although you may never have heard of them, calibration technicians help just about everything work better!

A multiple-choice quiz by tamrof. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Miscellaneous Science
  8. »
  9. Scientific Instruments

Author
tamrof
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
325,239
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
410
- -
Question 1 of 10
1. Calibration is a word you've probably seen or heard, but it is often used incorrectly. What does "calibration" mean? Hint


Question 2 of 10
2. Most measurement devices have manufacturer specifications that will tell you how accurate the measurements will be. What does "accuracy" mean? Hint


Question 3 of 10
3. There are many different ways of describing the accuracy of a measuring instrument. One of the most common is abbreviated FS. What does FS stand for? Hint


Question 4 of 10
4. As a calibration technician, you open a meter and turn a potentiometer in order to make the meter read correctly. What is this called? Hint


Question 5 of 10
5. One step in a calibration procedure requires you to "tare" a balance (scale). What does this mean? Hint


Question 6 of 10
6. Gage blocks are used to calibrate calipers and micometers (among other things). They are made of metal or ceramic, and must have very accurate lengths and very flat measurement surfaces.

How do you check the flatness of a gage block?
Hint


Question 7 of 10
7. What does a manometer measure? Hint


Question 8 of 10
8. A torque wrench measures the rotational force required to tighten a threaded fastener. Torque settings are often given in ft-lbs or in Nm. What parameters are involved in measuring torque? Hint


Question 9 of 10
9. Many devices measure something (the input parameter) and provide an output of some other sort, which is then measured to determine the value of the input parameter. A thermocouple is used to measure temperature, providing an output to a meter. What is the output? Hint


Question 10 of 10
10. Calibration techs have to know a little about all sorts of subjects. Which of the following are involved in calibration? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Calibration is a word you've probably seen or heard, but it is often used incorrectly. What does "calibration" mean?

Answer: Comparing a measuring device to a standard of known accuracy.

Calibration compares the measurement device to a standard, which in turn has been compared to another standard and so on, creating an unbroken chain of comparisons from the calibrated device to a national metrology institute (such as NIST in the US, or the NPL in the UK). This is known as "traceability".
2. Most measurement devices have manufacturer specifications that will tell you how accurate the measurements will be. What does "accuracy" mean?

Answer: How close the measurement is to the true value.

No measurement can be perfectly accurate (see Heisenberg's uncertainty principle), but it's important to know how far from the true value a measurement might be.

One of the things that most calibration technicians do is to compare the calibration results with the specifications, and adjust the instrument if it doesn't meet the specifications.
3. There are many different ways of describing the accuracy of a measuring instrument. One of the most common is abbreviated FS. What does FS stand for?

Answer: Full Scale

Full scale is the highest reading a particular instrument range or scale can show. Another way to express accuracy is as a percentage of the measurement reading.

The way these accuracy specifications are formulated depends on the measurement device. Analog meters, because of the way they're constructed are usually "spec'd" as a percentage of full scale. Digital devices are usually spec'd as a percentage of the reading, plus a small amount of the range or full scale.
4. As a calibration technician, you open a meter and turn a potentiometer in order to make the meter read correctly. What is this called?

Answer: Adjustment

Remember, calibration is the comparison with a known standard. Adjustments are often performed to make the device measure more accurately, but are not specifically a part of calibration.
5. One step in a calibration procedure requires you to "tare" a balance (scale). What does this mean?

Answer: Make the balance read zero, even if something is on it

Taring the balance with an empty container on it allows you to then weigh the contents of the container with the weight of the container automatically subtracted.
6. Gage blocks are used to calibrate calipers and micometers (among other things). They are made of metal or ceramic, and must have very accurate lengths and very flat measurement surfaces. How do you check the flatness of a gage block?

Answer: By looking at it through an optical flat under polarized light

This process produces interference fringes that can actually measure the flatness of the gage block with a resolution of about 10 microinches (ten one-millionths of an inch)!
7. What does a manometer measure?

Answer: Both of these

Manometers are used to measure low and very low levels of pressure and vacuum. The sphygmomanometer in your doctor's office measures your blood pressure. If you're very old (like me!) you may remember when these devices actually had a tube full of mercury that the doctor would watch while listening to your pulse.
8. A torque wrench measures the rotational force required to tighten a threaded fastener. Torque settings are often given in ft-lbs or in Nm. What parameters are involved in measuring torque?

Answer: Length and force

Many measurement devices measure a combination of two or more parameters. For instance, power (Watts) is voltage times current. And pressure is a function of weight and area (as in pounds per square inch, or PSI).
9. Many devices measure something (the input parameter) and provide an output of some other sort, which is then measured to determine the value of the input parameter. A thermocouple is used to measure temperature, providing an output to a meter. What is the output?

Answer: Voltage

A thermocouple is made of two wires of different materials welded together at one end. The Seebeck effect causes a voltage to develop which is in proportion to the temperature difference between the two ends of the thermocouple. The voltage is usually between 0 and 50 mVDC.
10. Calibration techs have to know a little about all sorts of subjects. Which of the following are involved in calibration?

Answer: All of these

All of these and more are required to be a calibration technician. But don't despair! Because calibration techs are hard to find, you can often start with a modicum of knowledge and then get lots of on-the-job-training.
Source: Author tamrof

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us