FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Measure Calculate or Compute
Quiz about Measure Calculate or Compute

Measure, Calculate, or Compute Quiz


This quiz will introduce you to a variety of devices used to measure many different things. Some are new tools, and rather complex, while others have been around for centuries.

A multiple-choice quiz by dcpddc478. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Miscellaneous Science
  8. »
  9. Scientific Instruments

Author
dcpddc478
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
373,780
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
669
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 4 (8/10), Guest 97 (10/10), Guest 166 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. What would a sailor measure using a chronometer? Hint


Question 2 of 10
2. Which of the following instruments would be used to measure pressure? Hint


Question 3 of 10
3. Which of these occupations would be most likely to use a theodolite? Hint


Question 4 of 10
4. Which of these natural occurrences might be measured by a seismograph? Hint


Question 5 of 10
5. A caliper is a measuring device that measures the floatability of an object.


Question 6 of 10
6. What would you be trying to measure is you were using a device known as an anemometer? Hint


Question 7 of 10
7. What does a pedometer measure? Hint


Question 8 of 10
8. Which simple device consists of two parts called a style and a gnomon? Hint


Question 9 of 10
9. Which one of these occupations is most likely to use a sclerometer? Hint


Question 10 of 10
10. A dosimeter is a device to measure your body mass index (BMI).



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 28 2024 : Guest 4: 8/10
Feb 16 2024 : Guest 97: 10/10
Jan 30 2024 : Guest 166: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What would a sailor measure using a chronometer?

Answer: Time

Invented in 1737, by British scientist John Harrison, the chronometer was created as an accurate timekeeper for sea travel. They are usually used for celestial navigation along with a sextant. These clocks are extremely precise and lives depend on their accuracy.
2. Which of the following instruments would be used to measure pressure?

Answer: Manometer

A manometer is a scientific instrument that is used to measure the pressure of gas and/or vapor. It usually consists of a u-shaped tube that contains a fluid, often mercury. Pressure is measured by the difference in the levels of fluid between the two arms of the tube.
3. Which of these occupations would be most likely to use a theodolite?

Answer: Surveyor

A theodolite is an optical instrument consisting of a small telescope mounted on a rotatable stand. Theodolites are usually used by surveyors to measure vertical and horizontal angles. In Canada, they are sometimes called a transit.
4. Which of these natural occurrences might be measured by a seismograph?

Answer: Earthquake

A seismograph, sometimes called a seismometer, is a measuring device that is used to measure the strength of an earthquake. It consists of a weight on a spring that is attached to fixed base. During earthquake activity, the base moves, but the weight does not.

The motion of the base is transformed into an electrical voltage. This electrical voltage is measured and using a mathematical formula provides the strength of the earthquake.
5. A caliper is a measuring device that measures the floatability of an object.

Answer: False

A caliper is a calibrated instrument that is used to measure thickness or internal/external diameters of an object. It does not measure if an object will float. A caliper generally consists of a pair of adjustable, pivoted legs that are joined at one end.
6. What would you be trying to measure is you were using a device known as an anemometer?

Answer: Wind speed

An anemometer is a common device, usually used in meteorology, for measuring wind speed. Anemometers are also used to determine wind direction and, using this data, a meteorologist can determine wind pressure. One of the most common anemometer designs consists of a vertical pole with horizontal arms. The anemometer measures the rotations and calculates the wind speed.
7. What does a pedometer measure?

Answer: Steps taken

A pedometer is a simple device that is worn by a runner or walker to record the number of steps taken and the distance that was traveled. Worn on the hip, it measures the individual steps a person takes by using hip movement as an indicator. They are often used for exercise purposes to help the individual keep track of how far they went.

There are some with a built in clock to provide distance travelled and the length of time it took the person to get there.
8. Which simple device consists of two parts called a style and a gnomon?

Answer: Sundial

The style and the gnomon are the parts of a sundial. This simple, but accurate, device uses the sun and the shadows it produces to tell time. While there are quite a few different designs, they all use the same idea. Sundials have been used for thousands of years and they are even mentioned in the Holy Bible (2 Kings 20:10,11).
9. Which one of these occupations is most likely to use a sclerometer?

Answer: Metallurgist

A metallurgist would be the most likely occupation to use a sclerometer, which measures the hardness of a substance. It is an instrument used to scratch or pierce a mineral, often by using a diamond point. It was invented around 1896 by Professor Thomas Turner, who was the first British Professor of metallurgy at the University of Birmingham.
10. A dosimeter is a device to measure your body mass index (BMI).

Answer: False

A dosimeter is a device that measures exposure to various things, usually radiation, vibration, chemicals or noise. It is a safety device often found in the medical field. There are half-a-dozen different types of dosimeters but all are used to check the dosage or exposure level a human has incurred, usually for diagnostic purposes or during product testing.
Source: Author dcpddc478

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/3/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us