FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about How Do You Measure Up
Quiz about How Do You Measure Up

How Do You Measure Up? Trivia Quiz


How do you measure up in a quiz about scientific measuring devices? Find out here by matching the device with what it measures. Have fun, and good luck!

A matching quiz by jddrsi_raven. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Miscellaneous Science
  8. »
  9. Scientific Instruments

Author
jddrsi_raven
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
402,721
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
618
Last 3 plays: Guest 97 (10/10), Guest 78 (2/10), Guest 166 (8/10).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. Seismograph  
  Wind speed
2. Photometer  
  Humidity
3. Anemometer  
  Ocean depth
4. Fathometer  
  Earthquakes
5. Geiger counter  
  Liquid viscosity
6. Hygrometer  
  Force or torque
7. Viscometer  
  Fermentation
8. Spirometer  
  Illumination
9. Dynamometer  
  Lung capacity
10. Zymometer  
  Radiation





Select each answer

1. Seismograph
2. Photometer
3. Anemometer
4. Fathometer
5. Geiger counter
6. Hygrometer
7. Viscometer
8. Spirometer
9. Dynamometer
10. Zymometer

Most Recent Scores
Feb 16 2024 : Guest 97: 10/10
Feb 11 2024 : Guest 78: 2/10
Jan 30 2024 : Guest 166: 8/10
Jan 15 2024 : Guest 65: 10/10
Dec 29 2023 : drwinsac: 10/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Seismograph

Answer: Earthquakes

A seismograph measures the intensity of earthquakes. The scale used to measure an earthquake's intensity, is the Richter scale. When a seismograph measures the intensity of an earthquake, scientists use the Richter scale to determine its severity. The strongest earthquake ever measured on the Richter scale occurred in Chile in 1960, when the Valdivia Earthquake registered a whopping 9.5 on the Richter scale.
2. Photometer

Answer: Illumination

The most common use of photometers is, appropriately, in photography. Photometers in cameras help determine the appropriate light exposure, which helps make the best photo possible. Too much exposure can cause a photograph to not turn out properly. In those cases, the pictures appear to be saturated with white light. Photometers help make sure photographs have the right balance of exposure.
3. Anemometer

Answer: Wind speed

Weather vanes are the most common form of anemometer, which not only give a rough estimation of wind speed, but also wind direction. Airports use anemometers and wind socks to measure wind speed and direction, which aid air traffic control and pilots in safely taking off, or landing planes.
4. Fathometer

Answer: Ocean depth

A fathometer measures depths of oceans and seas with echo sounding. The echo waves are sent through the water, and the depth is measured by the amount of time it takes the sound to travel from the fathometer, to the sea bed, and back to the surface.
5. Geiger counter

Answer: Radiation

Geiger counters are a common scientific measuring tool, used to measure nuclear radiation. Different materials have different levels of radiation, and when dealing with these materials, it's important to know how strong radiation levels are, as too much radiation exposure is deadly.
6. Hygrometer

Answer: Humidity

Hygrometers don't just measure the levels of moisture in the air, although this is the most common use. Hygrometers can also measure moisture levels in different situations and professions. Moisture can cause problems in various professions and areas of life, and hygrometers help make sure that moisture levels are just right.
7. Viscometer

Answer: Liquid viscosity

Certain liquids have higher viscosity than other liquids, and sometimes it's important to know just how thin or thick a liquid is. Viscometers measure the drag that a liquid produces as it flows along a surface, which helps determine its relative thickness.
8. Spirometer

Answer: Lung capacity

In human biology, the lungs are a vital part of survival. A lack of air can be extremely dangerous, so making sure that a person's lungs are at the correct capacity is important in medical practice. Spirometers allow doctors to determine lung capacity, which can help in diagnosing certain medical issues.
9. Dynamometer

Answer: Force or torque

The most common use of a dynamometer is to measure the torque in the engine of a car. This helps determine revolutions per minute, which is the determining factor in the engine's power. The more power the engine has, the faster and stronger a vehicle will be with that engine.
10. Zymometer

Answer: Fermentation

The amount of fermentation in alcohol is measured by a zymometer. Specifically, it measures the effectiveness of the yeast's ability to create carbon dioxide. Yeast producing carbon dioxide is the key component in fermentation, and so making sure there isn't too much or too little, helps make the best product.
Source: Author jddrsi_raven

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us