FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Whats in the Box
Quiz about Whats in the Box

What's in the Box? Trivia Quiz


There is a scientific instrument in a box in front of you. I will give you some clues about what is in the box, and then it's your turn to guess!

A multiple-choice quiz by dash102. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Miscellaneous Science
  8. »
  9. Scientific Instruments

Author
dash102
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
376,678
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
456
- -
Question 1 of 10
1. This box contains an instrument that is quite common in biology classrooms. It is used to greatly magnify very small objects. What's in the box? Hint


Question 2 of 10
2. The box contains a machine that transforms mechanical energy into electrical energy. You can find one of these in a wind-up flashlight! What's in the box? Hint


Question 3 of 10
3. What's in the box? This one is quite small. In the box is something that is used to measure the electric current in a circuit. Hint


Question 4 of 10
4. What's in the box? The box is long and thin this time. This tool is used to measure the relative density of liquids. Hint


Question 5 of 10
5. What's in the box? This tool is used to get an accurate measurement of the width of an object. This tool is used by woodworkers and metalworkers, and many others. Hint


Question 6 of 10
6. This is a very big box! Inside is an instrument used by astronomers to see magnified images of objects in the sky. Hint


Question 7 of 10
7. What's in the box? This medical examination tool can be seen in a doctor's office. It is used to examine the ear. Hint


Question 8 of 10
8. In this small box is something you may have on your phone or somewhere else in your house! It is used to measure the number of steps taken by a person. What's in the box? Hint


Question 9 of 10
9. You may have seen frog statues on this scientific instrument. It detects earthquakes. What's in the box? Hint


Question 10 of 10
10. This is a funny-looking one - it is used to measure the intensity of an odor. What's in the box? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 16 2024 : Guest 97: 8/10
Jan 25 2024 : Guest 5: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This box contains an instrument that is quite common in biology classrooms. It is used to greatly magnify very small objects. What's in the box?

Answer: Microscope

The first compound microscope was invented by Zacharias Jansen. At that time, microscopes weren't used as scientific instruments because, when objects were magnified, they were very blurry.
2. The box contains a machine that transforms mechanical energy into electrical energy. You can find one of these in a wind-up flashlight! What's in the box?

Answer: Dynamo

The first dynamo was built in 1832 by Hippolyte Pixii. It had a very low power output, among other problems, leading to a chain of improvements over the years. The dynamo was the first generator able to deliver power on an industrial level.
3. What's in the box? This one is quite small. In the box is something that is used to measure the electric current in a circuit.

Answer: Ammeter

Ammeters measure current in amps. Tools that are used to measure current in measurements smaller than an amp are called milliammeters or microammeters.
4. What's in the box? The box is long and thin this time. This tool is used to measure the relative density of liquids.

Answer: Hydrometer

A hydrometer is made up of a thermometer-like glass stem with a larger bottom filled with lead or mercury. This lets the hydrometer sink so the density of the liquid can be read from the marks on the glass stem.
5. What's in the box? This tool is used to get an accurate measurement of the width of an object. This tool is used by woodworkers and metalworkers, and many others.

Answer: Calipers

There are many different types of calipers, including inside, outside, vernier, and digital calipers. They are made up of two jaws that clamp down on opposite sides of an object and an indicator of the measure (digital or manual).
6. This is a very big box! Inside is an instrument used by astronomers to see magnified images of objects in the sky.

Answer: Telescope

The Hubble Space Telescope, launched in 1990, cost around $2.5 billion. It is still up in space in 2015, and continues to send pictures back to NASA to study.
7. What's in the box? This medical examination tool can be seen in a doctor's office. It is used to examine the ear.

Answer: Otoscope

Also called auriscopes, otoscopes have a powerful light that helps doctors look into patients' ears to examine the ear canal and eardrum. Having pus, earwax, dirt, or any foreign object in your ear can make it difficult for doctors to see your ear clearly!
8. In this small box is something you may have on your phone or somewhere else in your house! It is used to measure the number of steps taken by a person. What's in the box?

Answer: Pedometer

The pedometer was first invented by Abraham-Louis Perrelet of Switzerland in 1780. It measures the number of steps and the distance a person has walked.
9. You may have seen frog statues on this scientific instrument. It detects earthquakes. What's in the box?

Answer: Seismoscope

Seismoscopes have been around for a long time - the most commonly seen ones include frog statues surrounding a vessel with dragon heads. They detect earthquakes, but they don't record the oscillations.
10. This is a funny-looking one - it is used to measure the intensity of an odor. What's in the box?

Answer: Olfactometer

Olfactometers are often used in research projects and studies to quantify odors. This makes it possible to rank odor intensities.
Source: Author dash102

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/2/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us