Quiz about The Amazing World of Biology
Quiz about The Amazing World of Biology

The Amazing World of Biology! Trivia Quiz


This quiz is about the amazing and interesting world of biology! I hope you enjoy it!

A multiple-choice quiz by ThisGlows. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Biology

Author
ThisGlows
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
349,915
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2825
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 73 (9/10), Andyboy2021 (10/10), Guest 173 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which part of the human eye contains receptors that detect light? Hint

Pupil
Optic nerve
Retina
Sclera

2. Neurones carry nerve impulses around the human body. What are the gaps between these neurones called? Hint

Axons
Neurotransmitters
Synapses
Nodes

3. Plants may respond to changes in the environment. These responses are referred to as a tropism. If a plant bends towards the light, which type of tropism is the plant demonstrating? Hint

Geotropism
Phototropism
Thermotropism
Thigmotropism

4. Most human body cells have 23 pairs of chromosomes. Which of the following types of human cell does NOT have 23 pairs of chromosomes? Hint

Gametes
Juxtaglomerular
Cilia
Neutrophil granulocyte

5. Which of the following statements is NOT true about fungi in general? Hint

Their cells have a cellulose cell wall
They reproduce using spores
Their cells have chitin cell walls
They have no chloroplasts

6. Which of the following terms describes the emission of light by a living organism? Hint

Bioluminescence
Fluorescence
Phosphorescence
Chemiluminescence

7. What is entomology the study of? Hint

Interactions of living organisms
Insects
Development of an embryo
Animal behavior

8. The Djungarian hamster is a species of dwarf hamster found in Siberia. It has the binomial name Phodopus sungorus. It is an air-breathing vertebrate animal and is a mammal. Which part of the hierarchy of biological classification will classify the Djungarian hamster as a mammal? Hint

Family
Order
Genus
Class

9. In general, what does the nucleus of a cell contain? Hint

The cellular structure
Enzymes
Liquid
The cell's genetic material

10. Pasteurization is named after which famous French chemist and microbiologist? Hint

Auguste-Charles Marie
Pierre Paul Émile Roux
Louis Pasteur
Georges Girard


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which part of the human eye contains receptors that detect light?

Answer: Retina

The retina is a light-sensitive tissue located in the inner eye that can detect light. When light strikes the retina, chemical and electrical events occur which trigger nerve impulses. These nerve impulses are sent through the optic nerve to the brain.
2. Neurones carry nerve impulses around the human body. What are the gaps between these neurones called?

Answer: Synapses

The gaps between neurones are called synapses. When nerve impulses reach the end of a neurone, a substance called a neurotransmitter is fired from one neurone to the next. This is how nerve impulses can be transported all over the body.
3. Plants may respond to changes in the environment. These responses are referred to as a tropism. If a plant bends towards the light, which type of tropism is the plant demonstrating?

Answer: Phototropism

If a plant grows towards the light, it is described as positively phototropic. However, if it bends away from the light, it is described as negatively phototropic.
4. Most human body cells have 23 pairs of chromosomes. Which of the following types of human cell does NOT have 23 pairs of chromosomes?

Answer: Gametes

Gametes are sex cells formed by cell division. They are all genetically different as the pairs of chromosomes may switch places with each other during cell division, and the way the chromosomes are arranged during the second meiotic division is random.
5. Which of the following statements is NOT true about fungi in general?

Answer: Their cells have a cellulose cell wall

Fungi have a chitin cell wall and plants have a cellulose cell wall. Some examples of fungi include mold, yeast and mushrooms.
6. Which of the following terms describes the emission of light by a living organism?

Answer: Bioluminescence

Bioluminescence does not produce much thermal radiation. Many organisms have this ability, including the bobtail squid and the glowing firefly.
7. What is entomology the study of?

Answer: Insects

Entomology is a branch of arthropodology, which is specifically the study of an invertebrate animal with an exoskeleton, a segmented body and jointed body parts.
8. The Djungarian hamster is a species of dwarf hamster found in Siberia. It has the binomial name Phodopus sungorus. It is an air-breathing vertebrate animal and is a mammal. Which part of the hierarchy of biological classification will classify the Djungarian hamster as a mammal?

Answer: Class

The hierarchy of biological classification generally is: Kingdom, Phylum, Class, Order, Family, Genus, Species. The classification of the Djungarian hamster is: Kingdom: Animalia, Phylum: Chordata, Class: Mammalia, Order: Rodentia, Family: Cricetidae, Genus: Phodopus and Species: Phodopus sungorus.
9. In general, what does the nucleus of a cell contain?

Answer: The cell's genetic material

The cytoskeleton is the structure of the cell. The cytosol is also called the cytoplasmic matrix and is the liquid inside cells, and the lysosomes contain enzymes which break down the waste products of the cell.
10. Pasteurization is named after which famous French chemist and microbiologist?

Answer: Louis Pasteur

Pasteurization is when you heat a substance to a specific temperature and then cool it down immediately afterwards. This increases the life of the substance as it prevents microbial growth.
Source: Author ThisGlows

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 30 2023 : Guest 73: 9/10
Jan 29 2023 : Andyboy2021: 10/10
Jan 20 2023 : Guest 173: 8/10
Jan 19 2023 : Guest 117: 7/10
Dec 11 2022 : Guest 47: 2/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Water in Biology Average
2. Another Biology Quiz Tough
3. The Beauty of Bio Average
4. Biology-- Just for Fun Average
5. Major Biological Breakthroughs Very Difficult
6. Tongue in Cheek Average
7. Biology Tough
8. Heart! Average
9. Biology Difficult
10. Biology Test Average
11. Taxonomy Difficult
12. Freshmen Biology Tough

2/6/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us