Quiz about The Female Reproductive System
Quiz about The Female Reproductive System

The Female Reproductive System Quiz


This quiz deals with parts and functions of female reproductive anatomy.

A multiple-choice quiz by ballykissangel. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Health and Human Biology
  8. »
  9. Reproduction and Genetics

Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
73,064
Updated
Mar 10 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
7238
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: runaway_drive (7/10), Guest 174 (7/10), MikeyGee (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which is NOT a function of the ovaries? Hint

They produce the female sex hormones estrogen and progesterone
They produce and release eggs
They store eggs (ova)
They stimulate the start of labour contractions

2. Which is TRUE of the ovaries? Hint

They are grayish-pink in colour
They are oval or almond shaped
All of these
They are about the size of an olive

3. Gonads are sex organs that produce gametes. Male gonads are the testes. What is the female counterpart- (ie the female gonads)? Hint

ovaries
fallopian tubes
uterus
vagina

4. Which of the following do female breasts not contain? Hint

muscles
fat
ligaments
tissue

5. Is large breast size genetic?

Yes
No

6. Which of the following is a function of the vagina? Hint

passageway for the birth of a baby
all of these
receptacle for the penis during sex
outlet for menstrual flow

7. Approximately what is the size of the uterus in a non-pregnant state? Hint

size and shape of a pear
size and shape of an orange
size and shape of a grapefruit
size and shape of a lemon

8. The tubes which extend from the uterus to the ovaries are known by all but one of the following names. Hint

oviducts
fertility tubes
fallopian tubes
uterine tubes

9. Approximately how long are the fallopian tubes? Hint

less than an inch
about 1 inch
about 3 inches
about 8 inches

10. True or False?-The inner lining of the uterus in which a fertilized egg implants is called the endometrium.

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which is NOT a function of the ovaries?

Answer: They stimulate the start of labour contractions

A baby girl is born with approximately 60,000 ova. Only about 400-500 will ripen during her lifetime.
2. Which is TRUE of the ovaries?

Answer: All of these

The ovaries lie on either side of the uterus just below the openings to the fallopian tubes.
3. Gonads are sex organs that produce gametes. Male gonads are the testes. What is the female counterpart- (ie the female gonads)?

Answer: ovaries

Gametes are sex cells. Male sex cells are sperm, produced in the testes and female sex cells are ova, produced in the ovaries.
4. Which of the following do female breasts not contain?

Answer: muscles

That's why exercise will not increase breast size and why dieting will decrease it!
5. Is large breast size genetic?

Answer: Yes

Large or small chest sizes seem to run in families and is thought to be hereditary.
6. Which of the following is a function of the vagina?

Answer: all of these

The vagina also connects the neck of the uterus to the external genitals.
7. Approximately what is the size of the uterus in a non-pregnant state?

Answer: size and shape of a pear

The uterus is extremely elastic and can stretch enormously to accomodate a growing baby.
8. The tubes which extend from the uterus to the ovaries are known by all but one of the following names.

Answer: fertility tubes

The fallopian tubes are no wider than the head of a pin. It is here that fertilization should take place. Then the tubes act as a passage way for the fertilized egg to pass on and implant in the uterus.
9. Approximately how long are the fallopian tubes?

Answer: about 3 inches

The tube's lining and its secretions sustain the egg and the sperm and encourage fertilization. It nourishes the fertilized egg until it implants in the uterus (about 4-7 days).
10. True or False?-The inner lining of the uterus in which a fertilized egg implants is called the endometrium.

Answer: True

This nutrient-rich lining is shed away with the menstrual flow should conception not take place.
Source: Author ballykissangel

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 17 2023 : runaway_drive: 7/10
Jan 14 2023 : Guest 174: 7/10
Jan 10 2023 : MikeyGee: 6/10
Jan 10 2023 : Guest 104: 6/10
Jan 10 2023 : Guest 49: 8/10
Jan 09 2023 : Guest 71: 8/10
Jan 09 2023 : Guest 75: 4/10
Jan 09 2023 : Guest 73: 7/10
Jan 09 2023 : Guest 162: 6/10

Score Distribution

quiz
2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us