Quiz about Basic Genetics
Quiz about Basic Genetics

10 Average Questions about Basic Genetics


Some basic questions on genetic inheritance.

A multiple-choice quiz by crisw. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Health and Human Biology
  8. »
  9. Reproduction and Genetics

Author
crisw
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
1,608
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
13488
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Samoyed7 (9/10), Dern (7/10), Luke76 (3/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The 'instructions' contained in every cell that has a nucleus are 'written' in... Hint

Mitochondria
Sugars
DNA
T-RNA

2. Humans have how many total chromosomes? Hint

48
42
34
46

3. Which of the following creatures has the most chromosomes? Hint

Goldfish
Human
Fruit fly
Dog

4. Humans have two chromosomes that determine sex- X and Y. Which of the following karyotypes (chromosome types) would be a normal female? Hint

XY
XX
YY
XXY

5. Most nasty genetic disorders are recessive- you need two bad copies of the gene to come down with the disease. Some are dominant- if you have just one of the bad genes, you will get the disease. Which of the following disorders has dominant inheritance? Hint

Huntington's chorea
Phenylketonuria
Tay-Sach's disease
Cystic fibrosis

6. In Venetian Floozies, purple stripe color is autosomally dominant over pink. If you mate a male purple striped Floozy that does not carry the pink gene to a female pink Floozy, what percentage of the offspring would you expect to have purple stripes? Hint

0 percent
50 percent
25 percent
100 percent

7. Who discovered the basics of genetics while pottering around in the garden? Hint

Charles Darwin
Albert Einstein
Gregor Mendel
James Watson

8. Watson and Crick won a Nobel Prize for their discovery of... Hint

Mitosis
The inheritance pattern of Tay-Sachs disease
The structure of DNA
The protein coding system of RNA

9. Some genetic disorders are maintained in a population because, if an individual has only one bad copy of the gene, some survival advantage is maintained. People with just one copy of a particular mutated gene are protected from malaria. If they have two bad copies of the same gene, they have the disease... Hint

Muscular dystrophy
Hemophilia
Sickle cell anemia
Amyotrophic lateral sclerosis

10. When the cell is not busy dividing, the chromosomes 'unwind and relax'. What are they called when they are in this form? Hint

Plasmids
Chloroplasts
Endoplasmic reticulum
Chromatin


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The 'instructions' contained in every cell that has a nucleus are 'written' in...

Answer: DNA

Short for 'deoxyribonucleic acid.'
2. Humans have how many total chromosomes?

Answer: 46

In pairs- 23 of them.
3. Which of the following creatures has the most chromosomes?

Answer: Goldfish

Yep...goldfish have 96!
4. Humans have two chromosomes that determine sex- X and Y. Which of the following karyotypes (chromosome types) would be a normal female?

Answer: XX

XY is male. YY doesn't exist. XXY is a male with the genetic disorder Klinefelter's syndrome.
5. Most nasty genetic disorders are recessive- you need two bad copies of the gene to come down with the disease. Some are dominant- if you have just one of the bad genes, you will get the disease. Which of the following disorders has dominant inheritance?

Answer: Huntington's chorea

Huntington's is a progressive disorder of the brain that does not appear until late in life- after the victims have already passed the bad gene on to their children. It killed singer Woody Guthrie.
6. In Venetian Floozies, purple stripe color is autosomally dominant over pink. If you mate a male purple striped Floozy that does not carry the pink gene to a female pink Floozy, what percentage of the offspring would you expect to have purple stripes?

Answer: 100 percent

All of the offspring will be purple Floozies that carry the pink gene. If P stands for purple and p for pink, the male would have the genotype PP and the female pp. All their offspring would be Pp.
7. Who discovered the basics of genetics while pottering around in the garden?

Answer: Gregor Mendel

Working with peas, Mendel (who was a monk) discovered the basic laws of inheritance but was ignored by his fellow scientists. His work was later rediscovered.
8. Watson and Crick won a Nobel Prize for their discovery of...

Answer: The structure of DNA

They discovered that it was shaped like a spiral- thus the title of Watson's book 'The Double Helix'.
9. Some genetic disorders are maintained in a population because, if an individual has only one bad copy of the gene, some survival advantage is maintained. People with just one copy of a particular mutated gene are protected from malaria. If they have two bad copies of the same gene, they have the disease...

Answer: Sickle cell anemia

It's thought that the gene changes red blood cell shapes enough that the malaria parasite cannot live in them.
10. When the cell is not busy dividing, the chromosomes 'unwind and relax'. What are they called when they are in this form?

Answer: Chromatin

Source: Author crisw

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 31 2023 : Samoyed7: 9/10
Jan 27 2023 : Dern: 7/10
Jan 24 2023 : Luke76: 3/10
Jan 12 2023 : ponycargirl: 6/10
Jan 06 2023 : Guest 98: 4/10
Jan 03 2023 : MarchHare007: 7/10
Dec 31 2022 : windrush: 7/10
Dec 29 2022 : Eleanor18: 1/10
Dec 27 2022 : horadada: 4/10

Score Distribution

quiz
2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us