FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Solar System
Quiz about The Solar System

Very Difficult Sci / Tech Trivia: The Solar System | 10 Questions


A few interesting facts about each of the planets and the sun.

A multiple-choice quiz by emillard. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Astronomy
  8. »
  9. Our Solar System

Author
emillard
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
16,527
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
5590
Last 3 plays: Guest 45 (4/10), Guest 108 (7/10), Guest 99 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. How hot is the core of the sun? Hint


Question 2 of 10
2. Mercury has an atmosphere.


Question 3 of 10
3. How long (in Earth days) is a day on Venus? Hint


Question 4 of 10
4. What is the largest (by volume) freshwater lake on Earth? Hint


Question 5 of 10
5. Which of the following is NOT a name given to Mars at some point in time? Hint


Question 6 of 10
6. Jupiter has a ring system.


Question 7 of 10
7. Who was the first person to determine that Saturn had a ring system? Hint


Question 8 of 10
8. Discovered in 1787, the first two moons of Uranus were named for which Shakespearean characters? Hint


Question 9 of 10
9. How fast can the winds of Neptune travel? Hint


Question 10 of 10
10. If the Sun were reduced in size to 10 feet (3 meters) in diameter, approximately how far away would Pluto be, on average? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : Guest 45: 4/10
Apr 10 2024 : Guest 108: 7/10
Mar 29 2024 : Guest 99: 5/10
Mar 23 2024 : KoKo59: 4/10
Mar 20 2024 : Guest 179: 3/10
Mar 19 2024 : Guest 195: 3/10
Mar 15 2024 : Guest 23: 3/10
Mar 13 2024 : Guest 45: 2/10
Mar 13 2024 : Guest 180: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How hot is the core of the sun?

Answer: 15 million Kelvins

The extreme temperature and pressure at the sun's core permit the fusion of hydrogen nuclei into helium nuclei. In a single second, the sun will fuse 700 billion tons of hydrogen into helium.
2. Mercury has an atmosphere.

Answer: True

Because it is so close to the sun, Mercury's atmosphere is very thin, about one trillionth as thick as the Earth's, and contains small amounts helium, hydrogen, sodium, potassium, and oxygen.
3. How long (in Earth days) is a day on Venus?

Answer: 243 days

Venus takes 225 Earth days to make a complete revolution around the sun. So it holds the distinction of being the only planet in the solar system whose day is longer than its year.
4. What is the largest (by volume) freshwater lake on Earth?

Answer: Lake Baikal

Lake Baikal, located in Eastern Siberia, is also the deepest continental body of water, having a maximum depth of 5,315 feet (1,620 meters), and contains one-fifth of the Earth's freshwater.
5. Which of the following is NOT a name given to Mars at some point in time?

Answer: Kinsei

Kinsei is the Japanese name for Venus. Kasei is the Japanese name for Mars. The word kasei can also mean such things as change, growth, and family honor. Ares is Greek, Nergal is Babylonian, and Si-mi-ud is Sumerian.
6. Jupiter has a ring system.

Answer: True

Jupiter's ring system, which is less than one kilometer in thickness, was not discovered until 1979 by the Voyager spacecraft.
7. Who was the first person to determine that Saturn had a ring system?

Answer: Christiaan Huygens

In 1610 Galileo saw what he called 'handles' surrounding Saturn. In 1659, Huygens (the Dutch mathematician, astronomer, and physicist who founded the wave theory of light) used an improved telescope and determined that it was actually a ring structure. However, he mistakenly presumed it to be solid and very thick.
8. Discovered in 1787, the first two moons of Uranus were named for which Shakespearean characters?

Answer: Titania and Oberon

The first moons were discovered by Herschel, who had found Uranus in 1781. The moons were not named until two further moons were spotted in 1851, with Herschel's son, John, naming them Titania and Oberon, from Shakespeare's 'A Midsummer Night's Dream' and Ariel and Umbriel from Pope's 'The Rape of the Lock'.
9. How fast can the winds of Neptune travel?

Answer: 1,300 mph (2,100 kph)

Neptune is the windiest place in the solar system. Saturn comes in second with winds attaining speeds of 1,050 mph (1,700 kph).
10. If the Sun were reduced in size to 10 feet (3 meters) in diameter, approximately how far away would Pluto be, on average?

Answer: 7 miles (11 km)

By comparison, the Earth would be an average of 1,075 feet (328 meters) away. Pluto is not always furthest from the sun. Because of its eccentric orbit, between 1979 and 1999 it was actually closer to the sun than Neptune.
Source: Author emillard

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us