Quiz about Tourettes Syndrome
Quiz about Tourettes Syndrome

Tourette's Syndrome Trivia Quiz


A true or false quiz about Tourette's Syndrome.

A multiple-choice quiz by treble99. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Diseases
  8. »
  9. Diseases of Specific Systems

Author
treble99
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
177,019
Updated
Apr 07 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
2014
Last 3 plays: Guest 107 (8/10), Guest 174 (9/10), Guest 98 (0/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Some symptoms of Tourette's Syndrome are involuntary vocal sounds and limb movements.

True
False

2. Motor tics is the name given to the involuntary movements.

True
False

3. The vocal sounds are called flicks.

True
False

4. Tourette's can be diagnosed by a blood test.

True
False

5. Coprolalia means an outburst of swear words and obscenities.

True
False

6. The vocal sound outbursts of Tourette's Syndrome can easily be controlled.

True
False

7. Rapid eye blinking and limb twitches are some of the first signs of Tourette's syndrome.

True
False

8. On average, more males than females have Tourette's syndrome.

True
False

9. Behavioural therapy can help to control Tourette's.

True
False

10. German goalkeeper Jens Lehman has Tourette's syndrome.

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Some symptoms of Tourette's Syndrome are involuntary vocal sounds and limb movements.

Answer: True

Tourette's will first appear during childhood.
2. Motor tics is the name given to the involuntary movements.

Answer: True

These movements are particularly of the head and facial area.
3. The vocal sounds are called flicks.

Answer: False

They are called tics. These vocal tics are involuntary.
4. Tourette's can be diagnosed by a blood test.

Answer: False

A blood test may be taken to rule out other ailments that might be confused with Tourette's.
5. Coprolalia means an outburst of swear words and obscenities.

Answer: True

This is one of the rarer symptoms. Fewer than 30% of people with Tourette's have a severe case.
6. The vocal sound outbursts of Tourette's Syndrome can easily be controlled.

Answer: False

A child or adult may be able to ignore and control the tics for a short amount of time, but they come back with a vengeance.
7. Rapid eye blinking and limb twitches are some of the first signs of Tourette's syndrome.

Answer: True

For some people, Tourette's begins quickly with many symptoms of movement and sound.
8. On average, more males than females have Tourette's syndrome.

Answer: True

The ratio of boys to girls with Tourette's Syndrome is 3:1.
9. Behavioural therapy can help to control Tourette's.

Answer: True

Prescription medication and alternative treatments may also help.
10. German goalkeeper Jens Lehman has Tourette's syndrome.

Answer: False

American goalkeeper Tim Howard has Tourette's, not Jens Lehman. Howard played soccer for Manchester United and then Everton. During his first year at Manchester United, his condition got worse due to the stress he was under. For more information about Tourette's syndrome you can visit www.tourettes-disorder.com.
Source: Author treble99

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 03 2022 : Guest 107: 8/10
Nov 20 2022 : Guest 174: 9/10
Nov 14 2022 : Guest 98: 0/10
Nov 14 2022 : Guest 174: 8/10
Oct 22 2022 : Eleanor18: 6/10
Oct 09 2022 : sw11: 10/10

Score Distribution

quiz
12/5/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us