FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Warning Questions May Be Toxic
Quiz about Warning Questions May Be Toxic

Warning: Questions May Be Toxic Quiz


Test your knowledge on toxicology, the study of poisons.

A multiple-choice quiz by volleybuff33. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Miscellaneous Health
  8. »
  9. Poisons

Author
volleybuff33
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
285,643
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
1045
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Coachpete1 (10/10), Guest 97 (9/10), Guest 41 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. This is the alcohol typically contained in alcoholic beverages, also known as grain alcohol. Hint


Question 2 of 10
2. Interestingly, Shakespeare referred to the effects of alcohol in "Macbeth". When Macduff asks, "What three things does drink especially provoke?" Porter replies, "Marry sir, nose-painting, sleep..." and what? Hint


Question 3 of 10
3. An average person with a blood alcohol content (BAC) of 0.35 to 0.50 can have this effect. Hint


Question 4 of 10
4. This common antifreeze and hydraulic fluid component is accidentally ingested by children and animals due to its sweet syrupy taste. Hint


Question 5 of 10
5. If poisoned with this colorless, odorless, tasteless gas, initial symptoms would resemble the flu: headache, fatigue, shortness of breath and nausea. Hint


Question 6 of 10
6. This compound has been used as a historical fast-acting suicide device in the deaths of Eva Braun and Heinrich Himmler. It was also an agent responsible for mass murder in some gas chambers during the Holocaust. Hint


Question 7 of 10
7. This toxic agent was commonly used in household paints and gasoline prior to 1972. Hint


Question 8 of 10
8. This heavy metal inspired Lewis Carrol's "Mad Hatter" character, based on the psychological symptoms associated with its poisoning and the fact that is was used in the making of felt hats. Hint


Question 9 of 10
9. This drug of abuse is the most potent stimulant of natural origin, extracted from the leaves of the coca plant found in the Andean highlands of South America. Hint


Question 10 of 10
10. Street names for this drug include pot, grass, weed, Mary Jane, and reefer. It is the most frequently encountered illicit drug worldwide. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 22 2024 : Coachpete1: 10/10
Feb 07 2024 : Guest 97: 9/10
Jan 29 2024 : Guest 41: 9/10
Jan 22 2024 : marianjoy: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This is the alcohol typically contained in alcoholic beverages, also known as grain alcohol.

Answer: ethanol

Ethanol, or ethyl alcohol, is a commonly abused toxic substance.
2. Interestingly, Shakespeare referred to the effects of alcohol in "Macbeth". When Macduff asks, "What three things does drink especially provoke?" Porter replies, "Marry sir, nose-painting, sleep..." and what?

Answer: urine

Alcohol inhibits the pituitary secretion of anti-diuretic hormone (ADH), which acts on the kidney to reabsorb water; consequently producing more urine.
3. An average person with a blood alcohol content (BAC) of 0.35 to 0.50 can have this effect.

Answer: coma

On average, this BAC range can render a person unconscious, with depressed reflexes and slower, more shallow breathing. Consequences of a BAC greater than 0.50 typically results in death.
4. This common antifreeze and hydraulic fluid component is accidentally ingested by children and animals due to its sweet syrupy taste.

Answer: ethylene glycol

The immediate effects of ingestion are similar to ethanol; however, when metabolized by the liver, several toxic species including glycolic and oxalic acids are produced. This results in severe metabolic acidosis.
5. If poisoned with this colorless, odorless, tasteless gas, initial symptoms would resemble the flu: headache, fatigue, shortness of breath and nausea.

Answer: carbon monoxide

Carbon monoxide exposures occur more often during the fall and winter months, when people are more likely to run gas furnaces and heaters.
6. This compound has been used as a historical fast-acting suicide device in the deaths of Eva Braun and Heinrich Himmler. It was also an agent responsible for mass murder in some gas chambers during the Holocaust.

Answer: cyanide

Cyanide can be a colorless gas or in crystal form in such compounds as sodium or potassium cyanide. It is sometimes described as having a "bitter almond" odor, but not everyone can detect it.
7. This toxic agent was commonly used in household paints and gasoline prior to 1972.

Answer: lead

Symptoms of chronic lead poisoning include reduced IQ, nausea, irritability, insomnia, and in some cases seizure and coma.
8. This heavy metal inspired Lewis Carrol's "Mad Hatter" character, based on the psychological symptoms associated with its poisoning and the fact that is was used in the making of felt hats.

Answer: mercury

For the general public today, consumption of contaminated foods is the major source of mercury exposure. These foods include fish and shellfish due to the natural tendency of mercury to concentrate in their bodies.
9. This drug of abuse is the most potent stimulant of natural origin, extracted from the leaves of the coca plant found in the Andean highlands of South America.

Answer: cocaine

Crack is cocaine that has not been neutralized by an acid. The term comes from the crackling sound heard when it is heated.
10. Street names for this drug include pot, grass, weed, Mary Jane, and reefer. It is the most frequently encountered illicit drug worldwide.

Answer: marijuana

Tetrahydrocannabinol (THC) is the psychoactive compound found in marijuana.
Source: Author volleybuff33

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/5/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us