FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Toxic Trivia 2
Quiz about Toxic Trivia 2

Toxic Trivia 2 Trivia Quiz


If you are interested in poisons, I hope you find this quiz 'intoxicating'!

A multiple-choice quiz by MotherGoose. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Miscellaneous Health
  8. »
  9. Poisons

Author
MotherGoose
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
97,614
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1098
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Coachpete1 (10/10), Guest 97 (5/10), Guest 77 (4/10).
- -
Question 1 of 10
1. When it was first introduced to Europe by the Spanish, this vegetable was thought to be poisonous. Botanically speaking, it is actually a fruit. What is this common fruit or vegetable? Hint


Question 2 of 10
2. According to Robert Graves's book 'Claudius The God', the Emperor Claudius was poisoned by his wife Agrippina. What type of food did Agrippina poison, then offer to him? Hint


Question 3 of 10
3. In 1989, the world's first poisonous bird was discovered. It is called the pitohui. In which country was it found? Hint


Question 4 of 10
4. Which of the following bacteria is responsible for Toxic Shock Syndrome? Hint


Question 5 of 10
5. Andrew Jackson (7th President of the USA) died in 1845 of lead poisoning. Which of the following factors caused it? Hint


Question 6 of 10
6. Rasputin was a peasant monk who wielded considerable power in Russia because of his influence over Tsar Nicholas and his family. In 1916, Prince Yusupov and a group of aristocrats decided to assassinate him. They invited him to a midnight banquet and served cake and wine liberally laced with which poison? Hint


Question 7 of 10
7. Which poisonous alkaloid is found in tobacco leaves and was named after the French ambassador to Spain? Hint


Question 8 of 10
8. Sir Douglas Mawson led the Australasian Antartic Expedition from 1911-1914, resulting in a knighthood for his achievements as an explorer and scientist. However, Mawson almost died during the expedition from an unusual type of poisoning. His companion Xavier Mertz did die. Which type of poisoning affected Mawson and Mertz? Hint


Question 9 of 10
9. In which of Shakespeare's plays was the king murdered when his brother poured poison into his ear while he slept? Hint


Question 10 of 10
10. Which of the following phobias is the fear of being poisoned? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 22 2024 : Coachpete1: 10/10
Feb 07 2024 : Guest 97: 5/10
Jan 19 2024 : Guest 77: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When it was first introduced to Europe by the Spanish, this vegetable was thought to be poisonous. Botanically speaking, it is actually a fruit. What is this common fruit or vegetable?

Answer: Tomato

In France and northern Europe, the tomato was originally grown as an ornamental plant. Because it was identified as a relative of the poisonous belladonna and deadly nightshade, it was thought to be toxic too. When it was discovered to be edible, it was called the "love apple" (pomme d'amour) because it was believed to be an aphrodisiac.
2. According to Robert Graves's book 'Claudius The God', the Emperor Claudius was poisoned by his wife Agrippina. What type of food did Agrippina poison, then offer to him?

Answer: Mushrooms

The legend goes that Agrippina offered Claudius a mushroom from a dish she was eating. It was the only one that was poisoned but she was hoping he wouldn't be able to resist the particularly choice one she had prepared. Her ploy worked. Claudius was proclaimed a god after his death. Later on, his successor Nero jokingly referred to mushrooms as 'the food of the gods'.
3. In 1989, the world's first poisonous bird was discovered. It is called the pitohui. In which country was it found?

Answer: Papua New Guinea

Jack Dumbacher of Papua New Guinea caught a pitohui in his net. As he was removing it, the bird pecked at and scratched his fingers, which subsequently developed numbness. Studies showed that the feathers and the skin of the pitohui contain homobatrachotoxin, the toxin that is also found in the poison dart frog.
4. Which of the following bacteria is responsible for Toxic Shock Syndrome?

Answer: Staphylococcus

Although Staphylococcus is the usual cause, Toxic Shock Syndrome has also occurred in patients with streptococcal infections. And although we usually associate TSS with the use of tampons during menstruation, approximately half of all cases involve men, women who do not menstruate and menstruating women who do not use tampons.
5. Andrew Jackson (7th President of the USA) died in 1845 of lead poisoning. Which of the following factors caused it?

Answer: All three choices are correct

Jackson used lead acetate for his many ailments - he bathed his eyes in it, poured it into his wounds and drank it for abdominal cramps.
6. Rasputin was a peasant monk who wielded considerable power in Russia because of his influence over Tsar Nicholas and his family. In 1916, Prince Yusupov and a group of aristocrats decided to assassinate him. They invited him to a midnight banquet and served cake and wine liberally laced with which poison?

Answer: Cyanide

Rasputin reportedly consumed enough potassium cyanide to kill most human beings several times over but suffered no ill effects. He finally had to be shot five times and drowned in a sack before he would die. Why did the poison have no effect? Potassium cyanide rapidly deteriorates when exposed to air, heat or light, converting to harmless potassium carbonate. If the conspirators used potassium cyanide which was old or had not been stored correctly, the poison could have been quite harmless.
7. Which poisonous alkaloid is found in tobacco leaves and was named after the French ambassador to Spain?

Answer: Nicotine

Nicotine was named after Jean Nicot in the 1500's. The genus of tobacco plants, Nicotiana, is also named after him.
8. Sir Douglas Mawson led the Australasian Antartic Expedition from 1911-1914, resulting in a knighthood for his achievements as an explorer and scientist. However, Mawson almost died during the expedition from an unusual type of poisoning. His companion Xavier Mertz did die. Which type of poisoning affected Mawson and Mertz?

Answer: Vitamin A poisoning from eating husky dog liver

Mawson's diary describing his symptoms had doctors baffled for about 50 years. We now know they were the classic symptoms of Vitamin A poisoning.
9. In which of Shakespeare's plays was the king murdered when his brother poured poison into his ear while he slept?

Answer: Hamlet

Hamlet's uncle Claudius is the king of Denmark and his mother Gertrude is the queen. Hamlet's father was previously the King but Claudius murdered him to obtain the throne and his wife.
10. Which of the following phobias is the fear of being poisoned?

Answer: Iophobia

From the Greek ios (poison) and phobos (fear); also known as toxicophobia.
Source: Author MotherGoose

This quiz was reviewed by FunTrivia editor thejazzkickazz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Poisons, Toxins, and Harmful Things Average
2. The Poisoner's Handbook Average
3. Toxic Trivia Average
4. Remedy Average
5. It's Poisonous Difficult
6. Looks That Kill Average
7. Warning: Questions May Be Toxic Average
8. This'll Kill Ya! Difficult
9. Poison Remedies Tough
10. Poison: The Assassin's Friend Difficult
11. Hypodermically Speaking Easier
12. And Pain Is All Around Easier

3/5/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us