FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Poison The Assassins Friend
Quiz about Poison The Assassins Friend

Poison: The Assassin's Friend Trivia Quiz


A difficult test of your knowledge of poisons, particularly homicidal poisons. Have fun.

A multiple-choice quiz by ladyassassin. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Miscellaneous Health
  8. »
  9. Poisons

Author
ladyassassin
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
100,556
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
1136
Last 3 plays: Coachpete1 (10/10), Guest 76 (3/10), Guest 77 (3/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which poison is called 'the king of poisons' due its extensive use throughout history since Roman times?

Answer: (One Word)
Question 2 of 10
2. What is the origin of the word toxic? Hint


Question 3 of 10
3. The lethal dose of arsenic for a human being is how many miligrams? Hint


Question 4 of 10
4. Arsenic was very hard to detect inside the body until the year 1836, when a new test was developed - what was it called? Hint


Question 5 of 10
5. What is the name of the first 'universal antidote', said to cure all types of poisoning? Hint


Question 6 of 10
6. Called 'Spanish fly', this poison comes from a beetle called what? Hint


Question 7 of 10
7. 'Spanish fly' was thought to be an aphrodisiac in France, but was also used for...? Hint


Question 8 of 10
8. Which of these substances can be toxic? Hint


Question 9 of 10
9. Which part of the 'ratti' tree, or abrus precatorius, is toxic? Hint


Question 10 of 10
10. Which 17th century woman murdered about 600 people and is thought of as the greatest poisoner of all time? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 22 2024 : Coachpete1: 10/10
Feb 09 2024 : Guest 76: 3/10
Jan 19 2024 : Guest 77: 3/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which poison is called 'the king of poisons' due its extensive use throughout history since Roman times?

Answer: Arsenic

Arsenic was once thought of as the 'ideal homicidal poison', because originally there was no way of discovering that a toxic substance had entered the body.
2. What is the origin of the word toxic?

Answer: From the Greek word for 'bow'

Toxeuma means 'bow' in Greek. The poison is quick and goes straight to the target in the manner of an arrow. The word 'poison', incidentally, comes from the French for 'drink', because poison was traditionally put in drinks.
3. The lethal dose of arsenic for a human being is how many miligrams?

Answer: 125

This is the latest measurement from the University of Hokkaido in Japan.
4. Arsenic was very hard to detect inside the body until the year 1836, when a new test was developed - what was it called?

Answer: Marsh Test

Dr. James Marsh developed this test. He would convert the arsenic he suspected to be in body tissue into arsine gas and then back into its pure form.
5. What is the name of the first 'universal antidote', said to cure all types of poisoning?

Answer: Mithridatium

King Mithridates VI in 150 BC was paranoid about poison and developed mithridatium which he took daily. When his castle was under siege he tried to poison himself, but because of the dose of antidote he always took, he failed and had himself stabbed.
6. Called 'Spanish fly', this poison comes from a beetle called what?

Answer: Lytta vesictoria

This poison is also known as cantharides. It causes swelling of the body and, eventually, death.
7. 'Spanish fly' was thought to be an aphrodisiac in France, but was also used for...?

Answer: Abortions

The poison caused the womb to swell and choke the foetus, but it often killed the mother too.
8. Which of these substances can be toxic?

Answer: Silver

Poisoning of this kind is called argyrosis. It can cause the skin to turn blue or grey.
9. Which part of the 'ratti' tree, or abrus precatorius, is toxic?

Answer: Seeds

This tree originates from India. It is often made into needles called 'sutari', and the symptoms of the sufferer look a lot like a viper bite.
10. Which 17th century woman murdered about 600 people and is thought of as the greatest poisoner of all time?

Answer: Toffana

The Italian woman Toffana invented 'agua Toffana', a deadly poison containing arsenic which she sold to various people. She did this to make a huge profit because, at the time, there were not many poisons around and many women wanted to kill their husbands. Such practices were common in the 17th century. She was executed at Naples in 1709.
Source: Author ladyassassin

This quiz was reviewed by FunTrivia editor thejazzkickazz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Toxic Trivia Average
2. It's Poisonous Difficult
3. The Poisoner's Handbook Average
4. Toxic Trivia 2 Tough
5. This'll Kill Ya! Difficult
6. Warning: Questions May Be Toxic Average
7. Poison Remedies Tough
8. Remedy Average
9. Looks That Kill Average
10. Poisons, Toxins, and Harmful Things Average
11. Patient Assessment Basics [ 2 ] Average
12. What's Wrong With Them? Very Easy

3/5/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us