FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about A Match of Two Halves
Quiz about A Match of Two Halves

A Match of Two Halves Trivia Quiz


Match the two halves of these UK football team names (England and Scotland). Common names are used.

A matching quiz by KentQuizzer. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. UK
  8. »
  9. UK Football Teams

Author
KentQuizzer
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
380,373
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
806
Last 3 plays: Guest 20 (10/10), xxFruitcakexx (10/10), Guest 197 (7/10).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. Aston  
  Forest
2. Crystal  
  Athletic
3. Tottenham  
  Alexandra
4. Plymouth  
  Argyle
5. Nottingham  
  Thistle
6. Crewe  
  Wanderers
7. Charlton  
  Palace
8. Bolton  
  Orient
9. Leyton  
  Hotspur
10. Partick  
  Villa





Select each answer

1. Aston
2. Crystal
3. Tottenham
4. Plymouth
5. Nottingham
6. Crewe
7. Charlton
8. Bolton
9. Leyton
10. Partick

Most Recent Scores
Jun 10 2024 : Guest 20: 10/10
May 22 2024 : xxFruitcakexx: 10/10
Apr 28 2024 : Guest 197: 7/10
Apr 26 2024 : Guest 86: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Aston

Answer: Villa

Aston Villa was founded in 1874 in the Aston area of Birmingham. It began as a spin-off from a cricket club at a Wesleyan Chapel in a district named after a local large house ("Aston Villa"). One of Aston Villa's directors prompted the foundation of the Football League in 1888. The traditional local rivalry between Aston Villa and Birmingham City peaks with the "Second City derby".
2. Crystal

Answer: Palace

The "Crystal Palace" exhibition centre was rebuilt to the south of London after the Great Exhibition of 1851. The FA Cup Final was played in the grounds before the First World War and the owners decided to create their own team (Crystal Palace FC).
3. Tottenham

Answer: Hotspur

The club was founded in 1882 as Hotspur FC. The word "Hotspur" is linked to the nickname of Sir Henry Percy, a mediaeval nobleman from Northumberland who wore spurs. The club's symbol, a cockerel, also wears spurs. The club won the FA Cup in 1901 when they were still in the Southern League, the first and only time that a non-league club won the FA Cup, after the formation of the Football League in 1888.

Some 60 years later they became the first team to win the Double in the 20th century (FA Cup and League Championship).

The previous Double was by Aston Villa in 1897; and the next Double was by Arsenal in 1971.
4. Plymouth

Answer: Argyle

The club was originally called Argyle Football Club. Theories about the name include the nearby Argyle Tavern or Argyle Terrace, the use of a diamond "Argyle" pattern in the kit and even a reference to the Argyll and Sutherland Highlanders. Their first-ever appearance in an FA Cup semi-finals was in 1984 (beaten 1-0 by Watford).
5. Nottingham

Answer: Forest

Nottingham Forest was founded in 1865. "Forest" is thought to relate to a historic recreation ground and racecourse location where the club first played. The red strip was selected in honour of Guiseppe Garibaldi (1807-1882), leader of the Italian "Redshirts" in the 1840s. The club's ground is on the opposite side of the River Trent to that of Notts County.
6. Crewe

Answer: Alexandra

The club was founded in 1877. "Alexandra" comes from the wife of the Prince of Wales (later Edward VII). The club played at the Alexandra Recreation Ground for almost twenty years. Their nickname is "The Railwaymen" because Crewe is a major railway junction and was home to a large locomotive works.
7. Charlton

Answer: Athletic

The club was founded in 1905 and played in youth leagues until becoming a senior side in 1913. The club was particularly successful during the 1930s (champions Division Three (South) in 1935, runners-up Division Two in 1936, runners-up Division One in 1937).

The nickname "The Addicks" may be based on the local pronunciation of either "haddock" or "athletic", with the former supported by the claim that a local fishmonger often gave the team haddock and chips to eat if they won.
8. Bolton

Answer: Wanderers

The club was founded in 1874 as Christ Church FC. Their more famous name comes from the club's problems finding a permanent home after a dispute with the vicar led to them leaving their original home at that church. The club was a founder member of the Football League in 1888.
9. Leyton

Answer: Orient

The club has undergone several name changes. It probably started in 1881 as the Glyn Cricket Club and then became the Eagle Cricket Club. "Orient", adopted in 1888, was probably proposed by a player who worked for the Orient Shipping Company (later part of P&O).

The first royal visit to a Football League game took place in 1921 when the Prince of Wales (later King Edward VIII) watched the team - by then called Clapton Orient - defeat Notts County.
10. Partick

Answer: Thistle

Partick Thistle was formed in 1876 in the Scottish burgh of Partick (which was then a distinct entity outside Glasgow). However, subsequent changes of ground mean that the club has not been based in Partick since 1908. In 2015 actor David "The Hoff" Hasselhoff tweeted his support for Partick Thistle while appearing in pantomime in Glasgow.
Source: Author KentQuizzer

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us