FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about AZ Alkmaar
Quiz about AZ Alkmaar

AZ Alkmaar Trivia Quiz


A quiz on the soccer team of the lovely town of Alkmaar.

A multiple-choice quiz by Ludo90210. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Europe
  8. »
  9. Netherlands

Author
Ludo90210
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
277,325
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
229
- -
Question 1 of 10
1. What do the letters AZ stand for? Hint


Question 2 of 10
2. In what year was AZ formed? Hint


Question 3 of 10
3. In what year did they win their first championship in the Dutch League? Hint


Question 4 of 10
4. In what year did AZ win their first National Cup? Hint


Question 5 of 10
5. AZ were beaten finalists in the 1981 UEFA Cup. Who were their opponents? Hint


Question 6 of 10
6. AZ played their games in the DSB Stadion. Where did they play before this was built? Hint


Question 7 of 10
7. What was the surname of the brothers who owned the club in the '70s and early '80s? Hint


Question 8 of 10
8. In November 2007, AZ set a UEFA Cup record of 32 matches unbeaten at home. Who held the old record? Hint


Question 9 of 10
9. Which manager led AZ to the First Division title in 1998? Hint


Question 10 of 10
10. AZ reached the 2004/05 semi-finals of the UEFA Cup, but were knocked out by a last minutes goal in extra time. Who were their opponents? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 04 2024 : dan180dan180: 10/10
Jun 04 2024 : Guest 73: 1/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What do the letters AZ stand for?

Answer: Alkmaar and Zaanstreek

The club's Alkmaar '54 and FC Zaanstreek merged to form AZ.
2. In what year was AZ formed?

Answer: 1967

Alkmaar '54 and FC Zaanstreek merged in 1967 to form AZ'67. The name was changed to AZ in 1985.
3. In what year did they win their first championship in the Dutch League?

Answer: 1981

In 1981. AZ only lost one match all season. The last team outside the 'top 3' of Ajax, PSV, and Feyenoord to win the league.
4. In what year did AZ win their first National Cup?

Answer: 1978

AZ won the final in 1978, 1981 and 1982. They lost the 2007 final on penalties.
5. AZ were beaten finalists in the 1981 UEFA Cup. Who were their opponents?

Answer: Ipswich Town

After winning the home leg 4-2, Ipswich beat AZ 3-0 to win the cup.
6. AZ played their games in the DSB Stadion. Where did they play before this was built?

Answer: Alkmaarderhout

The stadium opened in 1948 where Alkmaarsche Boys played their games. Later, Alkmaar'54 and AZ played the games there until the new DSB Stadium opened in 2006.
7. What was the surname of the brothers who owned the club in the '70s and early '80s?

Answer: Molenaar

The club had financial worries in 1972 before Klaas and Cees Molenaar bought the club. They soon transformed the club and were very successful. Highlight was of course the 1981 championship as well as the 3 cup wins.
8. In November 2007, AZ set a UEFA Cup record of 32 matches unbeaten at home. Who held the old record?

Answer: Ipswich Town

AZ beat Greek side Larissa on the 29th of November to stretch the unbeaten home record in the UEFA Cup to 32 matches. Ipswich had not been beaten on home soil in the same competition for 31 matches.
9. Which manager led AZ to the First Division title in 1998?

Answer: Willem van Hangem

Willem van Hanegem took over from joint managers Martin Haar and Hans de Koning, after Theo Vonk had left the club in 1997.
10. AZ reached the 2004/05 semi-finals of the UEFA Cup, but were knocked out by a last minutes goal in extra time. Who were their opponents?

Answer: Sporting Lissabon

Sporting won the first leg 2-1. The score in the second leg was 2-1 to AZ after 90 minutes. AZ scored to make it 3-1, and looked certain to go through to the final, but Sporting scored from a last minute corner to make it 3-2.
Sporting went through on the away goals rule.
Source: Author Ludo90210

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us