FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Orange is the Color  2
Quiz about Orange is the Color  2

Orange is the Color [2] Trivia Quiz


The focus will be on the various fortunes of the Dutch National Team at different European Championships, starting in 1976.

A multiple-choice quiz by jaydel. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Europe
  8. »
  9. Netherlands

Author
jaydel
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
124,625
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
9 / 15
Plays
636
- -
Question 1 of 15
1. Apart from the 3-1 defeat, the 1976 semi-final against Czechoslovakia will be remembered for what? Hint


Question 2 of 15
2. Holland won just one match in the 1980 Championships, against who? Hint


Question 3 of 15
3. Holland had qualification in its hands for Euro 84, but failed. What happened? Hint


Question 4 of 15
4. Euro 88 : Holland twice played a qualifier at home against Cyprus?


Question 5 of 15
5. Holland started Euro 88 badly by losing to the Soviet-Union. What was the score? Hint


Question 6 of 15
6. The Dutch had some famous escapes in 1988. Remember the woodwork England hit twice, and the penalty against West-Germany that wasn't, to name but a few. What luck did Holland have against the Republic of Ireland? Hint


Question 7 of 15
7. Nobody will forget the wondergoal from Van Basten against the Soviet-Union in the 1988 final. But who scored the first goal? Hint


Question 8 of 15
8. The match against Germany in Euro 92, was the third in as many tournaments from 1988 on. Holland won this one 3-1. Where was the match played? Hint


Question 9 of 15
9. Holland was knocked out in the Euro 92 semi-final by Denmark after penalties. What had been the score after 120 minutes? Hint


Question 10 of 15
10. All wasn't well at Euro 96 in England. One player was sent away for disciplinary reasons. Who? Hint


Question 11 of 15
11. Despite a 4-1 drubbing by England, Holland qualified for the quarter finals of Euro 96, by virtue of having scored more goals than Scotland, the number of points and the goal difference being the same. Who scored the all important goal? Hint


Question 12 of 15
12. What was so special about the winning goal against the Czechs at Euro 2000? Hint


Question 13 of 15
13. Who defended the goal against France in the last group match at Euro 2000? Hint


Question 14 of 15
14. How many goals did Patrick Kluivert score in the 6-1 win over Yugoslavia at Euro 2000? Hint


Question 15 of 15
15. Who managed the Dutch team at Euro 2000? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 04 2024 : dan180dan180: 15/15
Jun 04 2024 : Guest 73: 6/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Apart from the 3-1 defeat, the 1976 semi-final against Czechoslovakia will be remembered for what?

Answer: Two red cards

The first match in Zagreb was a direct semi-final in the 1976 set up. Holland played Czechoslovakia but played an ill-tempered match. Wim van Hanegem and Johan Neeskens were sent off, and Holland lost after extra time.
2. Holland won just one match in the 1980 Championships, against who?

Answer: Greece

The score was 1-0, the only goal a penalty by Kees Kist. The next match against Germany was lost 3-2, and Holland achieved a 1-1 draw against Czechoslovakia in its last match.
3. Holland had qualification in its hands for Euro 84, but failed. What happened?

Answer: Spain pipped Holland on goals scored when the goal difference of both countries was the same

Holland lost out to Spain not exactly on goal difference. It was the same as Spain´s +18. But, Spain scored 24 goals, whereas Holland produced 22 goals.
4. Euro 88 : Holland twice played a qualifier at home against Cyprus?

Answer: true

The first match was an 8-0 win, but after the start of the match, a spectator threw a bomb onto the pitch. Cyprus played that match to a finish but under protest. After much wrangling, Holland was allowed a rematch before empty stands. That match was won 4-0.
5. Holland started Euro 88 badly by losing to the Soviet-Union. What was the score?

Answer: 1-0

Vasili Rats scored the only goal, after Holland had dominated the match.
6. The Dutch had some famous escapes in 1988. Remember the woodwork England hit twice, and the penalty against West-Germany that wasn't, to name but a few. What luck did Holland have against the Republic of Ireland?

Answer: Wim Kieft scored the winning goal with Marco van Basten offside.

Ronald Koeman tried his luck from long range but mis-hit the ball. However, Wim Kieft was on the right place to put his head against the ball, that had so much effect that Pat Bonner couldn't stop it.
7. Nobody will forget the wondergoal from Van Basten against the Soviet-Union in the 1988 final. But who scored the first goal?

Answer: Ruud Gullit

It was his first and only goal of the tournament, a powerful header in the the first half.
8. The match against Germany in Euro 92, was the third in as many tournaments from 1988 on. Holland won this one 3-1. Where was the match played?

Answer: Göteborg

In the Nya Ullevistadium to be precise. The deciding goal was scored by Dennis Bergkamp after a cross from Aron Winter.
9. Holland was knocked out in the Euro 92 semi-final by Denmark after penalties. What had been the score after 120 minutes?

Answer: 2-2

Holland came back from behind twice, the second goal five minutes from time by Frank Rijkaard. Marco van Basten was the last Dutchman to miss in the series.
10. All wasn't well at Euro 96 in England. One player was sent away for disciplinary reasons. Who?

Answer: Edgar Davids

He publicly insulted the coach. And I won't tell you what he said!
11. Despite a 4-1 drubbing by England, Holland qualified for the quarter finals of Euro 96, by virtue of having scored more goals than Scotland, the number of points and the goal difference being the same. Who scored the all important goal?

Answer: Patrick Kluivert

It was heartbreak for the Bravehearts. After all, it was some kind of a repeat of the 1978 World Cup, where Scotland went out on goal difference despite beating the Dutch.
12. What was so special about the winning goal against the Czechs at Euro 2000?

Answer: It was scored from the spot

Frank de Boer took it, one of many to miss later in the tournament from eleven metres.
13. Who defended the goal against France in the last group match at Euro 2000?

Answer: Sander Westerveld

As Holland had already qualified, he got the chance to show his worth.
14. How many goals did Patrick Kluivert score in the 6-1 win over Yugoslavia at Euro 2000?

Answer: 3

Originally it was thought he had scored four, but one goal was ruled an own goal by the Yugoslavs.
15. Who managed the Dutch team at Euro 2000?

Answer: Frank Rijkaard

In fact it was his first job as a coach of any team.
Source: Author jaydel

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us