FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Orange is the Color  1
Quiz about Orange is the Color  1

Orange is the Color [1] Trivia Quiz


This quiz is about the history of the Dutch national team and its players. Try out how much you know. Good luck!

A multiple-choice quiz by jaydel. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Europe
  8. »
  9. Netherlands

Author
jaydel
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
123,991
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
561
- -
Question 1 of 10
1. Ruud van Nistelrooy and Patrick Kluivert were born on the same day.


Question 2 of 10
2. Who was the first Dutch player to reach the landmark of 100 internationals? Hint


Question 3 of 10
3. How did striker Beb Bakhuys win eternal fame in Holland? Hint


Question 4 of 10
4. Which of these four facts about the first international between Holland and Belgium (4-1 to Holland), is not true? Hint


Question 5 of 10
5. You won't find the famous 2-1 win of a Dutch side over France in 1953 officially documented. Why not? Hint


Question 6 of 10
6. Who was the first Surinamese player to represent The Netherlands? Hint


Question 7 of 10
7. No team ever reached double figures against Holland.


Question 8 of 10
8. Who was the first player to be dismissed in an orange shirt? Hint


Question 9 of 10
9. The 1988 European title was the first big success for the Dutch national team.


Question 10 of 10
10. What was the first country Holland played against other than Belgium? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Ruud van Nistelrooy and Patrick Kluivert were born on the same day.

Answer: True

July 1st, 1976 was the day both players came into this world.
2. Who was the first Dutch player to reach the landmark of 100 internationals?

Answer: Frank de Boer

The youngest one of the twins got his 100th cap against the Czech Republic on March 29th, 2003. Aron Winter has played 84 internationals, Ruud Krol collected 83 caps, and Johan Cruyff never reached 50 internationals. He has only got 48 caps under his belt.
3. How did striker Beb Bakhuys win eternal fame in Holland?

Answer: By scoring with a diving header

Bakhuys did that on March 11th, 1934. He did not consider this goal to be his best ever, but it captured the imagination of the public anyway. It was the equalizer after Belgium had taken the lead early in the match. Bakhuys went on to score two more goals in a 9-3 win for Holland.
4. Which of these four facts about the first international between Holland and Belgium (4-1 to Holland), is not true?

Answer: It marked the first dismissal of a Dutch player

That happened some sixty years later. As to the other answers: the man who scored four goals was Eddy de Neve. Three of them came in extra time as the match had ended 1-1. The one Belgian goal was scored by Dutchman Ben Stom (Stom is Dutch for stupid).
5. You won't find the famous 2-1 win of a Dutch side over France in 1953 officially documented. Why not?

Answer: The match wasn't recognised by the Dutch FA.

On March 12th, 1953, Dutch professionals played the French national team in a benefit match for the victims of the flood disaster a month before. They couldn't represent Holland officially, as the Dutch FA, fiercely opposed to professionalism, had banned them.

Therefore the Dutch side had to play in an alternative strip (red, white and blue instead of orange) and had to listen to an alternative anthem. But it did not prevent them from beating France 2-1, a win that set the ball rolling towards professionalism.
6. Who was the first Surinamese player to represent The Netherlands?

Answer: Humphrey Mijnals

There were only a handful of Surinamese players in Holland at the start of the sixties. Humphrey Mijnals was the only one of them considered good enough to be selected. He played three matches, each of them in 1960. The first match was against Bulgaria, which produced a 4-2 win for Holland. Mijnals was also involved in the match against Belgium, which Holland lost 2-1. Finally Mijnals came on as a substitute in the 4-3 win over Surinam. Mijnals never scored a goal.
7. No team ever reached double figures against Holland.

Answer: False

On december 21st, 1907, at Darlington, England beat Holland in emphatic fasion. Though fielding amateurs only, England were simply too good for the Dutch. After 5-1 at half-time, England won 12-2. Imagine what would have happened if England had fielded professionals!
8. Who was the first player to be dismissed in an orange shirt?

Answer: Johan Cruyff

It happened on November 6th, 1966 in a lost match against Czechoslovakia (1-2). Referee Rudi Glöckner send the great man off the pitch, apparently for hitting him. Cruyff was suspended for twelve months by the Dutch FA, a penalty that was reduced later on.
9. The 1988 European title was the first big success for the Dutch national team.

Answer: False

In 1920 The Netherlands played at the Olympics in Belgium. After losing to eventual winners Belgium, the Dutch had to play for the bronze against Spain. They lost 3-1. However, Chechoslovakia came to the rescue, by walking off the pitch in the final against Belgium. The Czechs were disqualified and stripped of a medal, which meant a silver medal for Spain and a bronze medal for Holland.
10. What was the first country Holland played against other than Belgium?

Answer: England

After four matches against Belgium, Holland played an amateurs only England side in The Hague. Nevertheless the visitors were too good for Holland, winning 1-8.
Source: Author jaydel

This quiz was reviewed by FunTrivia editor silverginger before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us