FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about History Of Ajax Amsterdam I
Quiz about History Of Ajax Amsterdam I

History Of Ajax Amsterdam I Trivia Quiz


Everybody knows Ajax Amsterdam, so they say. Well, here's al little something to see if you really know the all-time Dutch soccer champions. Enjoy yourselves!

A multiple-choice quiz by Kurf. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Netherlands
  8. »
  9. Ajax Amsterdam

Author
Kurf
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
15,225
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
594
- -
Question 1 of 10
1. In what year was the Amsterdam Football Club (AFC) Ajax founded ? Hint


Question 2 of 10
2. When did Ajax win their first national title? Hint


Question 3 of 10
3. During the seventies Ajax won the European Champions Cup three times. In which years? Hint


Question 4 of 10
4. Who were the coaches that lead Ajax to these three cup wins ? Hint


Question 5 of 10
5. Johann Cruyff left Ajax in 1974 for Barcelona, but The Legend returned to Ajax. Which year was it ? Hint


Question 6 of 10
6. With Cruyff as coach Ajax won the European Cup-Winners Cup. In which year was that? Hint


Question 7 of 10
7. That season of European triumph was the first for a new and successful generation. But which one of these players never played for Ajax? Hint


Question 8 of 10
8. Speaking of great players: famous in Europe are also the Danish brothers Michael and Brian Laudrup. But did one of them ever play for Ajax? Hint


Question 9 of 10
9. In 1995 Ajax won the new Champions League for the first time. In the group matches they played away to AC Milan: in which stadium? Hint


Question 10 of 10
10. In the final of the same tournament Ajax met AC Milan for the third time that season. They won again (1-0). Who scored the deciding goal ? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 13 2024 : Guest 64: 5/10
Apr 23 2024 : Guest 84: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In what year was the Amsterdam Football Club (AFC) Ajax founded ?

Answer: 1900

On the 18th of March, to be exact.
2. When did Ajax win their first national title?

Answer: 1918

It was the first in a long, long sequence of championships.
3. During the seventies Ajax won the European Champions Cup three times. In which years?

Answer: 1971, 1972 and 1973

After Real Madrid they were the second to win it in three consecutive seasons.
4. Who were the coaches that lead Ajax to these three cup wins ?

Answer: Rinus Michels and Stefan Kovacs

Michels won the first, Kovacs the other two.
5. Johann Cruyff left Ajax in 1974 for Barcelona, but The Legend returned to Ajax. Which year was it ?

Answer: 1981

It was on 6th December 1981 against Haarlem, and Cruyff scored a legendary goal in his first appearance.
6. With Cruyff as coach Ajax won the European Cup-Winners Cup. In which year was that?

Answer: 1987

The final was played on 13th May 1987 in Athens against Lokomotiv Leipzig of East Germany (1-0).
7. That season of European triumph was the first for a new and successful generation. But which one of these players never played for Ajax?

Answer: Ruud Gullit

Ruud Gullit played in Holland for Haarlem, Feyenoord and PSV Eindhoven.
8. Speaking of great players: famous in Europe are also the Danish brothers Michael and Brian Laudrup. But did one of them ever play for Ajax?

Answer: Both of them

Michael played in Amsterdam from 1997 till 1999, Brian from 1999 till 2000.
9. In 1995 Ajax won the new Champions League for the first time. In the group matches they played away to AC Milan: in which stadium?

Answer: Stadio Nereo Rocco in Trieste

The stadium, with a capacity for about 50,000 spectators, belonged to a Third (!) Division club. Ajax won 0-2.
10. In the final of the same tournament Ajax met AC Milan for the third time that season. They won again (1-0). Who scored the deciding goal ?

Answer: Patrick Kluivert

One little kick with the toe and Kluivert was world famous.
Source: Author Kurf

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us