Quiz about The Curious World of Ajax
Quiz about The Curious World of Ajax

The Curious World of Ajax Trivia Quiz


You thought you knew everything about Ajax? Well, you don't! And here's the quiz to prove that. Have fun, good luck or whatever.

A multiple-choice quiz by jaydel. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Netherlands
  8. »
  9. Ajax Amsterdam

Author
jaydel
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
123,430
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
360
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. When Ajax won the 1995 title undefeated, it became the first team to be win the title undefeated?

True
False

2. What does Ajax have in common with the likes of Barcelona, Juventus and Bayern Munich? Hint

won a European Cup in every decade 1970s, 1980s and 1990s
won all three European cup competitions
were founded in 1900
achieved international success when trained by a former superstar

3. What do the years 1969, 1988, and 1996, mean for Ajax? Hint

they won the title scoring more than 120 goals on each occasion
they lost a final in Europe
they won the double at the domestic level
they produced the player of the year

4. Ajax has managed to score more than 20 goals against the same club in one season?

True
False

5. In 1941, during German occupation, Ajax was involved in one of the most amazing matches in its history. What happened? Hint

the father of Johan Cruyff scored a hattrick in the space of three minutes
a spectator invaded the pitch and stopped a goalbound header
the Ajax goalkeeper saved three penalty kicks
Ajax drew 6-6 after falling 6-0 behind

6. In 1980 Ajax was hit for six, at home! Who was the culprit, scoring 6 goals at Ajax's home ground? Hint

PSV
Feyenoord
MVV Maastricht
SC Heerenveen

7. Ajax has a positive score against bitter rivals Feyenoord. But that doesn't mean that it hasn't suffered some crushing defeats, the biggest of them in the 1960s. What were the scores? Hint

8-2 and 9-3
7-2 and 8-1
10-1 and 7-0
9-4 and 9-5

8. Like so many clubs, Ajax hasn't always played in the current strip. The first time it was worn was in 1911. Why was the original one changed? Hint

It was compulsary to change it ten years after being founded as a club.
Ajax merged with another team. It kept its name, but the strip went.
It resembled the strip of another team
The players were bored with it and wanted another shirt.

9. Ajax have never been relegated from the First to the Second Division?

True
False

10. In 1917, nobody could argue that Ajax had the best team in the land. But they weren't crowned champions. Why? Hint

there was no official competition as The Great War raged
Ajax won the most points, but goals were added to the total of points and Ajax scored too little
an infringement on the domestic rules meant that Ajax were deducted too many points to become champions
they played in the second division


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When Ajax won the 1995 title undefeated, it became the first team to be win the title undefeated?

Answer: False

In 1919 Ajax won the title undefeated, for the first time. Ajax won the title after 22 regional matches and 8 play-off matches. Only six matches were drawn, the remaining 24 were won. In 1995 Ajax played 34, won 27, drew 7 in the national competition.

In the Champions League Ajax had to bow to no one either in eleven matches. In fact, the only time Ajax was beaten that season was against Feyenoord in the national Cup. Mike Obiku scored the golden goal to make it 1-2.
2. What does Ajax have in common with the likes of Barcelona, Juventus and Bayern Munich?

Answer: won all three European cup competitions

All the more remarkable, as Ajax doesn't have a strong domestic competition as a backup.
3. What do the years 1969, 1988, and 1996, mean for Ajax?

Answer: they lost a final in Europe

In 1969 Ajax could have made history by being the first Dutch club to win the European Cup, but they lost 1-4 to a rampant AC Milan. In 1988 they couldn't retain the Cup-Winners Cup, losing 0-1 to Belgian side KV Mechelen, and in 1996 they went down on penalties to Juventus in the Champions League final, after drawing 1-1 at full-time.
4. Ajax has managed to score more than 20 goals against the same club in one season?

Answer: True

It happened in the 1930-1931 season against Delft side V.U.C. In the first match in Delft, Ajax won 9-0. In the second match, a few weeks later, 9-0 was the score at half-time. At the end Ajax almost doubled that up, winning 17-0!
5. In 1941, during German occupation, Ajax was involved in one of the most amazing matches in its history. What happened?

Answer: Ajax drew 6-6 after falling 6-0 behind

It could have become a rout, after V.U.C. went 6-0 ahead at the interval. But after halftime Ajax went for it and came back, scoring the last goal from the spot.
6. In 1980 Ajax was hit for six, at home! Who was the culprit, scoring 6 goals at Ajax's home ground?

Answer: MVV Maastricht

The score was 3-6. What was surprising was not the margin or scoreline, but the fact that such modest opposition was able to inflict that upon them was quite humiliating! Curiously enough, a few weeks later Ajax won the title.
7. Ajax has a positive score against bitter rivals Feyenoord. But that doesn't mean that it hasn't suffered some crushing defeats, the biggest of them in the 1960s. What were the scores?

Answer: 9-4 and 9-5

It might surprise you, but in the sixties Ajax wasn't the swinging, fluent playing club it became later on. That role was for Feyenoord. And when the Rotterdam club was on a roll, it could produce some dazzling performances, as Ajax found out in 1960 and 1964.
8. Like so many clubs, Ajax hasn't always played in the current strip. The first time it was worn was in 1911. Why was the original one changed?

Answer: It resembled the strip of another team

In fact it was the second change. In the first year, Ajax played in a almost entirely black outfit. A red ribbon could be worn around the waist or the neck. The next few years Ajax played in a strip with black trousers and red and white stripes on its shirt, the same as Sparta Rotterdam had. So when Ajax promoted, it meant that two teams with the same strip would meet. Ajax had to change again and chose the famous shirt we all know so well.

The black socks however were worn until well into the sixties, before Ajax current strip was complete.
9. Ajax have never been relegated from the First to the Second Division?

Answer: False

Ajax relegated once. It happened in 1914 after three years in the top flight.
10. In 1917, nobody could argue that Ajax had the best team in the land. But they weren't crowned champions. Why?

Answer: they played in the second division

As World War I went on, Ajax was in prime position to win promotion, but the Dutch FA inexplicably changed the rules during the play-offs. Despite fierce protests Ajax had to comply and played another season in a lower division. It became a season in which Ajax never lost a match.

Not in the national cup and not in friendlies against the opposition they should have played, including the eventual national champions.
Source: Author jaydel

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
12/5/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us