FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Hoosier Record Setters and More
Quiz about Hoosier Record Setters and More

Hoosier Record Setters and More Quiz


This is a collection of interesting things about the Hoosiers. This quiz is meant to be a challenge! Good Luck!

A multiple-choice quiz by Megalladon. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. NCAA Basketball
  8. »
  9. Indiana Hoosiers

Author
Megalladon
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
134,718
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
886
- -
Question 1 of 10
1. Indiana's all-time leading scorer during the 20th century was the catalyst for some great teams. Who is he? Hint


Question 2 of 10
2. A number of different players have scored 40 or more points in a game, but only one player scored over 50 during the 20th century. That player did it twice and he netted 56 both times. Who set that single game record for most points? Hint


Question 3 of 10
3. While none these guys hold the record for most points in a career, each one had big numbers. All four of these Hoosiers played with players that appear near the top of the IU scoring list. Which of these Hoosiers had the most points in their career? Hint


Question 4 of 10
4. IU's longest winning streak began on March 15, 1974 and ended March 22, 1975. This 34 game winning streak ended in the NCAA Tournament against Kentucky, as you probably know. The streak began with which SEC team? Hint


Question 5 of 10
5. After IU's perfect season in the 1975-76 season, what team was the first to defeat IU in the next season? Hint


Question 6 of 10
6. In a very significant game in the 1976 Big Ten season, a player known for his offense set an IU record for most steals in a single game. Who had 9 steals to help lead the Hoosiers over Michigan? Hint


Question 7 of 10
7. Which of these players was the all-time steals leader at IU, with 180? Hint


Question 8 of 10
8. The all-time leading rebounder at IU set that record in his final appearance for the Cream n' Crimson. The difference between first and second on this list is just three boards. Who set the record? Hint


Question 9 of 10
9. This Hoosier great was not only the leading scorer in the NCAA title game in which he played, he also set the mark for most free throws made in a career at IU. Who is he? Hint


Question 10 of 10
10. Bob Knight's Hoosiers set a margin of victory record on December 27, 1998, with a 56 point win. Who did IU defeat to set the mark? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 06 2024 : Guest 174: 3/10
Mar 27 2024 : Guest 184: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Indiana's all-time leading scorer during the 20th century was the catalyst for some great teams. Who is he?

Answer: Calbert Cheaney

Calbert was the leading scorer for four years at IU and guided the Hoosiers to the Final Four in 1992. The Evansville native scored 2,613 points from 1990 through 1993.
2. A number of different players have scored 40 or more points in a game, but only one player scored over 50 during the 20th century. That player did it twice and he netted 56 both times. Who set that single game record for most points?

Answer: Jimmy Rayl

Rayl had 56 vs. Minnesota on January 27, 1962, and then again the next year against Michigan State on February 23, 1963.
3. While none these guys hold the record for most points in a career, each one had big numbers. All four of these Hoosiers played with players that appear near the top of the IU scoring list. Which of these Hoosiers had the most points in their career?

Answer: Alan Henderson

Alan Henderson had 1,979 points from 1992-95, and was sixth on IU's all-time scoring list. Graham, Benson and Tolbert each played much of their careers with high scoring teammates. Graham was with Cheaney all four years, Benson played with May for three years and Tolbert was alongside Woodson for three years and Isiah for two.

Henderson played with Cheaney and Graham his first two seasons and Damon Bailey for three years.
4. IU's longest winning streak began on March 15, 1974 and ended March 22, 1975. This 34 game winning streak ended in the NCAA Tournament against Kentucky, as you probably know. The streak began with which SEC team?

Answer: Tennessee

It was a 73-71 victory over the Volunteers, on March 15, 1974, in the CCA Tourney that started the ball rolling. IU would go on to win that Tournament with an 85-60 win over USC in the title game. The Hoosiers had lost to Michigan on March 11th 75-67, in a game that determined who would represent the Big Ten in the NCAA Tournament.
5. After IU's perfect season in the 1975-76 season, what team was the first to defeat IU in the next season?

Answer: Toledo

Indiana lost to the Rockets 59-57 at Toledo. It was IU second game of the year, Bob Knight's club had beaten South Dakota easily the previous week. For Toledo, the game must have been huge. They not only ended our streak, but got a little revenge. Indiana had beaten Toledo in overtime 73-72 three years previous in the CCA Tourney, and then again 92-70 in Assembly Hall during the 1974-75 season.
6. In a very significant game in the 1976 Big Ten season, a player known for his offense set an IU record for most steals in a single game. Who had 9 steals to help lead the Hoosiers over Michigan?

Answer: Scott May

Scott May had 9 steals against the Wolverines on February 7, 1976.
7. Which of these players was the all-time steals leader at IU, with 180?

Answer: Dane Fife

Dane had 180 from 1999-2002. Dane was never credited with more than 5 steals in any game in his career. Steve Alford held the record for several years with 178.
8. The all-time leading rebounder at IU set that record in his final appearance for the Cream n' Crimson. The difference between first and second on this list is just three boards. Who set the record?

Answer: Alan Henderson

The interesting note about this isn't the fact that Henderson got 1,091 boards in four years to set the mark. Although, that is pretty impressive. The fact that Bellamy got 1,088 in just three years, speaks to how dominate the future Hall of Famer was for Indiana in the early 1960s.
9. This Hoosier great was not only the leading scorer in the NCAA title game in which he played, he also set the mark for most free throws made in a career at IU. Who is he?

Answer: Don Schlundt

Schlundt was truly one of Indiana's greatest players. He made 826 free throws between 1952-1955. By the way, he had 30 points in the 1953 Championship game against Kansas. That was Indiana's second NCAA title.
10. Bob Knight's Hoosiers set a margin of victory record on December 27, 1998, with a 56 point win. Who did IU defeat to set the mark?

Answer: Drake

Indiana beat the Bulldogs 102-46 in 1998. It is interesting to note that IU beat San Francisco one week before the Drake game 106-54, a 52 point victory. That was the fifth largest margin of victory ever.
Source: Author Megalladon

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us