FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about IU Hoosiers Basketball  2
Quiz about IU Hoosiers Basketball  2

IU Hoosiers Basketball [2] Trivia Quiz


Another quiz to test your knowledge on the history of IU Hoosiers Basketball.

A multiple-choice quiz by WCYT. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. NCAA Basketball
  8. »
  9. Indiana Hoosiers

Author
WCYT
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
273,371
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
561
Last 3 plays: Guest 75 (3/10), Guest 129 (0/10), Guest 174 (3/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which one of these Hoosiers did not grace the cover of Sports Illustrated while they were playing at IU? Hint


Question 2 of 10
2. In 2001-02, the Hoosiers had a "3-headed monster" of dynamic 3-point shooters in Tom Coverdale, Kyle Hornsby, and Dane Fife. However, which Hoosier finished with the fourth most 3-pointers made that season? Hint


Question 3 of 10
3. The 1992-93 Big Ten champion Hoosiers had 5 players average double-digits in Points Per Game?


Question 4 of 10
4. What Hoosier sent the game vs Kentucky in the 1998-99 season to overtime with a 3-pointer at the buzzer? (IU was actually down by 9 with 1:20 left in regulation.) Hint


Question 5 of 10
5. There have been many great freshmen players at IU, but which of these four legendary players actually led his IU team in scoring average as a freshmen? (In terms of PPG not total points). Hint


Question 6 of 10
6. In the 1990's (89-90 through 98-99 seasons), the 1990-91 (29 wins), 1991-92 (27 wins), & 1992-93 (31 wins) seasons were the three highest team wins of the decade. Which season produced the fourth highest amount of wins in a season (23 wins)? Hint


Question 7 of 10
7. During the 1994 NCAA tournament, the Hoosiers advanced to the "sweet 16" but lost to this 'Cinderella' team in a pretty big upset? Hint


Question 8 of 10
8. During the Hoosiers run to the NCAA championship game in 2002, how many higher-seeded teams did they actually beat? Hint


Question 9 of 10
9. During the Hoosiers quest towards their 5th National Championship in 1987, what three cities did they have to travel to in their 6 games? Hint


Question 10 of 10
10. In what could have been the Big Ten's biggest upset ever, the 1992-93 Hoosiers (ranked #1 in the nation and undefeated in the Big Ten at the time) defeated Penn State (who were in their first year as members of the Big Ten) 88-84 in 2OT's. Penn State led by two with a few seconds left in regulation, can you recall how the Hoosiers sent it to overtime at the buzzer? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 16 2024 : Guest 75: 3/10
Apr 10 2024 : Guest 129: 0/10
Apr 06 2024 : Guest 174: 3/10
Mar 02 2024 : Guest 107: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which one of these Hoosiers did not grace the cover of Sports Illustrated while they were playing at IU?

Answer: Calbert Cheaney

Many Hoosiers have been fortunate enough to make the front cover of Sports Illustrated, but 1993 NCAA Player of the Year, Calbert Cheaney, was not one of them.
2. In 2001-02, the Hoosiers had a "3-headed monster" of dynamic 3-point shooters in Tom Coverdale, Kyle Hornsby, and Dane Fife. However, which Hoosier finished with the fourth most 3-pointers made that season?

Answer: Jared Jeffries

The "big 3" all hit at least 66 3's that year, but the next closest to those was 2002 Big Ten MVP Jared Jeffries, who hit 27. Moye had 20, Perry had 7 and Odle, who hit big 3's in the NCAA tournament, only had 4.
3. The 1992-93 Big Ten champion Hoosiers had 5 players average double-digits in Points Per Game?

Answer: True

Calbert Cheaney, Greg Graham, Damon Bailey, Alan Henderson, and Matt Nover all averaged at least 10 ppg that season.
4. What Hoosier sent the game vs Kentucky in the 1998-99 season to overtime with a 3-pointer at the buzzer? (IU was actually down by 9 with 1:20 left in regulation.)

Answer: Dane Fife

Luke Recker hit back-to-back 3-pointers to cut the Kentucky lead down to three. Then, freshman Dane Fife hit a 3-pointer at the buzzer when he was left open. Unfortunately, the Hoosiers lost to the Wildcats in overtime.
5. There have been many great freshmen players at IU, but which of these four legendary players actually led his IU team in scoring average as a freshmen? (In terms of PPG not total points).

Answer: Steve Alford

Steve Alford actually led the Hoosiers in scoring in each of his four seasons. AJ Guyton just missed by one-tenth of a point to Andrae Patterson. Bailey and Thomas weren't even within 5 ppg of their teams respected leaders.
6. In the 1990's (89-90 through 98-99 seasons), the 1990-91 (29 wins), 1991-92 (27 wins), & 1992-93 (31 wins) seasons were the three highest team wins of the decade. Which season produced the fourth highest amount of wins in a season (23 wins)?

Answer: 1998-99

Interestingly, the most successful season was the 1993-94 season (Hoosiers won 12 Big Ten games and advanced to the sweet 16), but they only won 21 total games. The Guyton/Recker-led 1998-99 Hoosiers actually produced the most total wins in a season. 1996-97 had 22 and 1995-96 had 19.
7. During the 1994 NCAA tournament, the Hoosiers advanced to the "sweet 16" but lost to this 'Cinderella' team in a pretty big upset?

Answer: Boston College

9th-seeded Boston College knocked off 1st-seeded and defending national champion North Carolina in the second round, then knocked off the Hoosiers, but eventually lost to 3rd-seeded Florida in the "elite 8."
8. During the Hoosiers run to the NCAA championship game in 2002, how many higher-seeded teams did they actually beat?

Answer: 2

IU was a 5-seed and on their way to the NCAA title game. They knocked off 12th-seeded Utah, 13th-seeded UNC-Wilmington, 1st-seeded Duke, 10th-seeded Kent State, and 2nd-seeded Oklahoma.
9. During the Hoosiers quest towards their 5th National Championship in 1987, what three cities did they have to travel to in their 6 games?

Answer: Indianapolis, Cincinnati, & New Orleans

When the Hoosiers got the #1 seed in the NCAA tournament, fans began looking for tickets to the Final Four at the Superdome in New Orleans. Most people thought IU would for sure get there due to the close proximity that Indianapolis and Cincinnati were to IU's campus in Bloomington. They were right!
10. In what could have been the Big Ten's biggest upset ever, the 1992-93 Hoosiers (ranked #1 in the nation and undefeated in the Big Ten at the time) defeated Penn State (who were in their first year as members of the Big Ten) 88-84 in 2OT's. Penn State led by two with a few seconds left in regulation, can you recall how the Hoosiers sent it to overtime at the buzzer?

Answer: Greg Graham was fouled shooting a 3 & made 2 of 3 free throws

On a nationally televised game (ESPN) and the largest crowd ever at Penn State's "Rec Center," IU was down 2 and Greg Graham shot a 3 at the buzzer that rimmed off. But after everything settled down the officials had called a foul and sent Graham to the line with a chance to win it with 3 free throws. Graham missed his first but calmly made the next two. The rest is history.
Source: Author WCYT

This quiz was reviewed by FunTrivia editor uglybird before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us