FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about IU Hoosiers Basketball  1
Quiz about IU Hoosiers Basketball  1

IU Hoosiers Basketball [1] Trivia Quiz


Test your knowledge of Indiana University men's basketball history.

A multiple-choice quiz by WCYT. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. NCAA Basketball
  8. »
  9. Indiana Hoosiers

Author
WCYT
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
273,018
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
699
Last 3 plays: Guest 174 (5/10), Guest 174 (4/10), Guest 104 (2/10).
- -
Question 1 of 10
1. Who hit the game-winning 3-point buzzer beater to knock off #1 Michigan State at Assembly Hall during the 2000-01 season? Hint


Question 2 of 10
2. In 1993, the Hoosiers went 17-1 in Big Ten conference play. Their only loss was to the Ohio State Buckeyes in overtime. However, with the Hoosiers down one with no time on the clock, which player missed a free throw that would have given the Hoosiers a win in regulation? Hint


Question 3 of 10
3. Most Hoosier fans recall the miraculous 3-point shot Jay Edwards sank to beat Michigan at the buzzer in 1989. Who was credited with an assist on that play? Hint


Question 4 of 10
4. Which of the following scored over 2,000 career points in his playing days at IU? Hint


Question 5 of 10
5. Roderick Wilmont set an IU school record for most 3-pointers made in one game against Northwestern on February 28, 2007. How many did he make that game? Hint


Question 6 of 10
6. What Hoosier saved the day during the 1996 Preseason NIT, when he hit a game-winning buzzer beater against the Evansville Aces in the semi-final round at the Madison Square Garden? Hint


Question 7 of 10
7. In the 1987 NCAA tournament, what team did the Hoosiers defeat in the Elite 8 to get to the Final Four in New Orleans? Hint


Question 8 of 10
8. Which of the following who played for the Hoosiers, did not win the coveted "Mr. Basketball" as a senior at an Indiana high school? Hint


Question 9 of 10
9. During which of these seasons did the Hoosiers not go undefeated at home (Assembly Hall) for the whole season? Hint


Question 10 of 10
10. During the 2001-02 NCAA tournament, the Hoosiers hit 10 or more 3-pointers in two of their six games. Which two teams did they hit all those 'threes' against? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 06 2024 : Guest 174: 5/10
Mar 28 2024 : Guest 174: 4/10
Mar 14 2024 : Guest 104: 2/10
Mar 09 2024 : Guest 172: 0/10
Mar 09 2024 : Guest 174: 4/10
Mar 02 2024 : Guest 107: 2/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who hit the game-winning 3-point buzzer beater to knock off #1 Michigan State at Assembly Hall during the 2000-01 season?

Answer: Kirk Haston

That was actually the first time the Hoosiers defeated a team ranked #1 in the country at Assembly Hall. It also stopped Michigan State's 25-game winning streak (dating back to the previous season).
2. In 1993, the Hoosiers went 17-1 in Big Ten conference play. Their only loss was to the Ohio State Buckeyes in overtime. However, with the Hoosiers down one with no time on the clock, which player missed a free throw that would have given the Hoosiers a win in regulation?

Answer: Chris Reynolds

Reynolds was fouled when an Ohio State player ran over his screen set for Calbert Cheaney. The Hoosiers trailed by 1 and Chris made his first free throw, but his second rimmed out and the Hoosiers eventually lost in overtime.
3. Most Hoosier fans recall the miraculous 3-point shot Jay Edwards sank to beat Michigan at the buzzer in 1989. Who was credited with an assist on that play?

Answer: Lyndon Jones

Both Jones and Edwards were teammates in high school as well, they took the Marion Giants to three straight state championships before heading to Bloomington.
4. Which of the following scored over 2,000 career points in his playing days at IU?

Answer: AJ Guyton

AJ finished his career with exactly 2,100 career points. Alan Henderson was closest to the 2,000 club, but finished just shy at 1,979 career points. Scott May did not play his freshman year, or he may have ended up with 2,000+ points.
5. Roderick Wilmont set an IU school record for most 3-pointers made in one game against Northwestern on February 28, 2007. How many did he make that game?

Answer: 9

Wilmont was known as long-range gunner, and all nine of his 3-pointers were needed in the Hoosiers 4-point win versus Northwestern that night.
6. What Hoosier saved the day during the 1996 Preseason NIT, when he hit a game-winning buzzer beater against the Evansville Aces in the semi-final round at the Madison Square Garden?

Answer: Andrae Patterson

Thankfully, Andrae Patterson hit that shot or he would have never had a chance to score 39 on the Duke Blue Devils two nights later in the championship of the Preseason NIT.
7. In the 1987 NCAA tournament, what team did the Hoosiers defeat in the Elite 8 to get to the Final Four in New Orleans?

Answer: LSU

Ricky Calloway saved the day for the Hoosiers as he made the game winning basket to send the Hoosiers to New Orleans.
8. Which of the following who played for the Hoosiers, did not win the coveted "Mr. Basketball" as a senior at an Indiana high school?

Answer: Calbert Cheaney

Even though Calbert left the school as the all-time leading scorer, a broken leg kept him sidelined during his senior year of high school, and Pat Graham won the "Mr. Basketball" title that year.
9. During which of these seasons did the Hoosiers not go undefeated at home (Assembly Hall) for the whole season?

Answer: 2001-02

In 2001-02, the Hoosiers lost only once at Assembly Hall (to Wisconsin) on a night where eventual Big Ten MVP Jared Jeffries was out due to injury.
10. During the 2001-02 NCAA tournament, the Hoosiers hit 10 or more 3-pointers in two of their six games. Which two teams did they hit all those 'threes' against?

Answer: Kent State & Maryland

Everyone remembers the 15 threes IU hit against Kent State, but they only got to 10 one more time when they hit exactly 10 against Maryland in the NCAA title game. They only hit two against Duke.
Source: Author WCYT

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us