FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about I Bleed Cardinal Red
Quiz about I Bleed Cardinal Red

I Bleed Cardinal Red Trivia Quiz


I've been a St. Louis Cardinals fan for most of my life. Unlike my previous quizzes on memorable moments in Cardinal history and Stan Musial, this one is a hodgepodge of Cardinal related questions, focusing on the 1940s to the 2000s. Enjoy!

A multiple-choice quiz by Bob9491. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. MLB Teams
  8. »
  9. St Louis Cardinals

Author
Bob9491
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
382,276
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
567
- -
Question 1 of 10
1. Which of these former Cardinal broadcasters was admitted to the Broadcasters' Wing of the National Baseball Hall of Fame first? Hint


Question 2 of 10
2. The Cardinals once had a pitcher named Von McDaniel. But Von had an older brother who was also a Cardinal. This older brother would become one of baseball's premier relievers, both as a Cardinal and later a Yankee. What was his name? Hint


Question 3 of 10
3. True or False: Atlanta once hosted a Triple-A Cardinals minor league team.


Question 4 of 10
4. In what year did Mark McGwire break the single season home run record? Hint


Question 5 of 10
5. The Cardinals sponsor a charity that provides help and aid to needy children and families. What is is called? Hint


Question 6 of 10
6. When the Cardinals lost the World Series to the Kansas City Royals in 1985 a lot of fans blamed it on a bad call at first base in game six. Who was the umpire who made that call? Hint


Question 7 of 10
7. Which Cardinal's General Manager was responsible for obtaining Mark McGwire? Hint


Question 8 of 10
8. Who was Harry Caray's partner in the broadcast booth when he first began calling Cardinal games on the radio? Hint


Question 9 of 10
9. What was Tony LaRussa's first season as manager of the Cardinals? Hint


Question 10 of 10
10. In the 2016 All Star Game all four of the starting infielders were from the Chicago Cubs, marking only the second time in All Star Game history that one team occupied the starting infield. The Cardinals were the first team to do so. In what year did that occur? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of these former Cardinal broadcasters was admitted to the Broadcasters' Wing of the National Baseball Hall of Fame first?

Answer: Jack Buck

The Ford C. Frick Award is given to broadcasters who have made "major contributions to the game of baseball" according to criteria set down by the National Baseball Hall of Fame. Recipients are then given a place in the Broadcasters Wing of the Hall. Jack Buck was inducted in 1987 while still active as a Cardinal broadcaster.

His former partner Harry Caray followed him in 1989 while still active as a broadcaster for the Chicago Cubs. Joe Garagiola followed them in 1991.
2. The Cardinals once had a pitcher named Von McDaniel. But Von had an older brother who was also a Cardinal. This older brother would become one of baseball's premier relievers, both as a Cardinal and later a Yankee. What was his name?

Answer: Lindy

Lindy and Von also had a younger brother Kerry who played in the minor leagues. A devout Christian, Lindy wrote a monthly newsletter called "Pitching for The Master" which was distributed to his fellow players.
3. True or False: Atlanta once hosted a Triple-A Cardinals minor league team.

Answer: True

The Atlanta Crackers of the International League were in the Cardinals' farm system in 1962 and 1963 before affiliating with the Minnesota Twins in 1964. Prior to their affiliation with the Cardinals they were a Class AA farm team for the Los Angeles Dodgers in 1960 and 1961 and were in the Southern Association.
4. In what year did Mark McGwire break the single season home run record?

Answer: 1998

Mark McGwire became a Cardinal late in the 1997 season. His dramatic homerun race with Sammy Sosa of the Cubs captured nationwide attention.
5. The Cardinals sponsor a charity that provides help and aid to needy children and families. What is is called?

Answer: Cardinals Care

The official name of "Cardinals Care" is "The St. Louis Cardinals Community Foundation". Several fundraising events are held, including an annual 6 km run and a 50/50 raffle at every home game. The proceeds go to various children's charities in the St. Louis area.
6. When the Cardinals lost the World Series to the Kansas City Royals in 1985 a lot of fans blamed it on a bad call at first base in game six. Who was the umpire who made that call?

Answer: Don Denkinger

WHen Don Denkinger called Royals batter Jorge Orta safe at first base it was the beginning of a rally that led to a Kansas City win and forced a seventh game which the Cardinals lost, giving the Royals the World Series win. Don Denkinger himself has admitted, in retrospect, that it was a bad call but the video review was not an option then and the call stood.
7. Which Cardinal's General Manager was responsible for obtaining Mark McGwire?

Answer: Walt Jockety

Walt Jockety was the Cardinals' General Manager from 1994 through 2007. Bing Devine held the position twice from 1957 to 1964 but was replaced by Bob Howsam before the season ended. Devine came back in 1967 and remained in the post until 1978. John Mozeilak became General Manager in 2007 and as of 2016 (when this quiz is being written) still held the position.
8. Who was Harry Caray's partner in the broadcast booth when he first began calling Cardinal games on the radio?

Answer: Gabby Street

Harry began announcing Cardinal games in 1945 and was joined by former player Gabby Street. The two also called games for the St. Louis Browns in 1945 and 1946. Jack Buck joined Harry in 1954. France Laux broadcast Cardinal and Browns games from 1929 to 1943. Buddy Blattner was a former player who broadcast baseball games for several teams including the Cardinals following his retirement from the game.
9. What was Tony LaRussa's first season as manager of the Cardinals?

Answer: 1996

Tony LaRussa'd first season as manager of the St. Louis Cardinals was 1996. In that first season they clinched the National League Central Division and got to the post season but they lost the league championship series to the Atlanta Braves in seven games.
10. In the 2016 All Star Game all four of the starting infielders were from the Chicago Cubs, marking only the second time in All Star Game history that one team occupied the starting infield. The Cardinals were the first team to do so. In what year did that occur?

Answer: 1963

The starting infield for the 1963 National League All Stars was:
First Base--Bill White
Second Base--Julian Javier
Shortstop--Dick Groat
Third Base--Ken Boyer

Stan Musial was the only other Cardinal on the team. It was his last All Star Game and his last season as a player.
Source: Author Bob9491

This quiz was reviewed by FunTrivia editor 1nn1 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Random Quizzes for the Pandemically Challenged!:

Just some quizzes to keep you entertained and challenged during the pandemic. These are some of my low rated ones so if you like them please take the time to rate them! Any feedback is welcomed!

  1. Some People Still Call It the Worst Film Ever Average
  2. The Name is "Jerry" (Or Gerry) Average
  3. I Bleed Cardinal Red Average
  4. Roses In The Country Average
  5. September 17th Is My Birthday Too! Average
  6. My 100th Quiz! All About One Hundred! Average
  7. "Bobbing" For Trivia Average
  8. I'm Feeling Lucky Average

Also part of quiz lists:
6/15/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us