FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Leeds United Football Club
Quiz about Leeds United Football Club

Leeds United Football Club Trivia Quiz


The life and times of Leeds United can be summed up as a rollercoaster of events to say the least. Here you have the chance to earn some good points and learn a bit about one of Yorkshire's finest.

A multiple-choice quiz by doomed. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. UK Football Teams
  8. »
  9. Leeds United

Author
doomed
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
172,917
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
9 / 15
Plays
680
Last 3 plays: Guest 81 (9/15), Guest 109 (9/15), Guest 90 (9/15).
- -
Question 1 of 15
1. Leeds United were formed in 1920, but in fact came into existence in 1904. What was their original name? Hint


Question 2 of 15
2. In 1974, the official colours of the home strip became __________ ? Hint


Question 3 of 15
3. Which one of these nicknames have Leeds United NEVER been called? Hint


Question 4 of 15
4. Leeds United have suffered a number of relegation battles and have won some and lost some. During the seven decades 1920s to 1980s how many times were Leeds United relegated from the top flight? Hint


Question 5 of 15
5. From rtheir formation in 1920 until the birth of the Premier League in 1992, how many times were Leeds United crowned champions of England? Hint


Question 6 of 15
6. How many times did Leeds United win the FA Cup during the seven decades 1920s to 1980s? Hint


Question 7 of 15
7. Jack Charlton set the club record for appearances when he retired in 1973.


Question 8 of 15
8. Leeds United recorded 98 goals in one season. In which season did they achieve this feat? Hint


Question 9 of 15
9. The death of Leeds United legend John Charles in 2003 was one of the saddest days for the club. He had set a goalscoring record for the club which had not been surpassed in his lifetime. In the 1953-54 season John "The Gentle Giant" Charles scored how many Football League goals for Leeds United? Hint


Question 10 of 15
10. Football League, Division One: Leeds United set a record of 29 matches undefeated from the start of a season. In which season did Leeds achieve this amazing feat? Hint


Question 11 of 15
11. Rio Ferdinand was, at the time, Leeds United's biggest ever transfer buy and sale.


Question 12 of 15
12. In 1971 which player became the first Leeds United Player of the Year? Hint


Question 13 of 15
13. In a poll carried out by Leeds United before the 2003-04 season, which player was voted the greatest ever to play for the club? Hint


Question 14 of 15
14. What was Leeds United's record score for a Football League win, prior to the formation of the FA Premier League in 1992? Hint


Question 15 of 15
15. The record gate receipt for a game at Elland Road during the 1980s and 1990s did not include Leeds United in the fixture. Which two teams gave Leeds United their club record receipts? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 19 2024 : Guest 81: 9/15
Feb 18 2024 : Guest 109: 9/15
Feb 16 2024 : Guest 90: 9/15
Feb 13 2024 : Guest 94: 4/15
Jan 31 2024 : Guest 31: 8/15
Jan 30 2024 : Guest 51: 4/15
Jan 30 2024 : Guest 86: 6/15
Jan 11 2024 : Guest 82: 7/15
Jan 08 2024 : GoodVibe: 5/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Leeds United were formed in 1920, but in fact came into existence in 1904. What was their original name?

Answer: Leeds City

Leeds City were formed in 1904. In 1919 they were forcibly dissolved for financial irregularities and expelled from the Second Division after 8 games of the 1919-20 season. The players and other assets of the club were sold-off at auction in October 1919.

A new club, Leeds United, was established in the same month and, less than a year later, they were elected to the Second Division of The Football League.
2. In 1974, the official colours of the home strip became __________ ?

Answer: All white with yellow & blue trim

Leeds United played in all white until 1974, when they changed to the yellow and blue trim that they are now famous for.
3. Which one of these nicknames have Leeds United NEVER been called?

Answer: Lily Whites

The Peacocks, United and the Whites (as well as the Might Whites), are names that have been used when giving Leeds United a nickname during the past, but the Lily Whites certainly has not been one of those.
4. Leeds United have suffered a number of relegation battles and have won some and lost some. During the seven decades 1920s to 1980s how many times were Leeds United relegated from the top flight?

Answer: 5

Amazingly five times has seen Leeds suffer the drop: 1926-27, 1930-31, 1946-47, 1959-60 and 1981-82 were the seasons of despair.
5. From rtheir formation in 1920 until the birth of the Premier League in 1992, how many times were Leeds United crowned champions of England?

Answer: 3

1968-69, 1973-74, and 1991-92 were the golden years for Leeds United.
6. How many times did Leeds United win the FA Cup during the seven decades 1920s to 1980s?

Answer: 1

Only once in 1972, when they beat Arsenal 1-0 thanks to a headed Allan Clarke goal. Arsenal were defending Cup holders (they had won the League and FA Cup double in 1971).
7. Jack Charlton set the club record for appearances when he retired in 1973.

Answer: True

Jack Charlton played 629 times for Leeds United in a career spanning 19 seasons (1952 to 1973).
8. Leeds United recorded 98 goals in one season. In which season did they achieve this feat?

Answer: 1927-28

The 1927-28 season was the best in their history when they scored an amazing 98 times. They gained promotion to the top division thanks to the scoring record.
9. The death of Leeds United legend John Charles in 2003 was one of the saddest days for the club. He had set a goalscoring record for the club which had not been surpassed in his lifetime. In the 1953-54 season John "The Gentle Giant" Charles scored how many Football League goals for Leeds United?

Answer: 42

John Charles scored 42 in the old Division Two of the Football League (now League Championship, after the formation of the FA Premier League). Amazingly his feat was not enough to see Leeds United get promoted to the top flight.
10. Football League, Division One: Leeds United set a record of 29 matches undefeated from the start of a season. In which season did Leeds achieve this amazing feat?

Answer: 1973-74

25th August 1973 to 23rd February 1974 saw Leeds United set a record (equalled by Liverpool in 1985-86). Leeds United of course went on to win the title that season.
11. Rio Ferdinand was, at the time, Leeds United's biggest ever transfer buy and sale.

Answer: True

Record transfer fee paid of 18m to West Ham United for Rio Ferdinand in November 2000, and record transfer fee received of 33m from Manchester United for Rio Ferdinand, July 2002.
12. In 1971 which player became the first Leeds United Player of the Year?

Answer: Norman Hunter

'Bite Yer Legs' Hunter won the inaugral Leeds United Player of the Year award. The Leeds United fans adored this man who played over 700 matches as a central defender. Among many of his awards he was voted PFA Footballer of the Year in 1973 and he played for England 28 times, including one which made him the first England player ever to be capped as a substitute.
13. In a poll carried out by Leeds United before the 2003-04 season, which player was voted the greatest ever to play for the club?

Answer: Billy Bremner

The man is a legend which is epitomised by the fact he has a life sized statue dedicated to him outside the Elland Road ground. His death in 1997 was one of shock across the football world. Bremner was the small mans friend standing at 5ft 7in. He was rejected by Arsenal and Chelsea in his formative years for being too small, it's probably an indication to the man's stature that Leeds United were one of Europe's forces during his career spanning 17 seasons from 1960 to 1976.
14. What was Leeds United's record score for a Football League win, prior to the formation of the FA Premier League in 1992?

Answer: 8-0

8-0 v Leicester City, Division One, April 1934.
15. The record gate receipt for a game at Elland Road during the 1980s and 1990s did not include Leeds United in the fixture. Which two teams gave Leeds United their club record receipts?

Answer: Tottenham Hotspur v Everton

The record gate receipts of 1,006,000 came in the Everton v Tottenham Hotspur FA Cup semi-final on 9th April 1995. Everton won the game 4-1.
Source: Author doomed

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/28/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us