FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Leeds United in the 1970s
Quiz about Leeds United in the 1970s

Leeds United in the 1970s Trivia Quiz


I started watching English Football in 1972, and chose Leeds as my favourite team. I have stuck by them ever since. How much do you know from that decade ?

A multiple-choice quiz by FussBudget. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. UK Football Teams
  8. »
  9. Leeds United

Author
FussBudget
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
119,653
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
1043
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: bradez (4/10), Guest 90 (7/10), Guest 90 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. Winning their first FA Cup in 1972, Leeds defeated which team in the final? Hint


Question 2 of 10
2. Brian Flynn, the pocketbook-sized midfielder, was signed in November 1977 from which club? Hint


Question 3 of 10
3. Leeds became Division One Champions in 1974 based on the result of a match they were not playing in. In that match, Liverpool were defeated 1-0 by which team ? Hint


Question 4 of 10
4. Which of the following players was NOT a Scotland International ? Hint


Question 5 of 10
5. Billy McGhie scored his one and only league goal for Leeds in a 1978 2-1 win at Elland Road. Who was it against? Hint


Question 6 of 10
6. Who was the ex-Leeds Manager who suffered a heart attack and died whilst watching his country's World Cup qualifying victory in 1985? Hint


Question 7 of 10
7. Which of these Leeds players from the 70s never went on to manage the club? Hint


Question 8 of 10
8. Joe Jordan was signed in October 1970 from which Scottish club ? Hint


Question 9 of 10
9. Which of the following players was not a Welsh international ? Hint


Question 10 of 10
10. Which player dislocated his shoulder near the end of the 1972 FA Cup Final, Leeds first ever victory in an FA Cup Final ? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 27 2024 : bradez: 4/10
Feb 26 2024 : Guest 90: 7/10
Feb 18 2024 : Guest 90: 9/10
Feb 17 2024 : Guest 82: 9/10
Feb 08 2024 : Guest 83: 8/10
Jan 25 2024 : Guest 86: 8/10
Jan 18 2024 : Guest 90: 6/10
Jan 08 2024 : GoodVibe: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Winning their first FA Cup in 1972, Leeds defeated which team in the final?

Answer: Arsenal

Leeds won it in the 53rd minute with a Jones-Clarke combination, 1-0.
2. Brian Flynn, the pocketbook-sized midfielder, was signed in November 1977 from which club?

Answer: Burnley

Brian Flynn went back to Burnley in November 1982. He scored the winning goal at Old Trafford in 1981. It was the last time in the 20th century that Leeds had won in Manchester.
3. Leeds became Division One Champions in 1974 based on the result of a match they were not playing in. In that match, Liverpool were defeated 1-0 by which team ?

Answer: Arsenal

This was their second League Championship (they were Champions in 1969). The winning goal in Arsenal's win over Liverpool was scored by Ray Kennedy, who later transferred to Liverpool !
4. Which of the following players was NOT a Scotland International ?

Answer: Terry Yorath

Terry Yorath was a Welsh international. Later on he became the Welsh Manager.
5. Billy McGhie scored his one and only league goal for Leeds in a 1978 2-1 win at Elland Road. Who was it against?

Answer: Ipswich Town

The game was notable not only for McNiven's solitary goal, but also for a half time incident where the Marching Band refused to leave the pitch!
6. Who was the ex-Leeds Manager who suffered a heart attack and died whilst watching his country's World Cup qualifying victory in 1985?

Answer: Jock Stein

Jock Stein, the legendary Celtic manager, had been widely tipped to restore Leeds' former glories and was appointed Manager in 1978. But he only lasted in the job 44 days, the offer of managing his native Scotland too good to resist. He collapsed after a crucial World Cup qualifier against Wales in Cardiff in 1985.
7. Which of these Leeds players from the 70s never went on to manage the club?

Answer: Jack Charlton

Jack Charlton went onto become National Manager of the Republic of Ireland. Allan Clarke managed Leeds from 1980 to 1982, and they got relegated. Eddie Gray took over in 1982 until 1985, and Billy Bremner was at the helm from 1985 to 1988.
8. Joe Jordan was signed in October 1970 from which Scottish club ?

Answer: Greenock Morton

A towering centre forward with missing front teeth, Jordan was signed as a replacement for the ageing Mick Jones. A very successful international for Scotland, he moved to Manchester United in January 1978. Mick Jones was signed from Sheffield United in September 1967 - he retired in 1975 after a 13 year career with Sheffield United and Leeds.
9. Which of the following players was not a Welsh international ?

Answer: Mick Jones

Mick Jones, despite the Welsh surname, played 3 times for England.
10. Which player dislocated his shoulder near the end of the 1972 FA Cup Final, Leeds first ever victory in an FA Cup Final ?

Answer: Mick Jones

Despite being in considerable pain, Jones hobbled up the steps with the assistance of Norman Hunter, to collect his Centenary Cup Final winner's medal from Queen Elizabeth II.
Source: Author FussBudget

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series The football list - England.:

A quiz about various clubs and competitions in football ( soccer to US ) in England .

  1. The Gooners Average
  2. 1970s FA Cup Finals Average
  3. Leeds United in the 1970s Average
  4. Former UK Football Clubs Average
  5. The Football League Difficult
  6. 1980s FA Cup Finals Average
  7. Manchester City FC Average
  8. West Bromwich Albion Average
  9. Premier League Stadiums Easier
  10. England Greats: Their First Clubs [B] Average
  11. Early Years of the FAPL Average
  12. English Football Average

2/28/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us