FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about 1970s FA Cup Finals
Quiz about 1970s FA Cup Finals

1970s FA Cup Finals Trivia Quiz


There is one question from each final of the 70s. Good luck.

A multiple-choice quiz by toellandback. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. UK
  8. »
  9. FA Cup

Author
toellandback
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
238,068
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1703
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 31 (7/10), Guest 148 (9/10), Guest 92 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. In 1970, the FA Cup Final between Chelsea and Leeds United went to a replay for the first time in 58 years! The first game was at Wembley, but which stadium hosted the replay? Hint


Question 2 of 10
2. The final of 1971 also went into extra where all three goals were scored as Arsenal came from behind to beat Liverpool. The scorer of the Gunners equaliser is still debated to this day. Which two players both claimed the goal? Hint


Question 3 of 10
3. In 1972, Leeds United won the Cup for the first time, beating Arsenal 1-0. Which anniversary did the final commemorate? Hint


Question 4 of 10
4. In 1973, second division Sunderland produced one of the all time shock results when they beat all-conquering Leeds United 1-0. The game is largely remembered for a stunning double save by Sunderland keeper Jim Montgomery which kept his team ahead, but which two Leeds players did he deny in quick succession? Hint


Question 5 of 10
5. In 1974, Liverpool beat Newcastle 3-0 in the most one-sided final of the decade. Who scored two of the three Liverpool goals? Hint


Question 6 of 10
6. 1975 saw two London clubs reach the final. Which pair battled it out at Wembley that year? Hint


Question 7 of 10
7. Another shock in 1976 as second division Southampton beat top flight Manchester United. Who scored the only goal late on to record Saints first major trophy in their history? Hint


Question 8 of 10
8. Battle of the giants in 1977 as Manchester United put their 1976 loss behind them, to beat Liverpool 2-1, but which unwanted `first` did United's Gordon Hill set during the game? Hint


Question 9 of 10
9. The 70s was the decade for shocks and whilst Ipswich Town's win over Arsenal in 1978 wasn't as stunning as the 73 and 76 results (won by second division teams), it was still a major upset. Roger Osbourne scored the winner but what happened to him straight after scoring? Hint


Question 10 of 10
10. The last final of the 70s saw an incredible final 5 minutes as Manchester United came from 2-0 to draw level with Arsenal, only to concede straight away and lose 3-2. Which member of the Arsenal side was also in the Ipswich team that beat Arsenal the previous year? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 13 2024 : Guest 31: 7/10
Jun 12 2024 : Guest 148: 9/10
Jun 12 2024 : Guest 92: 5/10
Jun 06 2024 : Guest 95: 8/10
Jun 04 2024 : Guest 165: 7/10
Jun 04 2024 : Guest 109: 2/10
Jun 03 2024 : Guest 99: 8/10
Jun 02 2024 : Guest 90: 6/10
Jun 02 2024 : Guest 86: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In 1970, the FA Cup Final between Chelsea and Leeds United went to a replay for the first time in 58 years! The first game was at Wembley, but which stadium hosted the replay?

Answer: Old Trafford

After a 2-2 draw at Wembley, Chelsea beat Leeds 2-1 after extra time thanks to a headed goal by David Webb.
2. The final of 1971 also went into extra where all three goals were scored as Arsenal came from behind to beat Liverpool. The scorer of the Gunners equaliser is still debated to this day. Which two players both claimed the goal?

Answer: Eddie Kelly and George Graham

Sub Eddie Kelly is in the record books as the official scorer, however whether George Graham actually got the final touch is still an unanswered question to many.
3. In 1972, Leeds United won the Cup for the first time, beating Arsenal 1-0. Which anniversary did the final commemorate?

Answer: 100 years since the first FA Cup Final

The first winners in 1872 were The Wanderers who beat Royal Engineers 1-0 at Kennington Oval. The 100th Final wasn't played until 1981, the gap being down to the two World Wars of the 20th century.
4. In 1973, second division Sunderland produced one of the all time shock results when they beat all-conquering Leeds United 1-0. The game is largely remembered for a stunning double save by Sunderland keeper Jim Montgomery which kept his team ahead, but which two Leeds players did he deny in quick succession?

Answer: Trevor Cherry and Peter Lorimer

One of the most famous saves ever! Montgomery saved brilliantly from Cherry's diving header and with the goal at his mercy, Lorimer powered it goalwards only for Montgomery to leap across and tip it on to the bar. Earlier, Ian Porterfield scored the only goal for what is arguably the biggest FA Cup Final shock of all time.
5. In 1974, Liverpool beat Newcastle 3-0 in the most one-sided final of the decade. Who scored two of the three Liverpool goals?

Answer: Kevin Keegan

All three goals came in the second half with Steve Heighway netting after Keegan had scored his two.
6. 1975 saw two London clubs reach the final. Which pair battled it out at Wembley that year?

Answer: West Ham United and Fulham

In the so-called Cockney Final, two Alan Taylor goals gave West Ham victory against Fulham, captained by former Hammer and World Cup winning captain, Bobby Moore.
7. Another shock in 1976 as second division Southampton beat top flight Manchester United. Who scored the only goal late on to record Saints first major trophy in their history?

Answer: Bobby Stokes

As United appealed for offside in the 83rd minute, Bobby Stokes ran through and slotted past Alex Stepney to clinch a famous win. Sadly Stokes passed away in 1995 at the tragically young age of 44.
8. Battle of the giants in 1977 as Manchester United put their 1976 loss behind them, to beat Liverpool 2-1, but which unwanted `first` did United's Gordon Hill set during the game?

Answer: First player to be substituted in successive finals

As in 1976, Hill was replaced in the second half by David McCreery who set his own record by being the first sub used in successive finals.
9. The 70s was the decade for shocks and whilst Ipswich Town's win over Arsenal in 1978 wasn't as stunning as the 73 and 76 results (won by second division teams), it was still a major upset. Roger Osbourne scored the winner but what happened to him straight after scoring?

Answer: He was so overcome with emotion that he had to be substituted

Osbourne actually fainted in the aftermath of his late winner! When it became apparent that he was in no fit state to continue, he was replaced by Brian Lambert.
10. The last final of the 70s saw an incredible final 5 minutes as Manchester United came from 2-0 to draw level with Arsenal, only to concede straight away and lose 3-2. Which member of the Arsenal side was also in the Ipswich team that beat Arsenal the previous year?

Answer: Brian Talbot

Having helped Ipswich to FA Cup glory in 1978, Talbot left them for Arsenal in January 1979. He scored the first of Arsenal's three goals against United in 79 with Frank Stapleton (who later signed for United!) making it 2-0 before half time. Late goals from Gordon McQueen and Sammy McIlroy looked to have forced extra time only for Alan Sunderland to grab a late winner.
Source: Author toellandback

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series The football list - England.:

A quiz about various clubs and competitions in football ( soccer to US ) in England .

  1. The Gooners Average
  2. 1970s FA Cup Finals Average
  3. Leeds United in the 1970s Average
  4. Former UK Football Clubs Average
  5. The Football League Difficult
  6. 1980s FA Cup Finals Average
  7. Manchester City FC Average
  8. West Bromwich Albion Average
  9. Premier League Stadiums Easier
  10. England Greats: Their First Clubs [B] Average
  11. Early Years of the FAPL Average
  12. English Football Average

6/15/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us