FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Monday Night Football 19702001
Quiz about Monday Night Football 19702001

Monday Night Football (1970-2001) Quiz


Are you ready for some football?! To celebrate the 500th airing of ABC Monday Night Football, here's a quiz about the program's first 32 seasons.

A multiple-choice quiz by cag1970. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. NFL Historical
  8. »
  9. Monday Night Football

Author
cag1970
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
102,550
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
2899
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. The NFL initially wanted CBS to telecast football games on Monday night.


Question 2 of 10
2. Which well-known sportscaster served as the play-by-play voice of "Monday Night Football" during its first season (1970)? Hint


Question 3 of 10
3. Which of the following former football players did NOT serve in the booth or on the sidelines on "Monday Night Football", during the 1970s, 80s or 90s? Hint


Question 4 of 10
4. Which two teams were featured in the first Monday-night football game? Hint


Question 5 of 10
5. Which NFL placekicker tied an NFL record on November 18, 1996, by hitting seven field goals in a Monday-night game? Hint


Question 6 of 10
6. 1970 to 2001: which team had won the most Monday-night football games? Hint


Question 7 of 10
7. On January 3, 1983, in a game at Minnesota, Cowboys running back Tony Dorsett set the NFL record for the longest running play from scrimmage. How far did Dorsett run? Hint


Question 8 of 10
8. Hall of Fame running back John Riggins paired up with ESPN's Melissa Stark to deliver sideline reports on "Monday Night Football" during the 2000 and 2001 seasons.


Question 9 of 10
9. En route to a Super Bowl championship in the 1985 season, the Chicago Bears played on Monday night twice. Their second appearance yielded their only loss that season. Which team beat them? Hint


Question 10 of 10
10. As the result of his work with the "Are You Ready For Some Football?" theme for "Monday Night Football", Hank Williams, Jr. became the first country singer to win an Emmy.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The NFL initially wanted CBS to telecast football games on Monday night.

Answer: True

At the time the idea of showing football in prime time came about, just before the NFL-AFL merger, CBS was showing NFL games on Sunday afternoons. But showing football on Monday nights would have meant tampering with "Gunsmoke", a program that network president William S. Paley had already axed "Gilligan's Island" for. ABC signed a 3-year contract that allowed them to show 13 Monday-night games a season.
2. Which well-known sportscaster served as the play-by-play voice of "Monday Night Football" during its first season (1970)?

Answer: Keith Jackson

Though Howard Cosell would spend more than a decade in the "Monday Night Football" booth as the play-by-play voice, Keith Jackson actually did the play-by-play that first season. Jackson is better known as being the voice of ABC's college football coverage.
3. Which of the following former football players did NOT serve in the booth or on the sidelines on "Monday Night Football", during the 1970s, 80s or 90s?

Answer: Joe Theismann

After getting his leg broken by Hall of Fame linebacker Lawrence Taylor--ironically enough, in a Monday-night game--former Redskins quarterback Joe Theismann became a color analyst for ESPN during its coverage of Sunday-night games. Former Chiefs star Williamson was on during the 1974 season. Former Lions star Karras was on from 1974 through 1976. And former Steelers star Swann handled sideline duties from 1994 through 1997.
4. Which two teams were featured in the first Monday-night football game?

Answer: New York Jets and Cleveland Browns

The first-ever meeting between the Browns, an NFL team that joined the AFC after the merger, and the Jets, an original AFL franchise, was the first Monday-night game ever broadcast. The Browns won the game in front of their home crowd 31-21.
5. Which NFL placekicker tied an NFL record on November 18, 1996, by hitting seven field goals in a Monday-night game?

Answer: Chris Boniol

Boniol's record-tying night helped propel the Dallas Cowboys to a win against the Green Bay Packers that Monday night, 21-6.
6. 1970 to 2001: which team had won the most Monday-night football games?

Answer: Miami Dolphins

The Dolphins won 36 games (in 65 appearances) on Monday night between 1970 and 2001. The 65 appearances also marked the most by any one team during that same span. The Raiders won 34 games (54 appearances); the Cowboys won 35 games (61 appearances); and the Redskins won 24 games (50 appearances).
7. On January 3, 1983, in a game at Minnesota, Cowboys running back Tony Dorsett set the NFL record for the longest running play from scrimmage. How far did Dorsett run?

Answer: 99 yards

Dorsett's electrifying run capped off ABC's Monday-night coverage of the strike-shortened 1982 season. Though he got a record, the Vikings recorded a 31-27 win.
8. Hall of Fame running back John Riggins paired up with ESPN's Melissa Stark to deliver sideline reports on "Monday Night Football" during the 2000 and 2001 seasons.

Answer: False

Stark did pair up with a Hall of Fame running back, but it wasn't the rugged John Riggins. It was longtime Rams great Eric Dickerson who did the honors.
9. En route to a Super Bowl championship in the 1985 season, the Chicago Bears played on Monday night twice. Their second appearance yielded their only loss that season. Which team beat them?

Answer: Miami Dolphins

It was only fitting that the only perfect team since the merger, the Miami Dolphins, spoiled Chicago's run toward perfection. Every bounce of the football went the Dolphins' way as they won 38-24.
10. As the result of his work with the "Are You Ready For Some Football?" theme for "Monday Night Football", Hank Williams, Jr. became the first country singer to win an Emmy.

Answer: True

A musical legend in his own right, Williams won four straight Emmy Awards for his composition of the "Monday Night Football" theme (1990-1993). The theme is based on his 1984 single, "All My Rowdy Friends Are Coming Over Tonight".
Source: Author cag1970

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ladymacb29 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/12/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us