FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Football Old School
Quiz about Football Old School

Football Old School Trivia Quiz


Do you know your NFL history?

A multiple-choice quiz by myrab51. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. American Football
  8. »
  9. NFL Historical

Author
myrab51
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
242,989
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
3088
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 98 (10/10), Guest 73 (10/10), Guest 24 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. What year was the NFL named as such? Hint


Question 2 of 10
2. What color did the official penalty marker eventually evolve into? Hint


Question 3 of 10
3. The "Galloping Ghost", Red Grange, played for what NFL team? Hint


Question 4 of 10
4. Which of these teams is America's only community owned NFL franchise? Hint


Question 5 of 10
5. What was the jaw-dropping final score of the Bears vs. Redskins game in 1940? Hint


Question 6 of 10
6. There were two separate balls used in the NFL during the 1950s. One was the familiar brown ball with two white stripes. What was the other? Hint


Question 7 of 10
7. In what city was the first indoor game? Hint


Question 8 of 10
8. Who was the first team to have ornamentation on their helmets? Hint


Question 9 of 10
9. Which NFL team has hypocycloids as their symbol? Hint


Question 10 of 10
10. Tom Dempsey set an NFL record with a 63-yard field goal in 1970. This was an astonishing kick in itself. What else made this such an achievement? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 11 2024 : Guest 98: 10/10
Apr 10 2024 : Guest 73: 10/10
Apr 05 2024 : Guest 24: 8/10
Apr 02 2024 : Guest 23: 7/10
Apr 01 2024 : Guest 165: 10/10
Mar 25 2024 : Guest 173: 7/10
Mar 21 2024 : Guest 104: 6/10
Mar 20 2024 : Guest 54: 6/10
Mar 18 2024 : Guest 24: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What year was the NFL named as such?

Answer: 1922

College football reigned supreme as a form of American entertainment during this time period. In 1920 the American Professional Football Association was formed. It changed its name to the National Football League in 1922.
2. What color did the official penalty marker eventually evolve into?

Answer: Yellow

Also known as throwing a flag, the yellow marker is tossed onto the field when a penalty needs to be assessed.
3. The "Galloping Ghost", Red Grange, played for what NFL team?

Answer: Chicago Bears

Red Grange played football for the Chicago Bears as well as baseball for the New York Yankees. He was multi-talented and drew record breaking crowds.
4. Which of these teams is America's only community owned NFL franchise?

Answer: Green Bay Packers

The Cheese Heads in Green Bay are proud of their team. They also formed their all-fan team band in the 1930s.
5. What was the jaw-dropping final score of the Bears vs. Redskins game in 1940?

Answer: 73 - 0

Sammy Baugh, quarterback for the Redskins, was asked after the game if an early touchdown would have made a difference. His response was, "Yes, it would have been 73-7".
6. There were two separate balls used in the NFL during the 1950s. One was the familiar brown ball with two white stripes. What was the other?

Answer: white ball with two dark stripes

Due to poor lighting on the fields, a white ball with two brown stripes was used in the night games. This was only for a brief period in the 1950s until the lighting situation improved.
7. In what city was the first indoor game?

Answer: Chicago

In 1932, Chicago faced a rough winter. This was before the time of domed stadiums. They were forced to be inventive and played the game indoors on a modified 80-year old field.
8. Who was the first team to have ornamentation on their helmets?

Answer: Rams

Fred Gehrke, Rams player and art major, painted horns on his teams leather helmets.
9. Which NFL team has hypocycloids as their symbol?

Answer: Steelers

The Steelers three star-like shapes are called hypocycloids. They represent the three elements of steel. In more modern times, some also say they represent Pittsburgh's three rivers.
10. Tom Dempsey set an NFL record with a 63-yard field goal in 1970. This was an astonishing kick in itself. What else made this such an achievement?

Answer: He was missing half his foot.

Tom Dempsey was born with half of a foot on his right leg. This also happened to be the foot he kicked with. He had to have his shoes specially made. This obviously did not hold him back.
Source: Author myrab51

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. NFL Teams that Won a Title and Folded Average
2. Mixed Football Facts Average
3. NFL History and Geography Average
4. Football - The NFC Average
5. NFL History Average
6. Football Legends and Events Average
7. NFL Stuffings #5 Average
8. Another Armchair Quarterback! Average
9. NFL History Tough
10. NFL Awards Tough
11. NFL Oldies but Goodies Tough
12. NFL! Tough

4/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us