Quiz about Port Adelaide
Quiz about Port Adelaide

Port Adelaide Trivia Quiz


A quiz on the most successful club in Australian Rules history

A multiple-choice quiz by mrjeremy. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. AFL Teams
  8. »
  9. Port Adelaide Power

Author
mrjeremy
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
315,810
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
195
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. When the Power first entered the AFL in 1997, why did they not use the name of their SANFL (South Australian National Football League) affiliate Magpies? Hint

Because the Power wanted a new image
Because a South Australian poll showed the Power name was more popular
Because the SANFL did not wish for the name to be used
Because the AFL already had a team called the Magpies

2. In 1997, Port Adelaide played their first ever match against whom? Hint

Adelaide
St Kilda
Melbourne
Collingwood

3. In 1997, who was elected the inaugural captain of the Power? Hint

Matthew Primus
Adam Simpson
Brett Montgomery
Gavin Wanganeen

4. Port Adelaide was the first AFL club to do what? Hint

Win a grand final n their debut year
Retire a number
Give their captains the number 1 jumper
Be disciplined for match-fixing

5. How many games did Port win in their 1998 season? Hint

9
2
14
5

6. How many seasons did Power take to make the finals and win their first finals match? Hint

1
3
11
8

7. In 1997, the Power chose the which colours to play in? Hint

Red
Red, Yellow and Blue
Red, White and Blue
Teal, Black and White

8. In 2004, who was the first player to be picked under the father-son rule? Hint

Gavin Wanganeen
Brad Ebert
Brett Ebert
Chad Cornes

9. In 1997, Port Adelaide elected to play in the same stadium as rivals Adelaide Crows. What stadium was it? Hint

AAMI Stadium
Adelaide Oval
Hindmarsh Stadium
Aurora Stadium

10. What year did the Power first make the finals? Hint

2001
1997
1999
2008


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When the Power first entered the AFL in 1997, why did they not use the name of their SANFL (South Australian National Football League) affiliate Magpies?

Answer: Because the AFL already had a team called the Magpies

The Magpies is the name of fellow AFL club Collingwood.
2. In 1997, Port Adelaide played their first ever match against whom?

Answer: Collingwood

Unlike their South Australian rivals, the Crows, the Power were not victorious on their debut.
3. In 1997, who was elected the inaugural captain of the Power?

Answer: Gavin Wanganeen

Wanganeen, the first ever aborigine to win the MVP award and the Brownlow Medal was signed from Essendon. Primus would succeed him. Montgomery never became the captain, and Simpson never played for the Power.
4. Port Adelaide was the first AFL club to do what?

Answer: Give their captains the number 1 jumper

Port has always given the jumper to their captain, and if the ex-captain is still playing, he is given his old number back.
5. How many games did Port win in their 1998 season?

Answer: 9

In 1997, they won 9, drew 1 and lost 12. However, the year after they would get a new coach, Mark Williams, who would turn the club around.
6. How many seasons did Power take to make the finals and win their first finals match?

Answer: 8

This was the year 2004 they won the Grand Final against Brisbane.
7. In 1997, the Power chose the which colours to play in?

Answer: Teal, Black and White

No teams uses red without another color (Melbourne is red and blue for example), red, white and blue is the colors for the Western Bulldogs and red, yellow and blue refers to the crosstown rivals, the Crows.
8. In 2004, who was the first player to be picked under the father-son rule?

Answer: Brett Ebert

Bretts father Russell was a legend for the SANFL Port Adelaide Magpies. Brad is his cousin and played for West Coast.
9. In 1997, Port Adelaide elected to play in the same stadium as rivals Adelaide Crows. What stadium was it?

Answer: AAMI Stadium

Hindmarsh is a soccer ground. Adelaide Oval host cricket and occasionally the odd rugby match. Aurora is in Tasmania.
10. What year did the Power first make the finals?

Answer: 1999

In their third season, they scraped in. They lost to Hawthorn by eventual Premiers North Melbourne by 44 points, but the Power played a hard fought match.
Source: Author mrjeremy

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 06 2023 : Guest 1: 8/10
Dec 22 2022 : Guest 101: 10/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Port Adelaide Power Average
2. Official AFL Anthems Average
3. AFL Team Colours Average
4. AFL Team Songs Average
5. Last Lines of AFL Songs Average
6. AFL Teams Home Grounds Average
7. The UTS Bats Tough
8. VFA Teams of the Past Tough

1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us