Quiz about Port Adelaide Power
Quiz about Port Adelaide Power

Port Adelaide Power Trivia Quiz


Quiz on the second greatest football club in South Australia.

A multiple-choice quiz by acidclown. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. AFL Teams
  8. »
  9. Port Adelaide Power

Author
acidclown
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
184,042
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
798
Last 3 plays: Guest 112 (1/10), Guest 122 (5/10), Guest 1 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Port Adelaide joined the AFL in 1997. Who captained the club that year? Hint

Gavin Wanganeen
Stephen Paxman
Matthew Primus
Darren Mead

2. Which of the following combinations of brothers have not represented the Power? Hint

Derek and Allan Murray
Chad and Kane Cornes
Darryl and Shane Wakelin
Peter and Shaun Burgoyne

3. Port player Dean Brogan, was a professional in which sport before converting to Aussie Rules football? Hint

cricket
rowing
basketball
rugby union

4. 1997 saw the Power get their first representative in the All Australian team. Who was that player? Hint

Scott Cummings
Josh Francou
Adam Heuskes
Adam Kingsley

5. Which of the following Power players did not originate from the Port Adelaide Magpies in the SANFL? Hint

Stuart Dew
Michael Wilson
Warren Tredrea
Brett Ebert

6. Which is the correct nickname of Power hard man Byron Pickett? Hint

Skippy
Choppy
Hacky
Sneaky

7. Port coach Mark Williams was a former club captain and best fairest winner of which AFL club? Hint

Geelong
Essendon
Collingwood
Richmond

8. Who won the Power Best and Fairest Award in 2002? Hint

Josh Fracou
Matthew Primus
Nick Stevens
Brett Montgomery

9. Where did Port finish on the ladder after the 2003 Home and Away season? Hint

First
Third
Second
Fourth

10. Which of the following Power players was raised in South Australia? Hint

Jarrad Schofield
Brendon Lade
Brett Montgomery
Josh Carr


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Port Adelaide joined the AFL in 1997. Who captained the club that year?

Answer: Gavin Wanganeen

1993 Brownlow medalist Wanganeen was the Power's highest profile recruit in its first year, and held the captaincy until Primus took over in 2001.
2. Which of the following combinations of brothers have not represented the Power?

Answer: Darryl and Shane Wakelin

The Wakelin twins were teammates at St Kilda before Darryl moved to Port, and Shane went to Collingwood.
3. Port player Dean Brogan, was a professional in which sport before converting to Aussie Rules football?

Answer: basketball

Brogan won a National Basketball League championship with the Adelaide 36ers in 1997. He also spent a season with the Newcastle Falcons.
4. 1997 saw the Power get their first representative in the All Australian team. Who was that player?

Answer: Adam Heuskes

The controversial Heuskes was named on a back flank. He was later traded to Brisbane before retiring from the AFL in his mid 20s.
5. Which of the following Power players did not originate from the Port Adelaide Magpies in the SANFL?

Answer: Stuart Dew

Dew originated from the Central District Bulldogs.
6. Which is the correct nickname of Power hard man Byron Pickett?

Answer: Choppy

Choppy is one of the Power's most exciting players. He was recruited from the Kangaroo's where he was a member of the 1999 premiership team.
7. Port coach Mark Williams was a former club captain and best fairest winner of which AFL club?

Answer: Collingwood

Williams captained the Magpies from 1983 to 1986 and won the Copeland Trophy as best player in 1981 and 1985.
8. Who won the Power Best and Fairest Award in 2002?

Answer: Matthew Primus

Primus was named Best and Fairest, as well as being named in the All- Australian team for the second year in a row.
9. Where did Port finish on the ladder after the 2003 Home and Away season?

Answer: First

Port finished on top for the second year in a row. They finished their season with a 112 points to 68 preliminary final thrashing at the hands of Collingwood.
10. Which of the following Power players was raised in South Australia?

Answer: Brendon Lade

Lade grew up on Kangaroo Island in South Australia. Montgomery is from Victoria, and Carr and Schofield both hailed from Western Australia.
Source: Author acidclown

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 25 2023 : Guest 112: 1/10
Jan 21 2023 : Guest 122: 5/10
Jan 06 2023 : Guest 1: 9/10
Dec 31 2022 : Guest 5: 3/10
Dec 22 2022 : Guest 101: 10/10
Dec 09 2022 : Guest 1: 6/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Port Adelaide Average
2. Official AFL Anthems Average
3. AFL Team Colours Average
4. AFL Team Songs Average
5. Last Lines of AFL Songs Average
6. AFL Teams Home Grounds Average
7. The UTS Bats Tough
8. VFA Teams of the Past Tough

2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us