FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about South African Cricket 1
Quiz about South African Cricket 1

South African Cricket #1 Trivia Quiz


A quiz on South African Cricket since readmission. I was disappointed to find few quizzes on SA cricket so I decided to create my own! This covers the period immediately after readmission to the ICC up to the end of 1994.

A multiple-choice quiz by Blue Turtle. Estimated time: 8 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Cricket
  8. »
  9. South Africa

Author
Blue Turtle
Time
8 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
152,055
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Difficult
Avg Score
9 / 20
Plays
1215
- -
Question 1 of 20
1. What date did South Africa gain readmission to the ICC? Hint


Question 2 of 20
2. Where did South Africa play their first test after readmission in 1991? Hint


Question 3 of 20
3. What was the result of South Africa's first test after re-admission in 1991? Hint


Question 4 of 20
4. Who was named as captain for South Africa's first international match after readmission in 1991? Hint


Question 5 of 20
5. South Africa were hastily slotted into the 1992 World Cup schedule and opened their campaign against co-hosts Australia in Sydney. What was the result of this game? Hint


Question 6 of 20
6. South Africa's 5th game in the 1992 World Cup was against Pakistan at the 'Gabba and is best remembered for the spectacular run out of Inzamam ul-Haq by Jonty Rhodes, but who was the umpire who gave the decision? Hint


Question 7 of 20
7. What incident threatened South Africa's continued participation in the 1992 World Cup? Hint


Question 8 of 20
8. On 22 March 1992 South Africa met England in the semi-final of the World Cup and following rain interruption found themselves with the ludicrous situation of needing 22 runs from one delivery. Who were the two batsmen at the crease at the time? Hint


Question 9 of 20
9. The first side to tour South Africa after readmission in 1991 was India. What was the name of this tour? Hint


Question 10 of 20
10. The first side to tour South Africa after readmission in 1991 was India. This tour saw the first use of the 'Third Umpire'. Who was the first batsman to be given run out by the third umpire? Hint


Question 11 of 20
11. In the Benson & Hedges domestic one-day competition semi-final in 1991 between Transvaal and Natal, Natal needed 7 runs to win off the final ball. Off a shortened run up, the bowler bowled a 'no-ball' that was hit for six. The extra ball was hit for four and Natal won an unlikely victory. Who were the bowler and batsman in question? Hint


Question 12 of 20
12. In August 1993 South Africa embarked on their first tour of Sri Lanka, playing three tests and three ODIs. Which two South Africans made their test debuts in this series? Hint


Question 13 of 20
13. At the end of 1993, South Africa toured Australia for the first time since readmission. The first test at MCG was drawn, but was notable from South Africa's point of view as the debut of Gary Kirsten. Whom did 'Gazza' say he had to thank for his test call up? Hint


Question 14 of 20
14. At the end of 1993, South Africa toured Australia for the first time since readmission. The second test in Sydney is remembered for its dramatic conclusion. Who took over as captain during this test after Wessels injured himself? Hint


Question 15 of 20
15. At the end of 1993, South Africa toured Australia for the first time since readmission. How many runs did Australia need on the final day of the second test for victory? Hint


Question 16 of 20
16. At the end of 1993, South Africa toured Australia for the first time since readmission. What was the outcome of the second test? Hint


Question 17 of 20
17. At the end of 1993, South Africa toured Australia for the first time since readmission and played three tests. In early 1994, Australia went to SA and played three tests. If the six tests were taken as one series, what were the stats for this series from South Africa's point of view? Hint


Question 18 of 20
18. In June 1994, South Africa travelled to England for their first test series there since readmission. It was a three test series. After the first test at Lords, which two South Africans had their names added to the Honours Board? Hint


Question 19 of 20
19. In June 1994, South Africa travelled to England for their first test series there since readmission. Having lost the third test to draw the series, South Africa then lost both one-day internationals. On the way back to SA, they stopped off at the Hague for an ODI against the Netherlands. What was the outcome of this match? Hint


Question 20 of 20
20. In November 1994 Mike Procter was sacked as coach of South Africa and the job was offered to Bob Woolmer. Where was Woolmer coaching at the time? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What date did South Africa gain readmission to the ICC?

Answer: 10 July 1991

South Africa was one of the three original members of the ICC upon its formation in 1909. They ceased to be members after 1961 when South Africa left the Commonwealth.
2. Where did South Africa play their first test after readmission in 1991?

Answer: Bridgetown, Barbados

South Africa's first international game was a one-day international at Eden Gardens in November 1991, but their first TEST MATCH was a one-off test at Bridgetown, Barbados against the West Indies.
3. What was the result of South Africa's first test after re-admission in 1991?

Answer: South Africa lost by 52 runs

Chasing 201 for victory, South Africa were 122/2 overnight and on the brink of an historical victory. However, two West Indian bowlers by the name of Walsh and Ambrose had other ideas, and on the final morning South Africa lost eight wickets for just 26 runs as they slumped to 148 all out with Curtly Ambrose taking 6/34.
4. Who was named as captain for South Africa's first international match after readmission in 1991?

Answer: Clive Rice

Clive Rice was one of South Africa's great all-rounders and was severely hampered by SA's lack of test cricket during the 70's and 80's. He had captained South Africa in the rebel tours against Australia and England and was a natural choice to lead his country on readmission.

It came as quite a shock to many then when he was discarded after the tour to India, being replaced as captain by Kepler Wessels, and was not even named in the World Cup squad.
5. South Africa were hastily slotted into the 1992 World Cup schedule and opened their campaign against co-hosts Australia in Sydney. What was the result of this game?

Answer: South Africa won by 9 wickets

Allan Donald bowled South Africa's first ball in World Cup cricket to Geoff Marsh. Marsh nicked it and was caught behind, but the umpire failed to hear the nick and he wasn't given out. Despite this, Australia were still dismissed for just 170, and South Africa reached the total for the loss of only Andrew Hudson.
6. South Africa's 5th game in the 1992 World Cup was against Pakistan at the 'Gabba and is best remembered for the spectacular run out of Inzamam ul-Haq by Jonty Rhodes, but who was the umpire who gave the decision?

Answer: Steve Bucknor

West Indian umpire Steve Bucknor personally rated this as the best decision he ever made. Jonty had already started to earn a reputation as an outstanding fielder but this run out propelled him to international stardom.
7. What incident threatened South Africa's continued participation in the 1992 World Cup?

Answer: A referendum in South Africa

In March 1992, white South Africans went to the polls to vote on their approval for President FW de Klerk to continue on his path of reform. The South African team openly supported the reforms and urged the voting public to vote accordingly. Fortunately, the vote was an overwhelming 'Yes'.
8. On 22 March 1992 South Africa met England in the semi-final of the World Cup and following rain interruption found themselves with the ludicrous situation of needing 22 runs from one delivery. Who were the two batsmen at the crease at the time?

Answer: Brian McMillan and Dave Richardson

Chasing 253 runs for victory, when the rain came down South Africa needed 22 runs from 19 deliveries. Due to the requirements of TV coverage, the rain rules in place meant that the innings was reduced by two overs, and the score reduced by the two lowest overs in the England innings.

These were both maidens, which saw the ludicrous situation of 22 runs from 1 ball. Brian McMillan knocked the final delivery into the covers for a single and what had promised to be an exciting finish came to a rather dissatisfactory end.

The irony was that when the game finished there would have been more than enough time to bowl the last two overs and still stay within the allotted TV schedule. As a result of this, the rain rules were changed which ultimately led to the Duckworth-Lewis system in use today.
9. The first side to tour South Africa after readmission in 1991 was India. What was the name of this tour?

Answer: The Friendship Tour

Led by Mohammed Azharuddin, India played four tests and seven ODI's against South Africa. The host nation won the test series 1-0 and the one-day series 5-2.
10. The first side to tour South Africa after readmission in 1991 was India. This tour saw the first use of the 'Third Umpire'. Who was the first batsman to be given run out by the third umpire?

Answer: Sachin Tendulkar

All four of these batsmen were run out during the series, but it was Sachin Tendulkar who became the first batsman to be run out using a TV replay during the first test at Kingsmead in Durban. Cyril Mitchley was the square leg umpire who referred the decision upstairs, and Karl Liebenberg was the third umpire who gave the decision.

In those days, 'OUT' was signalled by a green light - this was later changed due to confusion. The fielder who effected the run out was, of course, Jonty Rhodes.
11. In the Benson & Hedges domestic one-day competition semi-final in 1991 between Transvaal and Natal, Natal needed 7 runs to win off the final ball. Off a shortened run up, the bowler bowled a 'no-ball' that was hit for six. The extra ball was hit for four and Natal won an unlikely victory. Who were the bowler and batsman in question?

Answer: Richard Snell and Jonty Rhodes

Snell shortened his run up but only succeeded in bowling a waist-high full toss which Jonty despatched over the square leg boundary for six. Nevertheless, the crowd and Transvaal players believed that Transvaal had won by virtue of losing fewer wickets until it was established that the umpire had called a no-ball as the ball would have passed above waist height on the full.

It took a full 10 minutes for the match to resume and with players surrounding the bat, Rhodes cut the final ball through the offside for 4. Ironically, both Snell and Rhodes had been in the Natal Schools XI together before Snell moved to Johannesburg for his National Service.
12. In August 1993 South Africa embarked on their first tour of Sri Lanka, playing three tests and three ODIs. Which two South Africans made their test debuts in this series?

Answer: Clive Eksteen and Pat Symcox

Both spinners, they both made their debuts in the first test at Moratuwa. Eksteen failed to take a wicket in the match, but Symcox picked up three in the second innings having had figures of exactly 0/100 in the first. The first test was drawn, as was the third, but SA won the second test by an innings to take the series 1-0.
13. At the end of 1993, South Africa toured Australia for the first time since readmission. The first test at MCG was drawn, but was notable from South Africa's point of view as the debut of Gary Kirsten. Whom did 'Gazza' say he had to thank for his test call up?

Answer: Madonna

A few days before the first test Madonna held a concert at the MCG. During training before the test, Brian McMillan stumbled in a hole in the outfield caused by the concert and damaged his ankle. Gary Kirsten was called up as cover for the injured McMillan, and the rest is history.

Originally drafted in as an all-rounder (middle order batsman and offspin bowler), he later moved up the order to become one of SA's best ever opening batsmen.
14. At the end of 1993, South Africa toured Australia for the first time since readmission. The second test in Sydney is remembered for its dramatic conclusion. Who took over as captain during this test after Wessels injured himself?

Answer: Hansie Cronjé

The shape of things to come. Hansie showed himself to be an able and innovative captain as he pressurized the Australians on the final day. At one stage he was changing the field almost every ball. There was no doubt after this test who would succeed Wessels.
15. At the end of 1993, South Africa toured Australia for the first time since readmission. How many runs did Australia need on the final day of the second test for victory?

Answer: 54

63/4 overnight chasing 117 for victory with Mark Waugh and Allan Border at the crease.
16. At the end of 1993, South Africa toured Australia for the first time since readmission. What was the outcome of the second test?

Answer: South Africa won by 5 runs

6 January 1994. Needing 54 runs for victory with 6 wickets in hand, Australia slumped to 111 all out. Donald started the damage dismissing Border first over shouldering arms and then Waugh shortly thereafter. De Villiers bowled Healy and Hansie Cronjé ran out Warne to leave them at 75/8.

A 35-run partnership between Damien Martyn and Craig McDermott seemed to have brought the game back in Australia's favour, but then Donald had Martyn caught by Hudson, and De Villiers caught McGrath off his own bowling to leave Australia all out for 'Nelson'. I got up at 1:30 in the morning to watch this test and couldn't get back to sleep afterwards!
17. At the end of 1993, South Africa toured Australia for the first time since readmission and played three tests. In early 1994, Australia went to SA and played three tests. If the six tests were taken as one series, what were the stats for this series from South Africa's point of view?

Answer: Won 2 Lost 2 Drawn 2

South Africa won the games in Sydney and Johannesburg; Australia won the games in Adelaide and Cape Town; the games in Melbourne and Durban were drawn. They also played eight one-day internationals while in South Africa, and these were also tied at 4-4.
18. In June 1994, South Africa travelled to England for their first test series there since readmission. It was a three test series. After the first test at Lords, which two South Africans had their names added to the Honours Board?

Answer: Kepler Wessels and Allan Donald

Kepler hit 105 in the South Africa's first innings of 357 before being caught behind off the bowling of Gough. In England's reply, Allan Donald had figures of 5/74 as England crashed to 180 all out. Set 456 to win in the final innings, England were bowled out for just 99.
19. In June 1994, South Africa travelled to England for their first test series there since readmission. Having lost the third test to draw the series, South Africa then lost both one-day internationals. On the way back to SA, they stopped off at the Hague for an ODI against the Netherlands. What was the outcome of this match?

Answer: Netherlands won by 9 wickets

Quite possibly the low point of South African cricket since readmission. South Africa slumped to 52/6 with Jansen taking 3/8 before reaching 134 in their allotted 40 overs. In contrast, Clarke and Cantrell made 122 for Holland before they lost their first wicket and ironically it was part-time spinner Peter Kirsten who got the only wicket.
20. In November 1994 Mike Procter was sacked as coach of South Africa and the job was offered to Bob Woolmer. Where was Woolmer coaching at the time?

Answer: Warwickshire

Although Bob Woolmer played his county cricket at Kent, and had spells at both Natal and Western Province and coached Boland, he was with Warwickshire when he was offered the job of SA coach. It was at Warwickshire that he first encountered Allan Donald.

The appointment of Woolmer as coach almost coincided with Kepler Wessels' retirement and Hansie Cronjé being made captain. This partnership was to last 4­½ years and guided South Africa through one of their most successful periods in cricket history and will form the basis for my second quiz in this series.

Thank you for playing my quiz - I hope you enjoyed playing it. Look out for the next one soon.
Source: Author Blue Turtle

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Dalgleish before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us