FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about South African Cricket 2
Quiz about South African Cricket 2

South African Cricket #2 Trivia Quiz


The second quiz in my series on South African cricket since readmission. This covers the first half of the Woolmer-Cronjé era from 1995 to mid-1997.

A multiple-choice quiz by Blue Turtle. Estimated time: 8 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Cricket
  8. »
  9. South Africa

Author
Blue Turtle
Time
8 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
152,804
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Very Difficult
Avg Score
7 / 20
Plays
938
- -
Question 1 of 20
1. In January 1995, wicketkeeper Dave Richardson scored his maiden test century. This came against New Zealand in Cape Town. Who was at the crease with him when he reached 100 runs? Hint


Question 2 of 20
2. In winning the Newlands test against New Zealand, what record did South Africa achieve? Hint


Question 3 of 20
3. In October 1995, South Africa played a one-off test in Harare against Zimbabwe. Allan Donald recorded his then best test score of 33, as well as his best test bowling figures. What were his figures? Hint


Question 4 of 20
4. In the test in October 1995, who were the only batsmen whose wickets Donald failed to get in either innings? Hint


Question 5 of 20
5. The end of 1995 saw the arrival of England for a 5 test series and seven one-day internationals. The first test at Centurion Park near Pretoria was washed out after the second day, but who made his test debut in this match? Hint


Question 6 of 20
6. After two washed out tests and two draws, the series came down to the final test at Newlands. Having bowled England out for just 153, South Africa found themselves at 171/9 when Paul Adams joined Dave Richardson at the crease. How many runs did they add for the 10th wicket? Hint


Question 7 of 20
7. On the third day of the test, Hansie Cronjé was fined by the match referee, for badgering the umpire into calling for a TV replay. Which batsman was on the receiving end of this change of decision? Hint


Question 8 of 20
8. On the third day of the test, whose wicket did Paul Adams pick up in both innings? Hint


Question 9 of 20
9. By winning the test at Newlands, this was the first time South Africa had beaten England at home in how many years? Hint


Question 10 of 20
10. South Africa next travelled to the UAE to compete in the Sharjah Cup against India and Pakistan. Despite this being their first trip to Sharjah, they won all 4 round-robin matches and the final. Who was named Man of the Series? Hint


Question 11 of 20
11. The 1996 Cricket World Cup, held in India, Pakistan and Sri Lanka: In their opening game, South Africa came up against the UAE. The game will be best remembered for Kirsten's 188* - the highest score in a World Cup at the time - but in another famous incident, one of the UAE batsmen came to the crease to face Allan Donald without wearing a helmet. Who was the batsman? Hint


Question 12 of 20
12. In the process of breezing through the group stages, South Africa won their 10th consecutive one-day international. Who were their opponents? Hint


Question 13 of 20
13. Having won all their group matches, South Africa were favourites to take the cup. In the quarter-final they met the West Indies who only a few days earlier had been beaten by Kenya. Whose omission from the side by the selectors is generally considered to be the reason for South Africa's defeat? Hint


Question 14 of 20
14. South Africa were to return to India later that year for the Titan Cup and a three test series. In the second test at Eden Gardens, Lance Klusener made his test debut for South Africa. Having been carted around the park by Azharuddin in the first innings, Klusener came back in the second to record what was to remain as his best figures in an innings. What was his return in this innings? Hint


Question 15 of 20
15. Almost immediately after returning from India, the Indians travelled here for a further 3-test series. Which South African made his test debut in this series? Hint


Question 16 of 20
16. The second test was most notable, for the fact that a total of five centuries were scored in the first innings of both sides. One of these by Lance Klusener, was the fast century by a South African at the time. In how many balls did he reach his century? Hint


Question 17 of 20
17. There was one further notable incident in the second test and that was that South African wicketkeeper Dave Richardson claimed his first stumping in test cricket. Who was the unlucky batsman? Hint


Question 18 of 20
18. After India came Australia. In the first test at the Wanderers, South Africa won the toss and posted a respectable 302. With Australia at 191/4 at the close of play on day 2, SA were in a strong position, but the third day was to change that as two Australian batsmen batted through the entire day for only the 10th time in history. Who were the two batsmen? Hint


Question 19 of 20
19. In the second test at St Georges Park, Australia won the toss and put South Africa in on a 'green' wicket. How many runs were scored and how many wickets fell in the first two days? Hint


Question 20 of 20
20. South Africa gained some consolation by winning the third test at Centurion. In this match, Allan Donald became only the second South African to take 150 test wickets. Who was his 150th victim? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In January 1995, wicketkeeper Dave Richardson scored his maiden test century. This came against New Zealand in Cape Town. Who was at the crease with him when he reached 100 runs?

Answer: Steven Jack

Clive Eksteen joined him just before tea on the third day and resolutely blocked everything that came his way, while Richardson steadily accumulated runs. The following morning, Eksteen was eventually bowled for 22 off 151 balls, by which stage Richardson had moved on to 87. A restrained Steven Jack came to the crease, and stuck around long enough for Richardson to reach this milestone.
2. In winning the Newlands test against New Zealand, what record did South Africa achieve?

Answer: The first side that century to win a 3-match series having been 1-0 down

Having lost the opening test in Johannesburg, South Africa rallied to win in Durban and Cape Town, to become the first side to win a three match test series in the 20th Century, having gone 1-0 down. Centurion in the final test, Dave Richardson, was named Man of the Series.
3. In October 1995, South Africa played a one-off test in Harare against Zimbabwe. Allan Donald recorded his then best test score of 33, as well as his best test bowling figures. What were his figures?

Answer: 11/113

He scored 33 from 49 balls including five 4s, before being bowled by Bryan Strang. He then took 3/42 in the first innings, and a phenomenal 8/71 in the second, as South Africa won by 7 wickets.
4. In the test in October 1995, who were the only batsmen whose wickets Donald failed to get in either innings?

Answer: Alistair Campbell & Bryan Strang

Campbell was caught behind off Brett Schultz for a duck in the first innings, and then caught by Schultz off McMillan for 28 in the second. Bryan Strang was lbw to Schultz in the first, and not out in the second.
5. The end of 1995 saw the arrival of England for a 5 test series and seven one-day internationals. The first test at Centurion Park near Pretoria was washed out after the second day, but who made his test debut in this match?

Answer: Shaun Pollock

Despite the game itself being a damp squib (literally), Pollock's debut certainly showed the future he would have as test bowler. He took 3/98 off 29 overs, picking up the wickets of Atherton, Thorpe, and Hick. Jacques Kallis made his debut in the third test of this series in Durban; Paul Adams made his debut in the fourth test at Port Elizabeth, and while Lance Klusener was to make his ODI debut against the English, he did not make his test debut until later on against India.
6. After two washed out tests and two draws, the series came down to the final test at Newlands. Having bowled England out for just 153, South Africa found themselves at 171/9 when Paul Adams joined Dave Richardson at the crease. How many runs did they add for the 10th wicket?

Answer: 73

It was to remain the highest partnership of the match taking South Africa to a total of 244, and a position from where they could win the match. Richardson was 53 not out, while Adams scored 29. By far his best first class score at the time.
7. On the third day of the test, Hansie Cronjé was fined by the match referee, for badgering the umpire into calling for a TV replay. Which batsman was on the receiving end of this change of decision?

Answer: Graham Thorpe

Run out by Rhodes, who else. With the availability of technology to view close decisions still rather new, Dave Orchard gave Thorpe "in" without referring. When the replay on the big screen clearly showed Thorpe to have been short of his ground, Hansie Cronjé asked Umpire Orchard to refer the decision to the Third Umpire.

After conferring with the other umpire, he indeed did so, and Thorpe was given out.
8. On the third day of the test, whose wicket did Paul Adams pick up in both innings?

Answer: Robin Smith

Robin Smith was one of the few batsmen to offer resistance in this test, but was eventually bowled by Adams in the 1st innings for 66. In the second innings, he was caught behind off Adams for just 13 as England collapsed to 157 all out, leaving South Africa the paltry target of 67 to win the match and series. Ironically, Smith was himself born in South Africa.
9. By winning the test at Newlands, this was the first time South Africa had beaten England at home in how many years?

Answer: 65

Not since the 1930/1 series had South Africa won a test series on home soil against the English. That series had also ended 1-0 with the first recording a victory for SA, and the remaining four were all drawn.
10. South Africa next travelled to the UAE to compete in the Sharjah Cup against India and Pakistan. Despite this being their first trip to Sharjah, they won all 4 round-robin matches and the final. Who was named Man of the Series?

Answer: Gary Kirsten

Gary Kirsten scored a total of 356 runs at an average of 89 including two centuries, one of which being his 115 not out in the final. He also took six catches in the series which was more than any other player in the tournament, except South African wicketkeeper Dave Richardson.
11. The 1996 Cricket World Cup, held in India, Pakistan and Sri Lanka: In their opening game, South Africa came up against the UAE. The game will be best remembered for Kirsten's 188* - the highest score in a World Cup at the time - but in another famous incident, one of the UAE batsmen came to the crease to face Allan Donald without wearing a helmet. Who was the batsman?

Answer: Sultan Zarawani

Emirates' captain Zarawani strode to the crease wearing only a turban on his head. Donald promptly felled him with a well directed bouncer first ball. Amazingly, he still did not call for a helmet, but he was mercifully dismissed 6 balls later when Cronjé caught him at mid-off off the bowling of Brian McMillan.
12. In the process of breezing through the group stages, South Africa won their 10th consecutive one-day international. Who were their opponents?

Answer: Netherlands

Batting first SA amassed a huge total of 329. To their credit, Holland managed to bat out the 50 overs, but barely reached half SA's score.
13. Having won all their group matches, South Africa were favourites to take the cup. In the quarter-final they met the West Indies who only a few days earlier had been beaten by Kenya. Whose omission from the side by the selectors is generally considered to be the reason for South Africa's defeat?

Answer: Allan Donald

Perhaps because he had gone for 50 in 8 overs against Pakistan, perhaps because they felt two spinners were necessary on that wicket, or perhaps because they didn't fear the West Indies after their defeat to Kenya, so they decided to rest him. Whatever the reason, the decision, in retrospect, was proven to be the wrong one as the wounded West Indian tiger, in the form of one Brian Charles Lara, decimated the South African bowling attack with a blistering 111. South Africa fell short in the chase by 19 runs and their World Cup dreams were over.
14. South Africa were to return to India later that year for the Titan Cup and a three test series. In the second test at Eden Gardens, Lance Klusener made his test debut for South Africa. Having been carted around the park by Azharuddin in the first innings, Klusener came back in the second to record what was to remain as his best figures in an innings. What was his return in this innings?

Answer: 8/64

In the first innings, the debutant suffered at the hands of Mohammed Azharuddin with figures of 0/75 from 14 overs. He got his revenge in the 2nd innings picking up eight of the 10 wickets, including that of Azharuddin as India were dismissed for just 137 runs and the series was leveled. India went on to win the decisive third test and the series however.
15. Almost immediately after returning from India, the Indians travelled here for a further 3-test series. Which South African made his test debut in this series?

Answer: Adam Bacher

On the back of some good performances and with South Africa struggling in the middle order, Adam Bacher, nephew of former SA captain and UCBSA MD, Dr Aaron (Ali) Bacher, was included in the squad. In the three matches, he contributed 141 runs at an average of 23,50.

However, he was responsible for one of the most memorable moments of the series - a superb diving one-handed catch on the boundary to dismiss Sachin Tendulkar at Newlands.
16. The second test was most notable, for the fact that a total of five centuries were scored in the first innings of both sides. One of these by Lance Klusener, was the fast century by a South African at the time. In how many balls did he reach his century?

Answer: 100

Batting at no.9, Klusener scored 102 runs not out off exactly 100 balls. His last 27 runs came from just 9 deliveries. Other centurions in the innings were Kirsten (103) & McMillan (103*) as South Africa scored a mammoth 529/7 decl. India responded with 359, with both Tendulkar (169) and Azharuddin (115) getting centuries themselves. South Africa went on to win the match by 282 runs, and take a 2-0 lead in the series.
17. There was one further notable incident in the second test and that was that South African wicketkeeper Dave Richardson claimed his first stumping in test cricket. Who was the unlucky batsman?

Answer: Venkatash Prasad

Despite having over 150 dismissals at test level, Prasad was to become Richardson's first test stumping five years after making his debut. Having been bowled by Paul Adams for a duck in the first innings, he was stumped off the same bowler for 15 in the second.
18. After India came Australia. In the first test at the Wanderers, South Africa won the toss and posted a respectable 302. With Australia at 191/4 at the close of play on day 2, SA were in a strong position, but the third day was to change that as two Australian batsmen batted through the entire day for only the 10th time in history. Who were the two batsmen?

Answer: Steve Waugh and Greg Blewett

Their partnership of 385 was the highest against South Africa and the 2nd highest ever for the 5th Wicket. Blewett went on to make 214 having been at the crease for 8 hours 39 minutes and Australia eventually declared their innings closed at 628/8. They then bowled South Africa out for a mere 130 to win by an innings and 196 runs.
19. In the second test at St Georges Park, Australia won the toss and put South Africa in on a 'green' wicket. How many runs were scored and how many wickets fell in the first two days?

Answer: 400 runs & 20 wickets

At one stage South Africa were 95/7 as Gillespie & McGrath ripped through the top and middle order. Only a spirited 95 run partnership between Dave Richardson and Brian McMillan enabled South Africa to reach 209. However, they then turned around and gave as good as they got.

At 10/1 overnight, Australia were bowled out for just 108. At the close of play, Kirsten and Bacher had put on 83 for a total of exactly 400 runs over two days' play. Australia though went on to bowl SA out for 168 and won the match by 2 wickets.
20. South Africa gained some consolation by winning the third test at Centurion. In this match, Allan Donald became only the second South African to take 150 test wickets. Who was his 150th victim?

Answer: Ian Healy

Elliot was #148, Waugh #149 and Taylor #151. Donald took 8/96 and was named Man of the Match. Healy had earlier been dropped by Dave Richardson off the bowling of Brett Schultz.
Source: Author Blue Turtle

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us