FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about South Africa West Indies 2005
Quiz about South Africa West Indies 2005

South Africa: West Indies 2005 Quiz


I am a big South African cricket fan living in England, and this is my quiz based on the South African tour to the West Indies in March/April 2005. Enjoy.

A multiple-choice quiz by PietAna. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Cricket
  8. »
  9. South Africa

Author
PietAna
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
209,734
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
568
- -
Question 1 of 10
1. Which bowler took South Africa's first wicket in the first innings of the first Test match in Guyana? Hint


Question 2 of 10
2. Having not played a warm up game, South Africa struggled in the first innings, not only bowling but also batting, and were bowled out for 188 first time round. Two players top scored with 41. Who were they? Hint


Question 3 of 10
3. South Africa went on to win the second Test despite the West Indies scoring 347 in their first innings. Which South African claimed 6-95 in that first innings? Hint


Question 4 of 10
4. Largely thanks to a gritty 148 from Graeme Smith, the Proteas amassed 398 in their first innings gaining an advantage of 51. In the second innings, in spite of an unbeaten 107 by Ramneresh Sarwan, the Windies were bowled out for 194. Which South African took 7-37 in this innings? Hint


Question 5 of 10
5. South Africa went on to win the third test in the four match series, taking an unasailable 2-0 lead. In their first innings, the Proteas racked up 548-9 declared and a sizeable first innings lead. Who top scored with 178 in this innings? Hint


Question 6 of 10
6. In the third test in the West indies second innings, which South African claimed six wickets as the Windies were dismissed for 166? Hint


Question 7 of 10
7. In the four match Test series, Greame Smith racked up an impressive 505 runs at an average of 84.16. How many centuries did he score in the Test series? Hint


Question 8 of 10
8. Which two players had a better average throughout the Test series than Greame Smith's 84.16? Hint


Question 9 of 10
9. Monde Zondeki played in three of the four Test matches. How many wickets did he take? Hint


Question 10 of 10
10. South Africa white washed the One Day series 5-0. The fourth ODI was very close with the Windies needing two runs to win off the last four balls with three wickets in hand. Which bowler sensationally claimed a hat-trick to clinch the match for South Africa? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which bowler took South Africa's first wicket in the first innings of the first Test match in Guyana?

Answer: Andre Nel

South Africa only took five first innings wickets as the Windies amassed 543-5 Declared after Andre Nel reduced them to 24-2. The Windies had a highly experimental side with a number of big name stars, including Lara and Sarwan, missing due to a row involving team and player sponsors.
2. Having not played a warm up game, South Africa struggled in the first innings, not only bowling but also batting, and were bowled out for 188 first time round. Two players top scored with 41. Who were they?

Answer: AB De Villiers & Mark Boucher

The first Test ended in a draw after rain affected days three and four, and South Africa batted out the remainder of the match.
3. South Africa went on to win the second Test despite the West Indies scoring 347 in their first innings. Which South African claimed 6-95 in that first innings?

Answer: Makayah Ntini

Shaun Pollock missed the first three Tests with an ankle injury.
4. Largely thanks to a gritty 148 from Graeme Smith, the Proteas amassed 398 in their first innings gaining an advantage of 51. In the second innings, in spite of an unbeaten 107 by Ramneresh Sarwan, the Windies were bowled out for 194. Which South African took 7-37 in this innings?

Answer: Makayah Ntini

Makayah went on to claim a total of 17 Windies scalps throughout the series. 13 of them came in this Test in Trinidad.
5. South Africa went on to win the third test in the four match series, taking an unasailable 2-0 lead. In their first innings, the Proteas racked up 548-9 declared and a sizeable first innings lead. Who top scored with 178 in this innings?

Answer: AB de Villiers

Prior to the second Test, it was rumoured that Brian Lara walked up to AB De Villiers and said, "A-B-D-E Villiers, You can Play!", and then walked away.
6. In the third test in the West indies second innings, which South African claimed six wickets as the Windies were dismissed for 166?

Answer: Andre Nel

As with Makayah Ntini, Andre Nel went on to claim 17 Windies wickets throughout the Test series, claiming Brian Lara's wicket in three out of five innings.
7. In the four match Test series, Greame Smith racked up an impressive 505 runs at an average of 84.16. How many centuries did he score in the Test series?

Answer: Three

Smithy was the highest runs scorer in the series, 505 at 84.16 with only one not out in that time. In addition to his hundreds, he contributed 150 and five catches.
8. Which two players had a better average throughout the Test series than Greame Smith's 84.16?

Answer: Jacques Kallis & Shiv Chanderpaul

Two West Indians scored double hundreds in the first innings of the first Test in Wavell Hinds and Shiv Chanderpaul, but no more double hundreds were scored afterwards. A certain Mr. Lara came close with 196 before being bowled by a magic delivery from Andre Nel.
9. Monde Zondeki played in three of the four Test matches. How many wickets did he take?

Answer: 7

Monde came in to the attack to cover the absence of Shaun Pollock who returned for the fourth Test. Monde was curiously left out of the first Test in spite of a being South Africa's most productive bowler in the Proteas previous series against Zimbabwe. Ashwell Prince was also left out having hit a hundred in the previous test.
10. South Africa white washed the One Day series 5-0. The fourth ODI was very close with the Windies needing two runs to win off the last four balls with three wickets in hand. Which bowler sensationally claimed a hat-trick to clinch the match for South Africa?

Answer: Charl Langevedlt

Incredible to watch and totally unforgettable.
Source: Author PietAna

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us