FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about South African Cricket
Quiz about South African Cricket

Tough South African Cricket Quiz | 10 Questions | Sports


The decade 1991-2000 was great for SA cricket. We rejoined the international scene after years of isolation and were competitive right away. However 2000 was SA cricket's 'Annus horibilis' Since then many things have happened as you shall see.

A multiple-choice quiz by grootes. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Cricket
  8. »
  9. South Africa

Author
grootes
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
195,883
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
961
- -
Question 1 of 10
1. Graeme Smith became the youngest Protea captain in 2003. He was also a leader at his high school. Which high school was that? Hint


Question 2 of 10
2. Which cricket team did Graeme Smith play for in his first class debut? Hint


Question 3 of 10
3. Who did South Africa play against in their final group match at the 2003 World Cup? Hint


Question 4 of 10
4. In recent times it has become in vogue for cricketers to have music played when they walk out to bat. In 2003 what was Shaun Pollock's theme tune? Hint


Question 5 of 10
5. In 2000, a young African speedster took the South Africa cricketing world by storm with his pace. Unfortunately, he has been riddled with injury since then. What is his name? Hint


Question 6 of 10
6. In 2003, the UCB announced that from the 2004/05 season, there would be six franchises instead of the traditional provinces. Eastern Province and Border merged. What was the name of their franchise? Hint


Question 7 of 10
7. How many coaches did South Africa have from 2000-2004? Hint


Question 8 of 10
8. This South African retired after the 2003 World Cup. He is most famous for his diving run out of Inzamam-ul-Haq in the 1992 World Cup. He also managed to hit 7 runs in one ball to win a game. Who is he? Hint


Question 9 of 10
9. Which ground hosted the Canada vs Kenya cricket match at the 2003 World Cup? Hint


Question 10 of 10
10. What is Gary Kirsten's nickname? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Graeme Smith became the youngest Protea captain in 2003. He was also a leader at his high school. Which high school was that?

Answer: KES

KES stands for King Edward VII School. KES has been one of the most prolific schools in the country for over 100 years in terms of coaching great athletes. Other sporting alumni include Neil McKenzie, Joe van Niekerk, and Brian Habana.
2. Which cricket team did Graeme Smith play for in his first class debut?

Answer: Gauteng

Smithy made his debut but was not offered a contract for the next season, so he subsequently left to join Western Province.
3. Who did South Africa play against in their final group match at the 2003 World Cup?

Answer: Sri Lanka

This marked the second time that SA lost out because of a rain intervention. Ironically, it was the system implemented after they were cruelly knocked out of the '92 World Cup, that knocked them out of the '03 World Cup.
4. In recent times it has become in vogue for cricketers to have music played when they walk out to bat. In 2003 what was Shaun Pollock's theme tune?

Answer: Nkalakatha

Nkalakatha is a very well known kwaito song. Kwaito is an Africanised version of hip hop with strident house beats and frenetic lyrics mostly in Zulu or Sotho. Impi is a Jonny Clegg song which plays as our rugby team takes the field. Why does it always rain on me? is a great Travis song and it was very popular after we were knocked out of the 2003 world cup. I just through in You got another thing coming because it is a menacing Judas Priest classic which I think would be a really corny entrance song.
5. In 2000, a young African speedster took the South Africa cricketing world by storm with his pace. Unfortunately, he has been riddled with injury since then. What is his name?

Answer: Mfuneku Ngam

Ngam blitzed through the New Zealand batting order in 2000, and his pace and bounce, and Shaun Pollock's unnerving accuracy formed a lethal combination. Ngam is probably the closest bowler I have come across to being like the great West Indian bowlers of the 70s and 80s.
6. In 2003, the UCB announced that from the 2004/05 season, there would be six franchises instead of the traditional provinces. Eastern Province and Border merged. What was the name of their franchise?

Answer: Mercedes Warriors

The other franchises were: Nashua Dolphins and Nashua Western Province/Boland. Lions are the old Gauteng and North West, Titans are the old Titans and Easterns and the Eagles are a combination of Free State and Griquas.
7. How many coaches did South Africa have from 2000-2004?

Answer: 3

The coaches were: Graeme Ford, Eric Simons, and Ray Jennings. Jennings was part of the Transvaal 'Mean Machine' of the 80's. Simons was a Western Province stalwart for many years. Unfortunately he played only a few games for SA. Graeme Ford really came to prominence as the coach of the very successful Natal side of the 90's.
8. This South African retired after the 2003 World Cup. He is most famous for his diving run out of Inzamam-ul-Haq in the 1992 World Cup. He also managed to hit 7 runs in one ball to win a game. Who is he?

Answer: Jonty Rhodes

Natal were playing a domestic limited overs match against Transvaal. Natal needed 7 runs to win off one ball and the Transvaal bowler, Richard Snell, bowled a no ball which Jonty hit for a six, the following ball he hit for a four. About that run out at the 92 World Cup. Jonty says that the only reason he dove for the stumps was because he was too scared that he'd miss them if he threw the ball.
9. Which ground hosted the Canada vs Kenya cricket match at the 2003 World Cup?

Answer: Newlands

The Maritzberg Oval was the only current international ground which has a tree growing within its boundary. Wanderers is in Johannesburg and it hosted the final. Kingsmead is in Durban and it's pitch is sometimes termed 'the green mamba' because of its pace, just like the snake. Newlands was also the site of the opening ceremony.

It is nestled at the foot of Table Mountain. Some people think it is the prettiest ground in the world.
10. What is Gary Kirsten's nickname?

Answer: Gazza

Gazza is about as original a nickname as Smithy for Graeme Smith!Kirsten was a stoic batsmen who would push the ball around for hours, and when you looked at the scoreboard he would be on 150. He was the cornerstone of SA's batting line up for almost a decade. He used to hold the SA test record of 275 with Daryl Cullinan. It has subsequently been beaten by Graeme Smith.
Source: Author grootes

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us