FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about South African ODIs  Test Cricket
Quiz about South African ODIs  Test Cricket

South African ODIs & Test Cricket Quiz


Here is a fun quiz on South African ODIs and test cricket.

A multiple-choice quiz by caveman2. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Cricket
  8. »
  9. South Africa

Author
caveman2
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
382,230
Updated
Apr 03 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
47
Last 3 plays: sadwings (2/10), Guest 105 (10/10), Guest 154 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. On what date did Hansie Cronje die?


Question 2 of 10
2. What is the name of the Cricket Ground in Port Elizabeth? Hint


Question 3 of 10
3. Who scored the famous winning run for South Africa when they finished with 438/9 in a One Day International match against Australia, at the Wanderers on 12th March 2006? Hint


Question 4 of 10
4. Which South African test batsman set a new RSA record when he retired in 1970, with a career test batting average of 60.97? Hint


Question 5 of 10
5. Who, when he retired from test cricket in 2014, set a new RSA record of 13,289 test career runs? Hint


Question 6 of 10
6. In February 1932, South Africa scored less than 40 runs in a Test innings, for the 4th time. How many runs did South Africa score? Hint


Question 7 of 10
7. When he retired in 2014, he had set a new record of 45 Test centuries, the most Test centuries for South Africa. Who set that record? Hint


Question 8 of 10
8. Which player was voted Player of the Year in 1998, 2000 and 2006 in South Africa? Hint


Question 9 of 10
9. During the 1992 Cricket World Cup, who ran out Inzamam-ul-Haq, by diving spectacularly into the stumps? Hint


Question 10 of 10
10. Who, when he retired in 2014, had set a new record for the most catches for RSA as a fielder? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 17 2024 : sadwings: 2/10
May 05 2024 : Guest 105: 10/10
Apr 18 2024 : Guest 154: 9/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. On what date did Hansie Cronje die?

Answer: 1 June 2002

Hansie was the cricket captain that was banned from world cricket in October 2000, after he was found guilty of match fixing. He later died in a plane crash outside George, a small town in the Western Cape of South Africa.
2. What is the name of the Cricket Ground in Port Elizabeth?

Answer: St. Georges Park

St Georges Park, the oldest test cricket ground in South Africa, is situated on Park Drive Ave. South Africa's first-ever test match was played at this ground in March 1889. St George's Park is nicknamed "The Dragon's Lair" based on the famous legend of Saint George and the dragon.
3. Who scored the famous winning run for South Africa when they finished with 438/9 in a One Day International match against Australia, at the Wanderers on 12th March 2006?

Answer: Mark Boucher

The penultimate ball was nudged for a single by Ntini and Mark Boucher hit a four along the ground for this historic win. This set a new record for the highest successful run chase in a ODI match. Australia won the toss and batted first, scoring 434/4.
4. Which South African test batsman set a new RSA record when he retired in 1970, with a career test batting average of 60.97?

Answer: Graeme Pollock

He played 23 tests (41 innings) across seven summers from 1963 to 1970. Many experts feel he would have had an even higher test average if South Africa were not banned from international sports through apartheid. He was voted South African "Cricketer of the Century" and was second on the all-time list of Test Averages, behind Sir Donald Bradman whose average was 99.94 runs.
5. Who, when he retired from test cricket in 2014, set a new RSA record of 13,289 test career runs?

Answer: Jacques Kallis

Jacques Kallis amassed these runs from 1995 to 2014, across 280 test innings (166 tests), average 55.37 runs. He was 3rd on the all-time Test Runs list behind Sachin Tendulkar with 15,921 runs (53.78 average) and Ricky Ponting with 13,378 runs (51.85 average).
6. In February 1932, South Africa scored less than 40 runs in a Test innings, for the 4th time. How many runs did South Africa score?

Answer: 36

This score was posted in the 1st innings of the 5th Test vs. Australia, played in Melbourne in February 1932. South Africa, when asked to follow-on, scored 45 in the 2nd innings.
The previous three:
30 runs February 1896 vs. England in Port Elizabeth RSA.
30 runs June 1924 vs. England in Birmingham ENG.
35 runs April 1899 vs. England in Cape Town RSA.
7. When he retired in 2014, he had set a new record of 45 Test centuries, the most Test centuries for South Africa. Who set that record?

Answer: Jacques Kallis

His 45 test centuries left him 2nd on the all-time list, behind the 51 test centuries of Sachin Tendulkar, who had retired a year earlier in 2013. Kallis was voted the best player to ever play for South Africa and one of the most difficult batsmen to dismiss.

He retired with a test average of 55.37 runs. He was a talented all rounder and attributed his success to his father's dedication in coaching him from a very young age.
8. Which player was voted Player of the Year in 1998, 2000 and 2006 in South Africa?

Answer: Mark Boucher

His career began in 1997 and ended when he was struck in the eye by a bail in 2012. Boucher is regarded as one of the best wicket-keeper batsmen of all time and, when he retired, had set a new record for the most Test dismissals by a wicket-keeper, with 532 catches and 555 total dismissals.
9. During the 1992 Cricket World Cup, who ran out Inzamam-ul-Haq, by diving spectacularly into the stumps?

Answer: Jonty Rhodes

In March 1992, in the World Cup match against Pakistan, Jonty collected the ball and raced Inzaman to the stumps. He went through the stumps horizontally, ball in hand. Jonty became a hero overnight and raised the bar as far as fielding was concerned. Jonty Rhodes was regarded as the best-ever fielder at backward point.
10. Who, when he retired in 2014, had set a new record for the most catches for RSA as a fielder?

Answer: Jacques Kallis

Perhaps the greatest all-rounder of all time, Jacques Kallis's stats in all forms of the game are jaw-dropping. He retired as the only man to have scored over 10,000 runs and taken over 250 wickets in both forms of the game (ODIs and Tests). Kallis took 200 catches in 166 test matches during his career.
Source: Author caveman2

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us