FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about 1962 in Television
Quiz about 1962 in Television

1962 in Television Trivia Quiz


These questions are about 1962 debuts in television.

A multiple-choice quiz by Robert907. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. TV Trivia
  6. »
  7. TV By Year
  8. »
  9. 1960s TV

Author
Robert907
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
364,989
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
2685
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 171 (7/10), Guest 208 (9/10), Guest 12 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. "The Tonight Show" Starring Johnny Carson debuted in 1962. From whom did Carson take over "the Tonight Show"? Hint


Question 2 of 10
2. World War II drama "Combat!" debuted in October 1962. Which star of the show was also the father of actress Jennifer Jason Leigh? Hint


Question 3 of 10
3. "Match Game" debuted on December 31, 1962. The show featured a contestant trying to match their answers to a panel of celebrities. Who was the original host of "Match Game"? Hint


Question 4 of 10
4. The mystery spy thriller series "The Saint" debuted in Britain in 1962. What was the name of the character Roger Moore played in the series? Hint


Question 5 of 10
5. The comedy series "McHale's Navy" debuted in October 1962. Which Academy Award winning actor was the star of "McHale's Navy"? Hint


Question 6 of 10
6. The animated situation comedy "The Jetsons" debuted in September 1962. While George Jetson was the father, what was the name of George's wife? Hint


Question 7 of 10
7. "The Beverly Hillbillies" debuted September 1962. What was the name of the actress who played the beautiful yet tomboyish Ellie Mae, daughter of Jed Clampett? Hint


Question 8 of 10
8. "The Lucy Show" debuted in October 1962. Which actor played the part of tight-fisted banker Theodore J. Mooney on the Lucille Ball follow up to "I Love Lucy"? Hint


Question 9 of 10
9. The American Western series "The Virginian" debuted September 1962. Which actor played the part of top hand Trampas on the show? Hint: A character on "The Simpsons" might remember him from such movies as "South Pacific" and "Beau Geste". Hint


Question 10 of 10
10. Who debuted as the host of the CBS Evening News in April 1962 remaining in the job for the next 19 years? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 20 2024 : Guest 171: 7/10
Jul 17 2024 : Guest 208: 9/10
Jul 16 2024 : Guest 12: 8/10
Jul 15 2024 : Guest 175: 7/10
Jul 13 2024 : Guest 71: 8/10
Jul 10 2024 : Guest 104: 9/10
Jul 09 2024 : Guest 24: 9/10
Jul 07 2024 : Guest 172: 10/10
Jul 05 2024 : Bowler413: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. "The Tonight Show" Starring Johnny Carson debuted in 1962. From whom did Carson take over "the Tonight Show"?

Answer: Jack Paar

Jack Paar succeeded Steve Allen in 1957 and in turn was replaced by Carson in 1962. Johnny Carson held the job for 30 years dominating the late night television scene like nobody before or after. Jay Leno succeeded Carson in 1992.
2. World War II drama "Combat!" debuted in October 1962. Which star of the show was also the father of actress Jennifer Jason Leigh?

Answer: Vic Morrow

Vic Morrow and Rick Jason starred as part of a squadron of American soldiers fighting the Germans in World War II. The show lasted until 1967 (152 episodes). Unfortunately, Morrow died in an accident on the set of "Twilight Zone: The Movie" in 1982.
3. "Match Game" debuted on December 31, 1962. The show featured a contestant trying to match their answers to a panel of celebrities. Who was the original host of "Match Game"?

Answer: Gene Rayburn

"Match Game" had five different runs (1962-1999) on American television most of which were hosted by Gene Rayburn. Regular panelists on the show included Richard Dawson, Brett Somers and Charles Nelson Reilly.
4. The mystery spy thriller series "The Saint" debuted in Britain in 1962. What was the name of the character Roger Moore played in the series?

Answer: Simon Templar

Based on a character created by Leslie Charteris in a series of books, "The Saint" tells the story of Simon Templar, a charming modern day Robin Hood-type character. The show lased until 1969 (118 episodes). Moore, of course, went on to play James Bond in seven movies between 1973 and 1985.
5. The comedy series "McHale's Navy" debuted in October 1962. Which Academy Award winning actor was the star of "McHale's Navy"?

Answer: Ernest Borgnine

The series, also starring Tim Conway and Joe Flynn, was set in the Pacific during World War II (although the setting was changed to Europe for the last year of the series). The show lasted until 1966 (138 episodes). Borgnine was awarded the 1955 Best Actor Oscar for "Marty" beating out James Cagney, James Dean, Frank Sinatra and Spencer Tracy.
6. The animated situation comedy "The Jetsons" debuted in September 1962. While George Jetson was the father, what was the name of George's wife?

Answer: Jane

Designed as a counterpart to "The Flintstones", "The Jetsons" is set in 2062 in a futuristic utopia. Jane Jetson, voiced by Penny Singleton, is the stay-at-home mom of the Jetson family. Judy was the 15 year old eldest child.
7. "The Beverly Hillbillies" debuted September 1962. What was the name of the actress who played the beautiful yet tomboyish Ellie Mae, daughter of Jed Clampett?

Answer: Donna Douglas

Poor backwoods country man Jed Clampett discovers oil on his property and is convinced by relatives to move to Beverly Hills. In 1966, Douglas had her only starring movie role in the Elvis Presley film "Frankie and Johnny". "The Beverly Hillbillies" ran until 1971 (274 episodes).
8. "The Lucy Show" debuted in October 1962. Which actor played the part of tight-fisted banker Theodore J. Mooney on the Lucille Ball follow up to "I Love Lucy"?

Answer: Gale Gordon

Gordon was the first choice to play Fred Mertz in "I Love Lucy" but was already committed to "Dennis the Menace". "The Lucy Show" lasted until 1968 (156 episodes) when Ball re-tooled the show into "Here's Lucy" also featuring Gordon.
9. The American Western series "The Virginian" debuted September 1962. Which actor played the part of top hand Trampas on the show? Hint: A character on "The Simpsons" might remember him from such movies as "South Pacific" and "Beau Geste".

Answer: Doug McClure

The series revolved around a tough and mysterious ranch foreman (known only as the Virginian) played by James Drury and his top hand Trampas (McClure). The show lasted until 1971 (249 episodes) and is the third longest running western after "Bonanza" and "Gunsmoke". "The Simpsons" character Troy McClure is reportedly a combination of Troy Donahue and Doug McClure.
10. Who debuted as the host of the CBS Evening News in April 1962 remaining in the job for the next 19 years?

Answer: Walter Cronkite

Cronkite succeeded Douglas Edwards as the anchorman of the CBC Evening News and eventually became "the most trusted man America". His reporting of the assassination of President Kennedy in 1963 and the moon landings of 1969 highlighted his career. His editorials on the Vietnam War influenced the changes in public opinion against the war.
Source: Author Robert907

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ladymacb29 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us