FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about ReallyTrivial I Love Lucy Facts
Quiz about ReallyTrivial I Love Lucy Facts

ReallyTrivial "I Love Lucy" Facts Quiz


"I Love Lucy" debuted on TV in 1951, and has been enjoyed by viewers in its original run as well as flourishing in countless reruns. There are also plenty of books about the show. See how much obscure information about the series you know! :-)

A multiple-choice quiz by Lost_Player_47. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. TV Trivia
  6. »
  7. Television H-K
  8. »
  9. I Love Lucy

Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
318,393
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
3883
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 173 (4/10), Guest 70 (9/10), Guest 70 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. Before "I Love Lucy," Lucille Ball starred in a radio sitcom. What was it called? Hint


Question 2 of 10
2. CBS wanted to transfer this radio series to television and star Lucille Ball in the TV version, but something prevented that from happening. What was it? Hint


Question 3 of 10
3. To prove that audiences would accept them as a believable couple, what did Lucille Ball and Desi Arnaz do? Hint


Question 4 of 10
4. A pilot for "I Love Lucy" was shot on March 2, 1951. What was unusual about it? Hint


Question 5 of 10
5. Who was the first choice for Fred Mertz? Hint


Question 6 of 10
6. Who was the first choice for Ethel Mertz? Hint


Question 7 of 10
7. What episode recorded the longest laugh during "I Love Lucy"? Hint


Question 8 of 10
8. What was the name of the movie Ricky made while in Hollywood? Hint


Question 9 of 10
9. In the 1950s, newspapers conducted contests in which bills with certain serial numbers were worth cash prizes. Usually, these contests were called "Lucky Bucks." Why then, when "I Love Lucy" did an episode about these games, was the episode titled "Bonus Bucks"? Hint


Question 10 of 10
10. How many times did Frank Nelson appear on "I Love Lucy"? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 13 2024 : Guest 173: 4/10
Jun 12 2024 : Guest 70: 9/10
Jun 04 2024 : Guest 70: 5/10
May 31 2024 : Guest 98: 7/10
May 30 2024 : Guest 76: 6/10
May 29 2024 : Guest 128: 4/10
May 28 2024 : Guest 174: 7/10
May 25 2024 : Guest 67: 10/10
May 23 2024 : Guest 67: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Before "I Love Lucy," Lucille Ball starred in a radio sitcom. What was it called?

Answer: "My Favorite Husband"

Prior to "I Love Lucy," Lucille Ball starred in a radio sitcom, "My Favorite Husband," where she played the wife of a bank vice president. The episodes were written by the same writers who eventually wrote "I Love Lucy" and in fact, quite a number of "I Love Lucy" scripts were based on "My Favorite Husband" episodes.
2. CBS wanted to transfer this radio series to television and star Lucille Ball in the TV version, but something prevented that from happening. What was it?

Answer: Lucille Ball refused to do the TV version unless Desi Arnaz (her husband) played her husband on the series

Lucille Ball flat-out refused to do the TV version unless Desi Arnaz played her husband. The CBS executives refused; stating nice American girls didn't marry Latins, and the TV transfer for the radio show was placed on the back burner.
3. To prove that audiences would accept them as a believable couple, what did Lucille Ball and Desi Arnaz do?

Answer: They formed a vaudeville act

The Arnazes formed a vaudeville act and played the road. Essentially, Desi Arnaz and his orchestra played with a special guest star, the wacky "Professor" as played by Lucille Ball. The act was a big hit with critics and audiences alike.
4. A pilot for "I Love Lucy" was shot on March 2, 1951. What was unusual about it?

Answer: There were no Fred and Ethel Mertz characters

The pilot did not contain the Mertzes. At that time, it was planned that the only recurring role beside The Ricardos would be Ricky's agent, Jerry, played by Jerry Hausner.
5. Who was the first choice for Fred Mertz?

Answer: Gale Gordon

The first choice for Fred Mertz was Gale Gordon, who had worked with Lucille Ball on her radio series. However, he wanted too much money. He would, however, make two appearances on "I Love Lucy" as Mr. Littlefield, the owner of the Tropicana nightclub and Ricky's boss.

William Frawley was in fact the dark horse candidate for the role. One of the reasons why he won the role is because he was a well known character actor in movies and therefore familiar to audiences.
6. Who was the first choice for Ethel Mertz?

Answer: Bea Benaderet

Bea Benaderet, who had co-starred on Lucille Ball's radios series, was unavailable because she was performing on TV's "The George Burns and Gracie Allen Show." Lucille Ball's friends Barbara Pepper and Mary Wickes were also considered for the role. Vivian Vance was cast as Ethel because she was suggested by her friend Marc Daniels, who directed "I Love Lucy" during its first season.
7. What episode recorded the longest laugh during "I Love Lucy"?

Answer: "Lucy Does The Tango"

The bit, with Lucy doing the tango with eggs in her blouse, recorded the largest prolonged laugh on the show--sixty-five seconds.

"Job Switching" was Lucy and Ethel keeping up with the candy conveyor belt; "Lucy's Italian Movie" was Lucy stomping on grapes; "Lucy Does a TV Commercial" was Lucy getting drunk on the alcoholic tonic while rehearsing a TV Commercial.
8. What was the name of the movie Ricky made while in Hollywood?

Answer: The title was never revealed

Although Ricky went out Hollywood to make "Don Juan," that film project was canceled. (In the episode "Don Juan is Shelved," originally broadcast on February 10, 1955.) Although it is stated Ricky will be in another project, the name of the movie is never revealed.

Interestingly, Ricky was also supposed to go to Hollywood to star in a movie in the hour-long episode "Lucy Makes Room for Danny," but that project was canceled as well! Hmm...
9. In the 1950s, newspapers conducted contests in which bills with certain serial numbers were worth cash prizes. Usually, these contests were called "Lucky Bucks." Why then, when "I Love Lucy" did an episode about these games, was the episode titled "Bonus Bucks"?

Answer: The TV sponsor wouldn't allow use of the word "Lucky"

Philip Morris Tobacco, the sponsor of "I Love Lucy," forbade the writers from using the word "lucky," due to the fact that one of the cigarettes they competed with was the "Lucky Strike."
10. How many times did Frank Nelson appear on "I Love Lucy"?

Answer: eleven

Frank Nelson appeared on "I Love Lucy" eleven times, and had worked with Lucille Ball on her radio series. (Elizabeth Patterson, who played Mrs. Trumbull, was also on the series eleven times.) Some of his more memorable roles on the show were quizmaster Freddie Fillmore, the train conductor "The Great Train Robbery," and neighbor Ralph Ramsey in Connecticut.
Source: Author Lost_Player_47

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Gamemaster1967 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us