FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about TV Gunslingers of the 50s and 60s Part II
Quiz about TV Gunslingers of the 50s and 60s Part II

TV Gunslingers of the 50s and 60s: Part II Quiz


Simply match the character with the actor from these TV Westerns.

A matching quiz by zambesi. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. TV Trivia
  6. »
  7. Mixture: Classics
  8. »
  9. Westerns

Author
zambesi
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
381,701
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
1288
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: ArlingtonVA (8/10), Guest 115 (8/10), Guest 24 (8/10).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. Adam Cartwright ("Bonanza")   
  Pernell Roberts
2. Rowdy Yates ("Rawhide")   
  Rory Calhoun
3. Josh Randall ("Wanted: Dead or Alive")   
  Clint Eastwood
4. Johnny Yuma ("The Rebel")  
  Robert Fuller
5. Jess Harper ("Laramie")  
  John Russell
6. Bill Longley ("The Texan")  
  Steve McQueen
7. Marshall Dan Troop ("Lawman")  
  James Arness
8. Marshall Matt Dillon ("Gunsmoke")  
  Ward Bond
9. Major Seth Adams ("Wagon Train")  
  Nick Adams
10. Tom "Sugarfoot" Brewster ("Sugarfoot")  
  Will Hutchins





Select each answer

1. Adam Cartwright ("Bonanza")
2. Rowdy Yates ("Rawhide")
3. Josh Randall ("Wanted: Dead or Alive")
4. Johnny Yuma ("The Rebel")
5. Jess Harper ("Laramie")
6. Bill Longley ("The Texan")
7. Marshall Dan Troop ("Lawman")
8. Marshall Matt Dillon ("Gunsmoke")
9. Major Seth Adams ("Wagon Train")
10. Tom "Sugarfoot" Brewster ("Sugarfoot")

Most Recent Scores
Apr 12 2024 : ArlingtonVA: 8/10
Apr 11 2024 : Guest 115: 8/10
Apr 06 2024 : Guest 24: 8/10
Mar 28 2024 : Guest 68: 10/10
Mar 27 2024 : Guest 104: 7/10
Mar 25 2024 : Guest 92: 10/10
Mar 25 2024 : Guest 172: 8/10
Mar 20 2024 : Guest 209: 10/10
Mar 17 2024 : Terri2050: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Adam Cartwright ("Bonanza")

Answer: Pernell Roberts

Pernell Roberts (1928-2010) was an American stage, film and TV actor. He is best known for his role as Adam Cartwright in the TV series "Bonanza" (1959-1965). He also starred as Dr."Trapper" John McIntyre, MD, in the TV series "Trapper, John M.D." (1979-1986).
2. Rowdy Yates ("Rawhide")

Answer: Clint Eastwood

Clint Eastwood got his first starring role as Rowdy Yates in "Rawhide" (1959-1965). He then became well known on the silver screen with his creation of the Man with No Name in the Sergio Leone spaghetti Westerns "A Fistful of Dollars", "For a Few Dollars More" and "The Good, the Bad and the Ugly".
3. Josh Randall ("Wanted: Dead or Alive")

Answer: Steve McQueen

Steve McQueen (1930-1980) was an American stage, TV and movie actor. He starred as Josh Randall in the TV series "Wanted: Dead or Alive"(1958-1961) as a Confederate veteran and bounty hunter. He carried a shortened Winchester Model 1892 carbine called the " Mare's Leg".

He was nominated for an Academy Award for Best Actor for his role as Jake Holman in the 1966 movie "The Sand Pebbles". He also starred in such movies as "The Magnificent Seven", "The Great Escape", "The Cincinnati Kid", "Nevada Smith", "Bullitt" and "Papillion".
4. Johnny Yuma ("The Rebel")

Answer: Nick Adams

Nick Adams (1931-1968) was an American TV and film actor plus a screenwriter. He starred as Johnny Yuma in the TV series "The Rebel" (1959-1961). He was nominated for a Academy Award for Best Supporting Actor in the 1963 movie "Twilight of Honour". During the 1950s he was close friends with James Dean and Elvis Presley.
5. Jess Harper ("Laramie")

Answer: Robert Fuller

Robert Fuller played Jess Harper in the TV series "Laramie" (1959-1963). He also played Cooper Smith for two seasons on "Wagon Train" (1963-1965) and is probably best known as Dr. Kelly Brackett in the 1970s medical drama "Emergency"(1972-1977). He also starred opposite Yul Brynner in the 1966 movie "Return of the Seven".
6. Bill Longley ("The Texan")

Answer: Rory Calhoun

Rory Calhoun (1922-1999) was an American TV and film actor plus a screenwriter and producer. He starred as Bill Longley in the TV series "The Texan" (1958-1960). Rory had a misspent youth and was interned in San Quentin prison and by the age of 21 years had spent three years in prison.

In 1943 he got involved in acting through the encouragement of Alan Ladd. He played opposite Marilyn Monroe in ""How to Marry a Millionaire" and "River of No Return". During the 1960s and 70s he made guest appearances in a variety of TV series.
7. Marshall Dan Troop ("Lawman")

Answer: John Russell

John Russell (1921-1991) played the role of Marshall Dan Troop in the TV series "Lawman" (1958-1962) with Peter Brown as Deputy Marshal Johnny McKay.
John Russell appeared as a guest in several TV series and in three films directed by his friend Clint Eastwood, one being "Pale Rider" (1985).
8. Marshall Matt Dillon ("Gunsmoke")

Answer: James Arness

James Arness (1923-2011) played the role of Marshal Matt Dillon for 20 years in the TV series "Gunsmoke" (1955-1975). He is the older brother of Peter Graves (1926-2010) of the TV series "Mission: Impossible" (1967-1973). James Arness saw action in Europe during WWII and was wounded at Anzio, Italy.
9. Major Seth Adams ("Wagon Train")

Answer: Ward Bond

Ward Bond (1903-1960) was an American actor who appeared in over 200 films and as Major Seth Adams, the wagon master in the TV Series "Wagon Train" for the first four seasons (1957-1960) until his death. He was a personal friend of John Wayne and appeared opposite him in the 1956 movie "The Searchers".
10. Tom "Sugarfoot" Brewster ("Sugarfoot")

Answer: Will Hutchins

Will Hutchins appeared as an actor in a number of TV series including "Bronco", "Cheyenne" and "Maverick". He starred as Tom "Sugarfoot" Brewster in the TV series "Sugarfoot" (1957-1961). He portrayed the role of an Easterner who comes to the Oklahoma Territory to become a lawyer.
Source: Author zambesi

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ladymacb29 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series TV 50s/60s- Westerns:

These quizzes are about the Westerns/Gunslingers portrayed on television during the 1950s and 1960s.

  1. TV Westerns of the '50s and '60s - Part I Average
  2. TV Westerns in '50s and '60s - Part II Average
  3. TV Westerns of the 50s & 60s - Part III Easier
  4. TV Gunslingers of the 50s and 60s: Part I Average
  5. TV Gunslingers of the 50s and 60s: Part II Easier
  6. TV Gunslingers of the 50s and 60s: Part III Average

4/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us