Quiz about 4H and FFA
Quiz about 4H and FFA

4-H and FFA Trivia Quiz


4-H and FFA are two of the largest youth organizations in the USA! They both have their roots in agriculture, but have extended beyond that. I hope you enjoy my quiz about them!

A multiple-choice quiz by ilaughlast. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Organizations

Author
ilaughlast
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
204,053
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
470
Last 3 plays: Guest 68 (10/10), Guest 110 (6/10), Guest 119 (5/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is the symbol of 4-H? Hint

Four leaf clover
Cats Paw
Rainbow
Ear of corn

2. What do the four H's stand for? Hint

Head, Heart, Hands, Health
Helping Health Heart, Hope
Helping the Hurting, Healing, Health
Head, Hope, Heart, Health

3. Finish this sentence "I pledge my head to..." Hint

Wholesome thoughts
Clearer thinking
Good Ideas
High Standards

4. Of the following, which is the highest standard level of ribbon/color you can win at a 4-H fair? Hint

Blue
White
Red
Green

5. Which of the following is not considered a 4-H project? Hint

Photography
Wood working
Pipe fitting
Sheep production

6. What did FFA stand for in 2006? Hint

Future Farmers of America
Fellowship Fun Agriculture
Fun Farming and Agriculture
Nothing specific

7. In what city was National Convention held from 2000-2005? Hint

Kansas City, MO
Louisville, KY
Kansas City, KA
Springfield, IL

8. Please complete this phrase..."I believe in the future of agriculture with a faith born not of words but of deeds-achievements won by the present and past generations of agriculturalists; in the promise of better days through better ways, even as the better things we now enjoy have come to us through...." Hint

The United States of America
The works of our forefathers
The struggles of former years
This great organization

9. What does CDE stand for? Hint

Career Development Event
Character Demonstration Exercise
Choices Development, Experience
Character, Development, Excitement

10. According to the opening ceremony, "FFA members, Why are we here"? Hint

"To unite with our fellow man, discuss the issues surrounding farming today, and enjoy fellowship."
"To practice brotherhood, honor agricultural opportunities and responsibilities, and develop those qualities of leadership, which an FFA member should possess!"
"To conduct a meeting, according to Roberts Rules of Order, and prosper in our chosen field."
"To encourage one another to strive for greatness, and to improve the future of American Farmland."


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the symbol of 4-H?

Answer: Four leaf clover

It is a green four leaved clover with a white H on each leaf.
2. What do the four H's stand for?

Answer: Head, Heart, Hands, Health

You use your head, heart, hands, and health all to better live your life.
3. Finish this sentence "I pledge my head to..."

Answer: Clearer thinking

That is the first line of the 4-H pledge. The whole pledge is "I pledge my head to clearer thinking, my heart to greater loyalty,
my hands to larger service, and my health to better living,
For my club, my community, my country, and my world."
4. Of the following, which is the highest standard level of ribbon/color you can win at a 4-H fair?

Answer: Blue

The 4-H fair awards ribbons by color. A blue ribbon is normally the highest level of ribbon, followed by red and white. Green ribbons are sometimes awarded as a sign of participation for younger members. Sometimes a single Purple ribbon will be awarded to the very best of all the Blue ribbon entrants.
5. Which of the following is not considered a 4-H project?

Answer: Pipe fitting

Those are just a few of the many projects offered in 4-H. Others include, baking, painting, sewing, drawing, child safety, bike safety, and many many more.
6. What did FFA stand for in 2006?

Answer: Nothing specific

For all of you that said Future Farmers of America, and are now upset that you are wrong, but allow me to explain. FFA used to stand for Future Farmers of America, but due to the ever changing face of America's youth, it branched out to include several other activities.

In the late 1970s, they dropped Future Farmers of America. The organization is now simply known as The National FFA Organization.
7. In what city was National Convention held from 2000-2005?

Answer: Louisville, KY

It was held in Kansas City MO up until 1999. 1999 was the first year it was moved to Louisville KY. It was later held in Indianapolis.
8. Please complete this phrase..."I believe in the future of agriculture with a faith born not of words but of deeds-achievements won by the present and past generations of agriculturalists; in the promise of better days through better ways, even as the better things we now enjoy have come to us through...."

Answer: The struggles of former years

This is the first sentence to the FFA Creed.
9. What does CDE stand for?

Answer: Career Development Event

These are commonly referred to as contest. They can include things such as, livestock judging, poultry judging, parly pro, horticulter judging and much more.
10. According to the opening ceremony, "FFA members, Why are we here"?

Answer: "To practice brotherhood, honor agricultural opportunities and responsibilities, and develop those qualities of leadership, which an FFA member should possess!"

Every FFA meeting starts of with an official opening ceremony conducted by the officers. I hope you enjoyed my quiz!
Source: Author ilaughlast

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 27 2022 : Guest 68: 10/10
Dec 05 2022 : Guest 110: 6/10
Dec 03 2022 : Guest 119: 5/10
Dec 01 2022 : Andyboy2021: 10/10

Score Distribution

quiz
1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us