FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about North Atlantic Treaty Organization NATO
Quiz about North Atlantic Treaty Organization NATO

North Atlantic Treaty Organization (NATO) Quiz


NATO is a military alliance between countries in Europe and North America formed after the Second World War. Its purpose is to form a collective security to check on perceived threats and to defend each other from attacks by third parties.

A multiple-choice quiz by sw11. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Organizations

Author
sw11
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
413,277
Updated
Aug 06 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
280
Last 3 plays: RJOhio (6/10), Guest 136 (6/10), Guest 49 (0/10).
- -
Question 1 of 10
1. Twelve states signed the NATO alliance agreement in which year? Hint


Question 2 of 10
2. Who was the key author responsible for drafting the treaty? Hint


Question 3 of 10
3. In 1955, which former enemy of the Allies during World War II joined the alliance? Hint


Question 4 of 10
4. In 1966, a leader from what country threatened to withdraw from the alliance to protest the dominance of American commanders? Hint


Question 5 of 10
5. What major event happened in 1991? Hint


Question 6 of 10
6. In 1992, NATO announced its readiness to support a peacekeeping force in which territory? Hint


Question 7 of 10
7. In 1995, NATO embarked its first-ever air strike operation in what territory? The operation was to undermine the military capability of the Army of Republika Srpska (VRS), which had "threatened and attacked" UN-designated "safe areas". Hint


Question 8 of 10
8. In 1999, three former USSR bloc states became the first to join NATO. Which was one of the three states? Hint


Question 9 of 10
9. In 1999, NATO began an 11-week campaign of air strikes against what territory without UN approval? Hint


Question 10 of 10
10. In 2002, NATO Secretary-General George Robertson visited which former Soviet bloc state to discuss the possibility of joining NATO? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 13 2024 : RJOhio: 6/10
Apr 11 2024 : Guest 136: 6/10
Apr 11 2024 : Guest 49: 0/10
Apr 10 2024 : spanishliz: 7/10
Apr 10 2024 : Guest 185: 8/10
Apr 08 2024 : Guest 50: 4/10
Apr 07 2024 : Bowler413: 8/10
Apr 05 2024 : Guest 185: 2/10
Apr 05 2024 : Guest 47: 10/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Twelve states signed the NATO alliance agreement in which year?

Answer: 1949

The NATO alliance agreement was signed on 4 April 1949 by twelve states in Washington, D.C.: Belgium, Canada, Denmark, France, Britain, Iceland, Italy, Luxembourg, the Netherlands, Norway, Portugal and the United States.
2. Who was the key author responsible for drafting the treaty?

Answer: Lester B. Pearson

Lester B. Pearson was serving as Secretary of State for External Affairs in Canada from 1948 to 1957 when he drafted the treaty. He was responsible for ending the Suez Crisis in 1956. He later became the 14th Canadian prime minister from 1963 to 1968.

In 1950, Dwight Eisenhower was appointed as the supreme commander of NATO.
3. In 1955, which former enemy of the Allies during World War II joined the alliance?

Answer: West Germany

West Germany joined the alliance in 1955. USSR and eight Eastern European states responded by forming the Warsaw Pact. Italy joined the alliance in 1949, and Bulgaria and Romania joined in 2004.
4. In 1966, a leader from what country threatened to withdraw from the alliance to protest the dominance of American commanders?

Answer: France

In 1966, President Charles de Gaulle demanded that all military headquarters and installations not under French command should depart French territory by 1967. However, France only withdrew from the NATO's integrated military command structure. France still remained an active member of the alliance itself and French personnel continued to serve at NATO's political headquarters in Brussels and also liaison offices at the other military headquarters.
5. What major event happened in 1991?

Answer: The Warsaw Pact disbanded

Following the collapse of USSR and Yugoslavia, the Warsaw Pact was dissolved. NATO reacted by setting up the North Atlantic Cooperation Council as a forum for consultation between NATO members, former Communist states in Eastern Europe, and former USSR republics.
6. In 1992, NATO announced its readiness to support a peacekeeping force in which territory?

Answer: Yugoslavia

In 1991, the end of Cold War led to the breakup of Yugoslavia. From 25 June 1991 to 27 April 1992, several new states were established. After a ministerial session in Oslo in June 1992, NATO announced their plans to support peacekeeping operations in Yugoslavia under the authority of UN Security Council. This plan was approved by the NATO foreign ministers in December 1992.
7. In 1995, NATO embarked its first-ever air strike operation in what territory? The operation was to undermine the military capability of the Army of Republika Srpska (VRS), which had "threatened and attacked" UN-designated "safe areas".

Answer: Bosnia and Herzegovina

Operation Deliberate Force was a sustained air campaign by NATO, supported by UN Protection Force (UNPROFOR) ground operations. The campaign was to intervene against VRS in Bosnia and Herzegovina during the Bosnian War.

After the massacres in Srebrenica and Markale, followed by the shelling of Sarajevo marketplace on 28 August 1995 by the VRS, NATO decided to take action.

The air campaign was carried out between 30 August and 20 September 1995, involving 400 aircraft and 5000 personnel from 15 nations. More than 300 Bosnian Serb targets were hit and destroyed. The campaign lifted the siege of Sarajevo leading the way for a negotiated settlement for peace.

The Republic of Srpska (1992-1995) was a self-proclaimed state in south-east Europe under the control of VRS. VRS was led by Ratko Mladic and Radislav Krstic. Both Bosnian Serbs were convicted by UN's International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia (ICTY) for committing war crimes, crimes against humanity and genocide. Mladic was found guilty by ICTY in 2017 and sentenced to life in prison. Krstic was found guilty ICTY in 1998 and sentenced to 35 years in prison.
8. In 1999, three former USSR bloc states became the first to join NATO. Which was one of the three states?

Answer: Czech Republic

Hungary, Poland and the Czech Republic became the first former USSR bloc states to join the NATO, taking the alliance's border about 640 km (400 mi) from Russia.
9. In 1999, NATO began an 11-week campaign of air strikes against what territory without UN approval?

Answer: Kosovo

In 1989, the imposition of a direct rule from Belgrade of a predominantly Albanian province led to racial violence between Serbs and Kosovar Albanians in the Federal Republic of Yugoslavia. Former Serbian president Slobodan Milosevic ordered the policy of ethnic cleansing, which resulted in a large outflow of refugees and many people being internally displaced.

When all diplomatic actions had failed, NATO launched an air strike to halt the humanitarian catastrophe in Kosovo. In 1999, "Operation Allied Force" was carried out for 78 days from 24 March to 10 June, forcing FR Yugoslavia to withdraw all its military, police and paramilitary forces from Kosovo.

Milosevic was indicted in May 1999 for his role in the Kosovo War by the UN's International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia. He was charged for crimes against humanity in Kosovo. On 11 March 2006, he was found dead in his prison cell in the UN war crimes tribunal's detention center in The Hague, Netherlands.
10. In 2002, NATO Secretary-General George Robertson visited which former Soviet bloc state to discuss the possibility of joining NATO?

Answer: Ukraine

On July 2002, Secretary-General Robertson visited Ukraine to discuss about further political, economic and military reforms before Ukraine can join the alliance.

Ukraine applied for a NATO Membership Plan (MAP) in 2008. However, the MAP was shelved following the 2010 presidential election in which Viktor Yanukovych, who preferred to keep the country closer to Russia, was elected president.

George Robertson, a British politician from the Labour Party was the 10th Secretary-General of NATO. He served from 1999 to 2003.
Source: Author sw11

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trident before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us