Quiz about A Swedish Christmas
Quiz about A Swedish Christmas

A Swedish Christmas Trivia Quiz


Christmas is the most important holiday for many people. Here is a quiz about how it is celebrated in Sweden.

A multiple-choice quiz by shy_girl_m. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Christmas
  8. »
  9. Christmas Around the World

Author
shy_girl_m
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
223,173
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
841
Last 3 plays: Guest 174 (4/10), Guest 86 (4/10), Guest 173 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. On which date does one celebrate Christmas in Sweden? Hint

December 25
December 24
December 26
December 27

2. Let's talk about the food. There's something that is very important to eat at Christmas in Sweden. What? Hint

Turkey
Ham
Chicken
Carp

3. This casserole is named after a Swedish last name. Which name? Hint

Axelsson
Andersson
Jansson
Svensson

4. This is a traditional fish dish eaten at Christmas that lately has gone out of fashion. Hint

Herring
Pike
Salmon
Lutefisk

5. Which of these is the Swedish name for Santa Claus? Hint

Jultomten
Tandfen
Påskharen
Spöket Laban

6. In a lot of houses in Sweden around Christmas there's a straw animal somewere in the house, by the Christmas tree is common. What animal is it? Hint

Goat
Horse
Reindeer
Sheep

7. If you eat Christmas buffet for lunch, then which of these will you probably eat for dinner? Hint

Soup
Black pudding
Pancakes
Porridge

8. I love the Christmas carol "Silent night". What is the Swedish version called? Hint

Nu är det jul igen
Stilla natt
Sankta Lucia
Staffan stalledräng

9. Which traditional hot beverage comes both with and without alcohol and often comes out of the kitchen's cupboards during the dark month of December? Hint

Glögg
Choklad
Coffe
Mjölk

10. TV may not have a lot of tradition in it but there's one programme on Christmas that actually is traditional in Sweden. It starts at three o'clock on the afternoon, but after what Disney character is it named? Hint

Pluto
Mickey Mouse
Donald Duck
Goofy


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. On which date does one celebrate Christmas in Sweden?

Answer: December 24

In Sweden all Christmas celebrations take place on Christmas Eve. Then the presents are opened and the Christmas dinner is eaten and every other thing that one might do to celebrate the birth of Christ is done.
2. Let's talk about the food. There's something that is very important to eat at Christmas in Sweden. What?

Answer: Ham

Many people eat herring with all of the other food on Christmas eve. The Christmas ham comes from Saehrímnir, the pig in Norse mythology that was cooked and eaten every night though alive the next day.
3. This casserole is named after a Swedish last name. Which name?

Answer: Jansson

The name of the casserole is Jansson's temptation and consists of potatoes, anchovies and onion. This is also a favorite in the Christmas meal.
4. This is a traditional fish dish eaten at Christmas that lately has gone out of fashion.

Answer: Lutefisk

The lutefisk is dried fish (mostly cod) that first is soaked in water and then in water and lye. At that point the fish is poisonous so you soak it again in just water.
5. Which of these is the Swedish name for Santa Claus?

Answer: Jultomten

In Sweden in a lot of families you can actually meet "Santa". The tradition says that first your father (or someone else) excuses himself and says that he has to go and buy the newspaper. Then "Santa" comes.
6. In a lot of houses in Sweden around Christmas there's a straw animal somewere in the house, by the Christmas tree is common. What animal is it?

Answer: Goat

The reason for this is that Thor, a god in Norse mythology, had a chariot drawn by goats.
7. If you eat Christmas buffet for lunch, then which of these will you probably eat for dinner?

Answer: Porridge

If we get into the details it's often rice pudding, but at least in Sweden that is considered porridge.
8. I love the Christmas carol "Silent night". What is the Swedish version called?

Answer: Stilla natt

For those of you interested the first verse of "Stilla natt" goes like this:
Stilla natt, heliga natt
Allt är frid stjärnan blid
Skiner på barnet i stallets strå
Och de vakande fromma två
Kristus till jorden är kommen
Oss är en frälsare född
9. Which traditional hot beverage comes both with and without alcohol and often comes out of the kitchen's cupboards during the dark month of December?

Answer: Glögg

In the glögg, or mulled wine, you can put almonds and raisins.
10. TV may not have a lot of tradition in it but there's one programme on Christmas that actually is traditional in Sweden. It starts at three o'clock on the afternoon, but after what Disney character is it named?

Answer: Donald Duck

"Donald Duck and his friends wish you a Merry Christmas" is the full title. The programme is made up from extracts from new and classic Disney movies. I'll end this with a line from there: From us all to you all, a Merry Christmas.
Source: Author shy_girl_m

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 28 2022 : Guest 174: 4/10
Dec 28 2022 : Guest 86: 4/10
Dec 26 2022 : Guest 173: 8/10
Dec 25 2022 : Guest 86: 1/10
Dec 25 2022 : Guest 2: 2/10
Dec 25 2022 : Guest 71: 4/10
Dec 24 2022 : Guest 172: 4/10
Dec 24 2022 : Guest 79: 5/10
Dec 24 2022 : Guest 83: 5/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us