Quiz about Airlines Past  Present  Slogans  Nicknames
Quiz about Airlines Past  Present  Slogans  Nicknames

Airlines Past & Present - Slogans & Nicknames Quiz


Fun facts about airlines past and present, including advertising slogans, nicknames, and even how they painted their planes.

A multiple-choice quiz by 81gaucho. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Aviation
  8. »
  9. Airports & Airlines

Author
81gaucho
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
153,999
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
1749
Last 3 plays: Guest 136 (10/10), Guest 67 (7/10), Guest 71 (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What airline was once known as "the proud bird with the golden tail"? Hint

National
American
Continental
United

2. This airline was known as "the only way to fly"? Hint

Piedmont
Eastern
Western
Pan American

3. "Up, up, and away" was one advertising slogan of this airline. Hint

ATA
PSA
TWA
Air California

4. This airline was known as "the top banana in the west." Hint

Hughes Air West
Frontier
Alaska
Southwest

5. This airline painted a smile under the cockpit area on the front of their planes to give the aircraft the appearance of a happy face. Hint

Pacific Southwest
BOAC
National
Canadian Pacific

6. This airline lets you know "you are now free to move about the country." Hint

Northwest
Southwest
United
America West

7. Speaking of Southwest Airlines, why do their planes have hearts painted on the side near the entry door? Hint

The founder of the company was named Michael R. Hart
The company's headquarters is in Dallas at Love Field
Their former advertising slogan was "you'll love flying with us."
The company started as an airline specializing in transporting donor organs for transplant

8. This airline featured commericals with stewardesses who said "fly me." Hint

Eastern
National
Pan Am
Jet Blue

9. This airline dubbed itself as "something special in the air." Hint

Northwest
United
American
US Air

10. In the academy award winning movie "Rain Man", Dustin Hoffman's character refuses to fly unless he can travel on this airline, because it "never crashes." Hint

KLM
Qantas
Lufthansa
Virgin Atlantic


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What airline was once known as "the proud bird with the golden tail"?

Answer: Continental

Prior to reorganizing under a Chapter 11 bankruptcy in the 1980s, Continental used to paint the tails of their planes gold. They also had a slogan "we really move our tails for you."
2. This airline was known as "the only way to fly"?

Answer: Western

Their TV commericals featured an animated bird sitting on top of a plane, reclining against the tail. As the bird recited this slogan, the destination city and air fare were shown on the tail.
3. "Up, up, and away" was one advertising slogan of this airline.

Answer: TWA

TWA borrowed this slogan from the hit song of the same name by the group "The 5th Dimension", probably because it rhymed with TWA.
4. This airline was known as "the top banana in the west."

Answer: Hughes Air West

Hughes Air West, founded by the eccentric multi-millionaire Howard Hughes, painted its planes bright yellow - hence the banana reference.
5. This airline painted a smile under the cockpit area on the front of their planes to give the aircraft the appearance of a happy face.

Answer: Pacific Southwest

Pacific Southwest Airlines, better known as PSA, primarily served large and medium sized cities in California in the 60s and 70s. It was purchased by US Air in the late 1980s. One of their advertising slogans was "Catch our smile."
6. This airline lets you know "you are now free to move about the country."

Answer: Southwest

Southwest has become one of the more profitable airlines of the new millenium, offering low fares, no frills, and serving small cities that other airlines do not serve.
7. Speaking of Southwest Airlines, why do their planes have hearts painted on the side near the entry door?

Answer: The company's headquarters is in Dallas at Love Field

Since the much larger DFW airport opened, Southwest is the only commercial air carrier using Love Field, which was Dallas' primary airport until 1974.
8. This airline featured commericals with stewardesses who said "fly me."

Answer: National

Usually the line was something like "Hi, I'm Cheryl. Fly me to Miami." Of course, the name of the stewardess and the destination changed depending on the commerical. National was a Miami based airline; their planes were painted white, yellow, and orange with a smiling sun on the tail. It was bought by Pan Am in the late 1970s.
9. This airline dubbed itself as "something special in the air."

Answer: American

American was one of the few survivors of the deregulation of the industry in the 1980s.
10. In the academy award winning movie "Rain Man", Dustin Hoffman's character refuses to fly unless he can travel on this airline, because it "never crashes."

Answer: Qantas

Because Qantas does not fly from Cincinnati to Los Angeles, Hoffman and Tom Cruise have to drive across the country. Qantas is an Australian based airline; its name was derived from Queensland and Northern Territory Aerial Services.
Source: Author 81gaucho

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 10 2023 : Guest 136: 10/10
Dec 24 2022 : Guest 67: 7/10
Dec 23 2022 : Guest 71: 6/10

Score Distribution

quiz
1/31/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us